Aprilli lõpp pakkus kevadsooja. Mai algas öökülmade perioodiga, mis Vigalas ei teinud aedades olulisi kahjustusi. Mais esines mitu soojalainet.

21. mail sadas pärastlõunal nii vihma kui ka rahet. Põllud „ujusid". Nii suurt sadu pole keegi varem täheldanud. Sadu muutis leitsakulise ilma „klaariks". Paari päeva pärast tõusis vesi jões sügisese tasemini. Traktorid tõmbasid põldudel atradega äravoolurenne.

Juuni oli jahedavõitu, kaks lühikest soojalainet kuu keskel ja enne jaanipäeva. Küla jaanipäeva pidasime katuse all. Juuliga jäädi rahule, kel hein tegemata, see sai selle tehtud, olgugi et kõrs oli vana ja puitunud. Augustis jätkusid soojemad ilmad vaheldumisi jahedatega. Esimesed öökülmad jõudsid kohale oktoobris. Enne veel jagus septembri lõpus päevasooja.

Oktoobri lõpp tõi talve, mis kestis terve dekaadi. Novembri lõpp tõi juba tõsise talve ja lund, mida jätkus detsembriski ning lumelükkajail oli tööd.

Mõned kontrastid möödunud aastast:

1) 6. veebruaril oli Kagu-Eestis -33°C külma, aga Ristnas (Hiiumaal) vaid -3°C;

2) kõige sajusem kuu oli oktoober, üle normi veel aprillis, mais ja juunis;

3) 7. juuli läänetormiga sadas Lääne-Nigulas 103 mm sademeid

4) maksimaalne tuule kiirus Vilsandil 30. juulil 32m/s

5) juuli lõpus Narva- Jõesuus sooja rekord 33°C

6) sajune kevad ja aasta sademete hulk viimase 50 aasta suuremaid - 854 mm. Läänemaal oli põlluharimine oluliselt takistatud, oli põlde, kus veeloigud püsisid sügiseni. Oli ka neid põlde, kus saadi korralik saak. Kartuli saagikus „jättis soovida".

Mis oli aastale iseloomulik, mõnele algas mao-aasta varem, just nastikute ja rästikute rohkusega meie looduses.

Veerikkus meie jõgedes lubas lõhelistel hästi kudeda. Rahvuskultuuri tugevust tõestas Nabala võit (sai isegi toetusallkiri antud). Sügisel oli põldudel palju luikesid ning teisigi rändlinde põldusid mustaks tallamas ja toitumas. Vesi on saamas saatuslikuks rukkiräägu levimisele. Põldude mürgitamine aga 2013. aastalinnu põldpüü levikule. Aasta lõpul oli aedades näha lumest kõrguvaid mutimullahunnikuid.

Eks looduse tujudega tuleb harjuda, selle aasta veebruari saab meenutada normist soojemana, tuisk alles jõudis kohale 1. märtsi õhtuks.

Ilusat kevade ootust teie peredesse!