Türi valla territooriumil registreeriti 2010. aastal kokku 145 kuritegu, neist avastati 81. Seevastu 2009. aastal registreeriti kokku 221 kuritegu. Võrreldes 2009. aasta sama ajaga, näeme, et toimepandud kuritegude arv vähenes 76 kuriteofakti võrra. Sealhulgas Türi linnas registreeriti 2010. aastal kokku 81 kuritegu. Valdava enamuse kuritegudest moodustavad varavastased süüteod.

Kuritegudest registreeriti Türi vallas vargusi 79, kehalisi väärkohtlemisi 14, möödunud perioodil 30, karistuse kandmisest kõrvalehoidumisi 2, tulirelva ja laskemoonaga seotud süütegusid 3 ja mootorsõiduki juhtimist joobeseisundis 9. Avaliku korra raskeid rikkumisi õnneks ei registreeritud.

Väärteo toimepanemisi avastati Türi valla territooriumil 2010 aastal kokku 1648, neist Türi linnas

792. Möödunud aasta samal ajavahemikul avastati Türi vallas kokku 1641 õigusrikkujat. Põhilised väärteod 2010. aastal Türi vallas olid järgmised: Liiklusseadus (1142 korral), alkoholiseadus (118), tubakaseadus (103), relvaseadus (1), teeseadus

(59), autoveoseadus (10), karistusseadustik (165), liikluskindlustus (23), ühistranspordi seadus (2), kohaliku omavalitsuse korralduse seadus (6).

Lähtudes eeltoodud statistikast ja analüüsides eelnevaid andmeid võib siiski nentida, et Türi valla territooriumil on üldine kuritegevuse tase viimase aasta lõikes oluliselt langenud. Vähenenud on isikuvastased kuriteod ja seda enam on tuntav langustendents lähisuhte vägivallaga seonduvate süütegude osas. Valdav enamus väärtegudest pandi toime liiklusalaste eeskirjade rikkumisega. Vähenesid ka varavastased süüteod väheväärtusliku asja ja varalise õiguse vastu, millest põhilise osa moodustasid pisivargused kauplustest, kuna firmad on panustanud oma ettevõtte raha turvakaamerate soetamiseks.

Kindlasti peaks iga väiksemagi õiguserikkumise korral juhtunust informeerima politseid, sest kõik teated fikseeritakse politsei andmebaasis. Õigusrikkuja kardab siiski kõige rohkem vahelejäämist ja avalikku hukkamõistu, mitte niivõrd konkreetse teo toimepanemise eest ettenähtud karistust. Ainult tänu heale koostööle ja üksteise abistamisele võime loota veelgi paremaid tulemusi süütegude ennetamisel, tõkestamisel ja avastamisel. Väga positiivne oli, et Türi piirkonnas moodustati eelmisel aastal mitu naabrivalve piirkonda, mis näitab kodanike huvi ümbritseva elukeskkonna vastu.

Suurürituste turvalisuse tagamisel oleme kaasanud avaliku korra kindlustamiseks rohkem abipolitseinikke ja turvatöötajaid. Koostöös noorsoopolitseiga oleme järjepidevalt tegelenud süüteoennetusega, seda nii projektipõhiselt kui ka jooksva töö käigus. Vähemalt kord kuus oleme kasutanud politseijõude ohu ennetamisel, tõrjumisel ja korrarikkumiste kõrvaldamisel avaliku korra kindlustamiseks ja liiklusturvalisuse tagamiseks.

Soovin tänada Türi vallavalitsust ja -volikogu, vallaametnikke, õppeasutuste töötajaid, abipolitseinikke, turvatöötajaid ning kõiki teisi kodanikke, kes 2010. aastal olid politseile headeks koostööpartneriteks turvalisusega seonduvate probleemide lahendamisel.