Häli Lääne
Kunda muusikakooli akordioniõpetaja aastatel 1963-1966

Kunda Lastemuusikakool avati 1. septembril 1963 vanas kõrges kivimajas. Tööd alustas kool kolme õpetajaga: direktor Mari Valk (hilisemalt Kornelt ja Nõlvak), õpetajad Mae Tammis ja Häli Varemäe (hilisem nimi Lääne). Õppetöö toimus kahel erialal: klaver ja akordion.

Meenutan tihti kõiki oma tollaseid õpilasi väga sooja tundega.

Nad olid musikaalsed, töökad ja tublid. Kunda Muusikakooli 40. juubelil meenutas Mari Nõlvak, et mul olevat olnud nädalakoormus 65 (!) tundi.

Minu esimestest õpilastest jätkasid muusikaõpinguid akordioni erialal Valentina Roguljova Tallinna Georg Otsa Muusikakoolis, Riina Pismennõi ja Anne Varend Tartu Heino Elleri nimelises Muusikakoolis.

Oli muidugi veel päris mitmeid andekaid ja perspektiivikaid õpilasi, kes kõik on leidnud oma koha elus. Hindan kõrgelt muusikalise alghariduse tähtsust inimese kujunemisel.

Mäletan muusikakooli õpetajate kohtumist tollase Kunda tehase direktori hr Vaviloviga. Tehase juhtkond oli muusikakooli uue õppehoone remondi eestvedajaks. Juba järgmist õppeaastat alustasime vastremonditud endises polikliiniku majas.

Teisel õppeaastal alustas muusikakoolis tööd lisaks kaks klaveriõpetajat ning klarnetiõpetaja. Kujunes ühtehoidev ja rõõmsameelne kollektiiv. Tundsime ühiselt rõõmu õpilaste edusammudest.

Töötasin Kunda lastemuusikakoolis kolm aastat. Sellest eluperioodist on jäänud palju ilusaid mälestusi, mis on seotud nii kooli kui ka väga heade sõpradega väljaspool kooli. Kundas oli lisaks koolidele vilgas kultuurielu tehase klubis, mille direktor oli Karin Mets, kohviku tagatoani välja, kus toimusid sisukad üritused.

On hea meel tõdeda, et Kunda muusikakool pühitseb oma 50 aasta juubelit - kool on püsinud, arenenud ja tal on oluline roll Kunda kultuurielu edendamisel.

*(Häli Varemäe on tööle võetud Kunda Lastemuusikakooli direktori esimese käskkirjaga)


Mälestused muusikakooli algusaastatest

Juta Tiitso
Kunda muusikakooli klaveriõpetaja aastatel 1964-2002 ja alates 2007.a tänaseni

Alustasin Kunda muusikakoolis tööd 1964. aastal - kooli eksisteerimise teisel aastal. Samal aastal tuli Kundasse veel puhkpilliõpetaja Toomas Ohakas ja teine klaveriõpetaja Ivan Sepp.

1. septembril 1964.a võeti esimesse klassi 25 õpilast, kokku oli muusikakoolis sel ajal 78 õpilast.

Akordioniõpetajal oli väga suur koormus, sest tunde tuli anda 21 õpilasele. Klaveriõpilasi oli kahe õpetaja peale 35. Koormused olid väga suured, aga töö oli huvitav, lapsed musikaalsed, õhkkond hea ja ümberringi suhtumine heatahtlik. Kooli õpilased olid aktiivsed, aitasid kõiki üritusi läbi viia, andsid välja seinalehte „Noor Muusik" jne.

Järgnevad aastad on huvitavad selle poolest, et kooli tuli palju uusi pedagooge, kelledest kujunesid oma ala tõelised professionaalid.

Esimene töökoht andis nii palju kogemusi, et hiljem siit lahkudes teistesse koolidesse olid endised Kunda õpetajad suures enamuses osakonnajuhatajad: näiteks Sirje Kaivoja, Juta Laar (Tiitso), Aime Õun, jt. Kunda muusikakooli I lend lõpetas juba 1967. aastal, sest puhkpille ja akordionit õpiti sel ajal viis aastat, teisi pille seitse aastat. Nüüd on kõikide pillide õppimise ajaks seitse aastat.

1969.a on meeldejääv aasta kooli ajaloos, sest siis õppis koolis 100 õpilast - see on kõigi aegade suurim arv. Samal aastal lõpetas Kunda muusikakooli III lend, kus kõik kaheksa lõpetajat olid klaveriõpilased - nende seas ka kolm tulevast klaveriõpetajat: Sirle Liukkonen, Tiina Põiklik ja Imbi Ivask. Tiina Põiklik alustas õpetajana tööd juba samal aastal. Hiljem tulid kooli tööle ka vilistlased Mae Kõverik, Helve Mäekivi, Ljubov Kljutšnik, Valentina Lahne, Kaie Aja, Kaia Tambi, Merike Suban.

Kuna olime õpetajatega enam-vähem üheealised, siis sobisime üksteisega väga hästi. Me üksnes ei töötanud koos, vaid veetsime ka palju oma vabast ajast koos, samuti olime ringijuhid klubis. Mae Tammis juhatas naiskoori „Salme", oma ilusa häälega esines ta tihti solistina nii klubis kui muusikakooli kontsertidel. Olin tema kontsertmeistriks. Mati Kaivoja juhatas puhkpilliorkestrit. Mina, Juta Tiitso asutasin naisansambli „Neda", viiuliõpetaja Sirje Laar (Tambi) oli tollal klubis kunstiline juht ning laulis ka naisansamblis. Direktor Mari Kornelt lahkus 1974.a elama Lõuna-Eestisse ja muusikakooli direktoriks sai Sirje Tambi.

Olen olnud ülimalt rahul ja õnnelik, et olen saanud töötada nii nooruslikus ja pingevabas õhkkonnas. Mitte kõigile ei ole antud võimalust ja vabadust oma unistusi teostada nii loominguliselt nagu see on olnud võimalik Kunda muusikakoolis.