"Ettevõtlus ei ole ilmselt meie vallas nii olulisel kohal, kui me võrdleme ennast näiteks Rae vallaga, kes omavalitsuste võimekuselt hiljuti avaldatud uuringu põhjal meid edestas."

Aarne Jõgimaa arvates ei sobigi magala ja ettevõtlus hästi kokku, ning lisab kohe, et ta ei mõelnud sõna "magala" kasutades sellele mingit halvustavat nüanssi. "Viimsi võimaldas pöördelisel ajal kiiresti soodsat ja ilusat elukohta paljudele. Inimesed tahtsid linnalähedast ilusat kodu ja ettevõtlus ei olnud sel kiire arengu ajal siinkandis prioriteediks," arvab Jõgimaa.

"Ettevõtlus jäi Viimsis seisma," tõdeb ta. Enda sõnul vana kirovlasena teab mees, kuidas äkki kadus toodangule turg, lõppes tootmine ja inimesed jäid tööta. Ta mäletab ka, kuidas Kirovi kolhoosi juhtinud legendaarne Oskar Kuul lahkus ametist. Kuulile oli see kindlasti raske otsus. Kirovis oli tema sõnul kõik hästi. Harju KEK-ist Kirovi kolhoosi üle tulles oli Jõgimaa palgavahe selline, et kui eelmises töökohas sai ta pisut üle 100 rubla kuupalgaks, siis siin oli palk 325 rubla ja rohkemgi. "Au ja kiitus Kuulile," ütleb Jõgimaa. "Oli kolhoosiesimees KGB-ga seotud või mitte, tavainimesele ei mänginud see asjaolu mingit rolli."

Kui kolhoos lagunes, ei tekkinud siin uut ettevõtlust. "Siis oli surve teistsugune, kõik tahtsid ilusat kodu ja võimul olid siin energilised inimesed, kes kiirelt turu nõudmisele reageerisid.

Viimsi oli erastamises esirinnas," meenutab Jõgimaa. Kui taas võrrelda seda aega Rae valla algusajaga, siis seal ei liikunud asjad kaugeltki nii kiiresti. Ega Rae vald polnud ka nii ilusas piirkonnas kui Viimsi.

"Suuri ettevõtjaid on meil vähe," nõustub Aarne Jõgimaa, kes valimisliidus esindas valla ettevõtjaid, "ja ega igasugune ettevõtlus siia valda ei sobigi." Näiteks juba Kirovi ajal põhjustas ebamugavust kalatööstuse suits, aga sellega lepiti, sest siis polnud inimestel nii palju sõnavabadust kui nüüd.

Elu oli hea, palk võrreldes mujal töötavate inimestega hea ja lepiti ka ebamugavustega. Millised on praegu ettevõtluse või ette võtjate probleemid, selle kohta ütleb volikogu esimees, et ega need volikogusse ei jõua, neist kuuleb ja neid lahendab vallavalitsus. "Mina tahan olla ettevõtja ja mitte poliitikasse sekkuda," ütleb Jõgimaa.

Ometi liitus ta kohaliku poliitikaga valla tasemel, sest tema sõnul "üritavad halvad poliitikud ettevõtjaid maksustada.

Selge on, et ettevõtlus häirib selle naabruses asuvaid elanikke, kelle seisukoht on, et parem, kui poleks üldse ettevõtlust," tõdeb ettevõtja Jõgimaa. Viimsi eripäraks ongi vast see, et siin elatakse igal pool ja mingit omaette ettevõtluspiirkonda pole, nagu on näiteks Rae vallas.

"Ma ei tahaks poliitikas olla, ma tahan teha tööd," ütleb Aarne Jõgimaa. Erakondlikkust ta ei laida ja parteid pole tema arvates halvad - neil on oma maailmavaated ja selged seisukohad. Kuid üksikisikud võivad tema arvates parteides ja poliitikas kahju teha. "Need on sellised inimesed, kel on kapis leivanappus ja kes kipuvad kappi täitma ausal või ebaausal teel. Osa neist, kes enne olid vallas võimul, kippusid oma kappi täitma ebaausalt. Nüüd öeldakse, et mina teen ebaausat äri. Samas pakutakse mulle tehingut," viitab volikogu esimees salvestatud jutuajamisele, kus talle pakuti sobingut.

Selle eest, et ta pakutud tehingut vastu ei võtnud, on temast saanud nüüd ajakirjanduse huviobjekt. "Ma olen kuulsam kui Andrus Ansip või Edgar Savisaar," arvab Aarne Jõgimaa. Samas on tal kujunenud arvamus, et rahvas tüdineb üha enam poliitikast, ja ka vastupidi. "Saan telefonikõnesid neilt, keda olen varem kutsunud oma meeskonda ja nad on ära öelnud. Nüüd nad ütlevad, et nüüd nad tulevad," lausub ta.

"Mind taotakse ikka ühe ja sama asja pärast - odavaimate hangete pakkumise eest, mille kohta on minu ja valla järelepärimisele politseist vastatud, et selles pole midagi kriminaalset.

Ma kiidan opositsiooni energia eest, mida Märt Vooglaid minu peale raiskab. Sellise energiaga võiks kaugele jõuda," sõnab Jõgimaa.

Samas on ta üllatunud sellest, et süüdistus tema vastu on muutunud. "Kui varem Vooglaid süüdistas mind, et ma olen otsuseid mõjutanud, siis nüüd ütleb ta 16. oktoobri Õhtulehes, et "ei anna volikogu esimehe pagunid eriti rohkem võimu kui lihtsalt volikogus olemine". Reformierakondlane Sau vihjab Õhtulehes, et mina sean nõudmisi detailplaneeringu kohta. Jutt käib Miiduranna detailplaneeringust. Volikogus kuulatud helilindis pakuvad Sau ja Herman teenet, et me kostame maavanema juures detailplaneeringu eest. Mina vastasin neile, et ei ole vaja, las asi käib ametlikku rada pidi. Küsi siin vallamajas, kas ma olen kellelegi survet avaldanud detailplaneeringu läbilükkamiseks, küsi!" soovitab Jõgimaa.

"Mina ütleks Mari-Ann Kelami sõnadega, mis ta ütles riigikogus Marika Tuusile: "Miks nad peavad nii halvasti käituma? Inimesed, mõelge!" See on mõtlemise koht. "Järelikult olen ma kellelegi tülikas. Ja tülikast tuleb vabaneda!"