Olen juba mitme eelmise eelarve vastuvõtmise juures rääkinud selle vähendamisest ja kulude piiramisest. Vahepeal hakkas tekkima tunne, et rohkem pole eelarvet enam võimalik vähendada, kuid paraku tuli seda seekord jälle teha.

Eelarve koostamise alustamiseks andis vallavalitsus korralduse allasutuste juhtidele asutuse eelarve kavade esitamiseks juba 2012. aasta novembri keskel. Seejuures palusime jääda mahtudes 2012. aasta tasemele.

Kui tulude ja kulude tase jääb samaks, ei tohiks ju ülesanne olla raske. Keeruliseks tegi aga planeerimise viimasel ajal jätkuvalt toimunud hindade tõus tervikuna, seda eriti elektri ja kütuse hindades.

Tegelikult tähendas see taas kulude kärpimist. Vallavalitsus arutas asutuste juhtidega ettepanekud läbi ning seejärel esitas 2012. aasta detsembri alguseks eelarveprojekti volikogule.

Pärast haridusministeeriumi poolt eraldatud õpetajate palgavahendite avaldamist selgus, et Puka Keskkooli õpetajatele on riik eraldanud palgavahendeid mõne kuu jagu ning omavalitsus peab puuduva, üle 50 000 euro suuruse summa ise leidma.

Võib öelda, et sellest hetkest olime jõudnud eelarve koostamisega algusesse tagasi. Taas tuli käivitada arutelud allasutuste juhtidega, et lahendada puuduvate palgavahendite probleem. Nii suure summa leidmiseks pidid eelarve vähendamisega leppima paljud allasutused. Kui lõpuks olime eelarve tasakaalu viinud, avaldasid mitmed juhid muret asutuse jätkusuutlikkuse pärast, sest eelarve ei võimalda arengut. Vastata saime seda, et investeeringute tegemiseks tuleb, nii nagu ka varasematel aastatel, vahendeid taotleda fondidest ja eelarvest on võimalik tasuda omaosaluse eest.

Aktiivsemad asutused on neid võimalusi ka varem kasutanud ja nendes allasutustes on märgata ka suuremat arengut.

Jätkata tuleb praegu toimivat koostööd mittetulundusühingutega, et ühiselt pakkuda vajalikke teenuseid või tegevusi. Sellise koostööga on loodud külaplatse, mänguväljakuid ja korrastatud parke, mis on nüüd meie inimeste kasutuses. Olen sellega teieni toonud eelarve koostamise vaevad ja valud, rääkimata on aga 2013. aasta plaanid.

Ühe olulise teemana peame käesoleval aastal lahendama Tööstuse tänava elanike joogivee probleemi, sest olemasolevast puurkaevust vee tootmine ei tarvitse jätkuda. Milline on konkreetne lahedus, selgub lähiajal ja töö selle nimel käib. Oleme esitanud rahataotluse Keskkonnainvesteeringute Keskusele ja selle rahuldamise korral lahendatakse veetootmise mure ning ka vee kvaliteet peaks muutuma nõuetele vastavaks.

Rahataotlus on esitatud ka EASile Aakre rahvamaja lagunenud ja pehkinud põranda asendamiseks uue põrandaga. See tähendab, et lisaks kultuurilisele tegevusele saab remonditavat saali edaspidi kasutada ka sportimiseks ning ka kooli või lasteaia kehalise kasvatuse tundide läbiviimiseks.

Oleme esitanud taotluse Aakre Lasteaed-Algkooli maja muinsuskaitseliste uuringute läbiviimiseks. Uuringu teostamisel selgitatakse vajalikud tegevused hoone korrastamiseks ning seejärel on võimalus esitada taotlus mõisakoolide programmile vajalike ehitustööde tegemiseks.

Nagu eelnevalt mainisin, on ka käesoleval aastal plaanis jätkata koostööd mittetulundusühendustega. Ilmselt on paljud inimesed juba märganud ehitustegevust Puka Keskkooli juures ja kerkivat uut puithoonet. On tuntud huvi, mida siin ehitatakse.

Oleme huumoriga vastates saanud öelda, et sellest tuleb uus keskkoolihoone, sest on ju meil keskkoolis lapsi vähe. Tõsisemalt vastates on hoone kavandatud abihooneks vajaliku inventari paigutamisel ning ka väliõppeklassina, et muuta õpikeskkonda mitmekülgsemaks ja huvitavamaks.

Planeerime sellel aastal koostöös MTÜga rajada Puka alevikku turuplatsi. Puka valla arengukavasse on selline elanike ettepanek tehtud juba mõnda aega tagasi, kuid pole õnnestunud selleks rahalisi vahendeid saada. Käesoleval aastal esitatakse projekt ja uus taotlus, millega loodame kavandatu teostada.

Tänavu on kavas taaselustada Puka vallas vabatahtlik tuletõrjekomando. Oleme läbirääkimistes Päästeametiga jõudnud kokkuleppele auto ja muu vajalikuga varustamiseks. Täna otsime vabatahtlikke, kes oleksid valmis läbima väljaõppe ning kaasa lööma meie turvalisuse tõstmisel.

Hiljem on vajalik rajada ruumid auto ja tehnika säilitamiseks ning talvel ka kasutuskõlblikuna hoidmiseks.

Peame ennast ise hoidma ja kaitsma, sest keegi teine seda ju ei tee.