1713. a jõulude ajal peeti jumalateenistus juba taastatud kirikus. Et sündmusest möödub kohe-kohe 300 aastat, toimub muusikaline palvus mõisas, märkimaks selle rolli Hageri rahva jaoks.

1803. a asus Adam Johann von Krusensterni juhtimisel teele Venemaa I ümbermaailmareis, mis kestis kokku kolm aastat. Krusenstern oli pärit Hagudi mõisast, tema onu aga pidas sel ajal Lohu mõisa. Sellel ekspeditsioonil osalesid kaks Hageri kihelkonna meest - kihelkonnaarst dr Karl Espenberg laevaarstina ning kirjanik August von Kotzebue poeg Otto von Kotzebue laevapoisina.

1803. aastal sündis poiss, kes sai nimeks Friedrich ja perenimeks Reinholdson. Tema vanemad olid sattunud elama Hageri kihelkonda Ohulepale. Noormees valmistus saama kooliõpetajaks, kuigi kõhkles kooli- või kirikõpetaja kutse vahel. Eeskujuks oli siin just Hageri kirikuõpetaja David Ignatius. Lõpuks sai noormehest hoopis inimeste tohter. Jutt on meie tulevasest lauluisast Friedrich Reinhold Kreutzwaldist, kes ligi viis aastat Hageri radu tallas ja siin kirikumõisas ka leeris käis. Hageri panus Eesti kultuurilukku märgitakse ära ka kunstnike Gustav Adolf Hippiuse ja Gottlieb Welte´, kes liitsid Hageri Euroopa suurte kunstilinnadega, mälestuskivi avamisega. Mõlemad kunstnikud puhkavad Hageris.

Eelpool nimetatud ja mitmed muudki huvitavad teemad avavad ajalookonverentsil "Ümber suure ilma" Maie Toomsalu (Tartu Ülikool), Eerik-Niiles Kross (ajaloolane), Sigrid Põld (Hageri muuseum), Anne Untera (Eesti Kunstimuuseum), Armin Rudi (arheoloog), Erkki Tammiksaar (Tartu Ülikool).

Kutsume teid Hageri kirikusse vaimuliku Lääne-Harju praostkonna laulupäeva missale, ainukordsele, üksnes muusikas jumalateenistusele, millele on helid loonud Mart Jaanson. Mitmeküllane käsitöölaat ja lustlik simman oma eriliste etteastetega ootavad teid rahvamaja pargis.

Kihelkonnapäevade lõpuakordina etendub Sutlema mõisas näitemäng Kreutzwaldi noorpõlvest, tema otsingutest oma tee leidmisel.

Meie auväärsetele laulumemmede Laine Mesikäpa ja Salme Vasari ning lauluisa Kreutzwaldi mälestuseks avatakse nende nimelised pingid.

Virve Õunapuu
Hageri muuseumi juhataja
Hageri haridusseltsi juhatuse liige