Minu jaoks oli aasta väga töine. Täis väga eriilmelisi probleeme ja ülesandeid.

Üks suuremaid märksõnasid oli muidugi Laekvere aleviku veemajandusprojekt. Nii suurt summat ei ole Laekvere valda juba aastakümneid investeeritud. Eriti veel kommunaalmajandusse. Terve Laekvere alevik sai läbi kaevatud. Terve aasta oli liiklemine problemaatiline. Tihtipeale võtsid inimesed mul nööbist kinni ja küsisid: „Kes selle kõik ükskord korda teeb?" Vastasin alati optimistlikult: „Küll tulevad mehed ja teevad." Aga eks ka endal oli väike kahtluseuss rinnus. Äkki ikka ei tehta nii hästi kui tahaksime. Lõpptulemus on muidugi väga hea. Esialgselt planeeritud 6-7 km asemel sai vee- ja kanalisatsioonitorusid maha rohkem kui 10 km. Minu andmetel said kõik, kes soovisid endale vee ja kanalisatsiooni teenuse võimaluse. Tänaksin siinjuures kõiki Laekvere aleviku elanikke mõistva suhtumise ja hea koostöö eest. Oleks keegi Teist jonni ajama hakanud oleks tulemus olnud hoopis teistsugune.

1. septembriks oli alevik juba peaaegu endises seisukorras ja loodan , et eesootaval garantiiajal ei ole vaja midagi suurt ringi teha. Muidugi tuleb öelda, et projekt ei ole veel lõppenud. Paberimajandus ootab alles lõpetamist ja viimased arved on ka maksmata. Ka projekti pidulik lõpetamine on olemata. Ja lõpuks tuleb loota, et kõik suured rahad on korrektselt kasutatud ja keegi ei hakka midagi tagasi nõudma.

Siinkohal olgu öeldud, et lasteaia remondirahadega on seniajani mõningad vaidlused üleval. EAS tahaks mingid (meie jaoks arvestatavad) summad tagasi saada, aga meie ei taha anda. Loodame siingi kõige paremat.

Teiseks märksõnaks oleks muidugi meie valla inimesed, kes on meile ka sel aastal palju kuulsust toonud: sportlased Kaido Höövelson, Kelly ja Kille Nevolihhin, Laekvere kooli rahvastepalli võistkond ja viimastel päevadel teatavaks saanud ujuja Karl Johan Leichter. Ettevõtjad Gustav Põldmaa, Rein Pärs ja Aarne Urb, tublid töötajad Aive Varik ja Teet Põldoja, MTÜ-de eestvedajad

Ilma Lausvee, Eerik Lumiste, Mäidu Maurus, Tõnu Krooben, Laine Paulus, Lilian Sepajõe ja Vaimar Abel,

kultuuritöötajad Maarika Lausvee ja Õilme Lainessaar. Vanavanemad Aino Leetberg ja Andres Nurm. Siinjuures on ära toodud just nende tublide inimeste nimed, kes on rohkem olnud kajastatud meie maakonnalehes. Tublisid inimesi on meil muidugi veel ja veel. Loodan, et keegi ei tunne ennast puudutatuna, kui meil jääb keegi märkamata. Tähtis on, et me ise oleksime oma tööde ja tegemistega rahul. Eks me ise oleme ikka kõige suuremad kohtumõistjad.

Siinjuures oleks paslik öelda, et kuigi mind on sel aastal karistatud väärteomenetluse korras, ei ole ma vallale otseselt kahju toonud. Lihtsalt ma ei oska seadusi õieti lugeda. Kurioosne on selle juures veel see, et ma olen juba aastaid öelnud, et iga vallavanema võib ilma kohtuta kinni panna, sest seadusi, mida me peame täitma on nii palju, et me ei jõua iialgi neid endale selgeks teha, veel vähem käitumise aluseks võtta. Tuleb välja, et vaakusin endale õnnetust kaela.

Selline oleks siis minu aasta kokkuvõte.

Ees on uus aasta oma plaanide ja probleemidega. Ammutame siis jõuluajast jõudu uutele katsumustele vastuminekuks. Tänavu on kalender tööinimesele armulik. Puhkepäevi on palju - lausa 5. Saab pidutseda ja puhata, sugulaste ja tuttavatega suhelda või lihtsalt mõnusalt aega veeta.

Ilusat advendiaega! Valgeid jõule! Lõbusat aastavahetust! Kõike head uuel aastal!