Peretoetuste maksmise korda planeerime alljärgnevad toetuse liigid:

1) ühekordne toetus lapse sünni puhul,

2) koduse mudilase toetus,

3) I klassi õpilase ranitsatoetus,

4) laste- ja noortelaagrites osalevate noorte kuluhüvitis,

5) noorte spordi- ja huvitegevuse kuluhüvitis,

6) koolilõuna maksumuse kuluhüvitis,

7) õpilase sõidukompensatsioon.

Sotsiaaltoetuste maksmise korda kuuluvad järgmised toetuste liigid:

1) matusetoetus,

2) asenduskodust elluastumise toetus,

3) lasteaialapse kohatasu ja toidukulu soodustus,

4) vähekindlustatud pere lapse koolitoetus,

5) toetus ravimite, prillide, invavahendite ja osutatud rehabilitatsiooniteenuse maksumuse osaliseks tasumiseks,

6) toetus puudega inimesele küttekulude eest osaliseks tasumiseks,

7) toetus vanemliku hoolitsuseta jäänud lapse ülalpidamis- või koolituskulude osaliseks tasumiseks õppeasutuse poolt esitatud arve alusel,

8) toetus puudega inimese ja vanuri ülalpidamiskuludeks hoolekandeasutuses,

9) toidutoetus kinnipidamisasutusest vabanenud isikule,

10) vältimatu sotsiaalabi,

11) suurpere, eestkostepere ja puudega lapse vanema emadepäeva toetus,

12) suurpere, eestkostepere ja puudega lapse jõulutoetus,

13) alates 85. eluaastast eaka tähtpäevatoetus,

14) muu toimetulekut soodustav toetus.

Peretoetuste kord on loodud kindlustamaks elanike toimetulekut ning sinna on koondatud kõik Rae vallas antavad peretoetused.

Peretoetuste kord on mõeldud perekonna toimetuleku soodustamiseks, lapse arengu võimaluste loomiseks ja selle kaudu positiivse eluhoiaku kujundamiseks. Peretoetuste korras on lähtutud perest kui tervikust. Toetuste andmisel on vajalik, et pere oleks registreeritud Rae valda.

Seni kehtinud kordades oli toetuse aluseks ainult lapse elukohajärgne kuulumine elanikeregistris Rae valda. Uude korda on lisaks sisse toodud nõue kahe vanema, lapse ainuhooldusõigust omava vanema või lapse eestkostja kuulumine elanike registri alusel Rae valda. Koduse mudilase toetuse korras on antud üleminekuaeg sissekirjutamise jaoks. Uue korra alusel peaksid vanemad, lapse ainuhooldusõigust omav vanem või lapse eestkostja registri andmetel olema registreeritud Rae valla elanikuks järgmiselt: üks vanem vähemalt kolm kuud ja teine vanem 1 aasta ning alates 01.12.2011 mõlemad vanemad 1 aasta enne toetuse saamiseks avalduse esitamise kuupäeva. Toetust ei maksta juhul, kui lapsel või vanematel on võlgnevus Rae vallavalitsuse või selle allasutuse ees.

Sotsiaaltoetuste maksmise korda on lisandunud toetus puudega inimesele küttekulude eest osaliseks tasumiseks. Küttekulude all ei peeta silmas ainult puukütet, vaid kõiki kütteliike. Muudetud on lasteaialapse kohatasu ja toidukulu soodustuse taotluse esitamise kuupäeva (varem 20.08., uues korras 01.10.). Muudatus on vajalik, et lapsevanemad saaksid hoolekogu poole pöörduda septembrikuu jooksul. Ühekordsete toetuste alla lisandub puudega lapse vanemale emadepäeva toetus. Toetust ei maksta juhul, kui lapsel või vanematel on võlgnevus Rae vallavalitsuse või selle allasutuse ees.

Meie ettepanekuna hakkaksid eespool toodud muudatused kehtima järgmise aasta veebruarist. Seega, kui pereliige ei ole veel meie valla elanik, siis on tal praegu piisavalt aega enda registreerimiseks valla elanikuks.

Volikogus menetluses olevate kordadega saab tutvuda Rae valla kodulehel www.rae.ee