„Praktiline ettevalmistustöö käib Haridus- ja teadusministeeriumis. Hetkel on kestmas kooli direktori konkurss, mille tähtaeg on 22. oktoober. Kuni koolil ei ole veel juhti, on raske ennustada, missugune saab olema kooli nägu: missugused olemasolevad haridustraditsioonid uus kool üle võtab, missugused õppesuunad täpselt saavad olema, kes on need õpetajad, kes uues koolis tööle hakkavad jne.," rääkis Kübar.

Küsimus - kas õpilased võtavad kooli omaks?

Arutelud ja otsused on linnavolikogu ja -valitsuse tasandil kestnud juba pea kaks aastat, linnaelanikke on teavitatud avalikel koosolekutel ning linnalehe kaudu.

Kooli loomise juures olevatel inimestel on aga mõningased kõhklused ja kahtlused selles osas, kuidas tänased linna koolides õppivad gümnasistid ise uue koolihoone ja kooli tervikuna vastu võtavad.

„Isiklikult olen mitmeid kordi kogu haridusmuudatustega seonduvat käinud selgitamas linnas töötavatele pedagoogidele ja õpilastele. Kindlasti on kavas teha lastevanematele veel eraldi kohtumised nii sel kui tuleval aastal," ütles Kübar.

Õpetajatel ja õpilastel erinevad mured

Abilinnapea sõnul on inimestel muudatustega seoses tekkinud üksjagu küsimusi. Õpilaste poole pealt on need igapäevasemad: „Kas tuleb uude hoonesse kohvik? Kui palju maksab seal pirukas? Kuidas näevad välja kehalise kasvatuse tunnid? Kui suur saab olema raamatukogu? Mitu arvutit on arvutiklassis jne.," loetles Kübar.

Õpetajad muretsevad uute töökohtade pärast: koormus, töötingimused ja muu õppe- ja õpetajatööd puudutav.

Kuna Jõgeval on juba aastaid räägitud, et haridusmaastikul on muudatusi tarvis, siis arvab abilinnapea, et kohalikud on mõttega ära harjunud. Mõeldakse kindlasti sellele, milline uus koolimaja olema hakkab, lapsevanemaid huvitab ka, millised õpetajad uues koolis õpetama hakkavad. Abilinnapea teab aga ka seda, et on küllalt suur hulk neid, kes on kõige suhtes skeptilised.

Oodatud on õpilased maakonnast ja mujalt

„Ma usun, et nii ministeerium, kui ka uue kooli tulevane juhtkond nõustuvad minuga, et antud gümnaasium on kindlasti avatud kõigile maakonna õpilastele ja loodetavasti leiavad tee siia kooli ka õpilased naabermaakondadest, kelle teekond Jõgevale võiks olla lähem kui oma maakonna keskusesse.

Õpilaskodu küsimus on tuleviku lahendada. Selles on meil ministeeriumiga olnud juttu. Käesoleval hetkel renoveeritakse ainult õppehoone, õpilaskodu rajamine ei saa kindlasti teoks veel 2013 aastal. Küll aga oleme koos ministeeriumi esindajatega mõlemad nentinud fakti, et korralikuks arenguhüppeks koolile on kindlasti vaja ka õpilaste majutamise võimalust," rääkis abilinnapea.

Õppesuundade osas viis võimalust

Abilinnapea nägemuses on Jõgevamaa Gümnaasium eelkõige akadeemilise suunitlusega haridusasutus - ettevalmistus ülikoolis ning rakenduskõrgkoolides õppimiseks.

„Õppesuunad selguvad juba kooli meeskonna töö tulemusena, keda täna veel ei ole. Koostööleppes ministeeriumiga oleme sõnastanud viis võimaliku õppesuunda: reaalainete, humanitaar-sotsiaalainete, loovainete, majandusainete ja loodusainete õppesuund. Missugused suunad lõplikult välja kujunevad, sõltub suuresti juba tulevasest kooli juhtkonnast. Eks kooli eripäragi sõltub suuresti sellest, missugused õpetajad ja millised õpilased hakkavad koolis õppima. Ise loodan, et üheks eripäraks saab ehk loovainete tugev arendamine, kuna Jõgeva on tuntud nii oma Alo Mattiiseni muusikapäevade kui kooliteater Liblikapüüdja ja nende poolt korraldatud Betti Alveri luulepäevade järgi," rääkis Kübar.

__________________________________

Maavalitsuse nägemus:

Maavanem Viktor Svjatõšev ja haridusnõunik Heiki Sildnik

Selle kooli roll gümnasistide jaoks on sama, mis teistelgi koolidel: valmistada ette õpilasi järgnevate haridusastmete jaoks. Erinevus on vahest selles, et võimalused pakkuda erinevaid õppesuundi võivad olla sellel koolil suuremad. Väga oluline saab olema riigigümnaasiumi käivitamine, võimeka juhtkonna ja pedagoogilise kollektiivi komplekteerimine ja ühteliitmine.

Lubatud on, et koolihoone renoveerimine toimub tähtaegselt.  Lahendamata on koolijuhi küsimus - koolil pole veel direktorit. Esimene konkurss nurjus, teine on käimas. Loodame teise õnnestumist. Ministri ja direktori töölepingu sõlmimiseni  tegeleb HTM Jõgevamaa Gümnaasiumi küsimustega.