Ilmselt oli kogukonna üheks liikumapanevaks ja ühendavaks tõukeks 14 aastat tagasi ühe rootsi perekonna omanduses oleva prügifi rma soov rajada Ääsmäe rabasse prügila.

Alles siis saadi aru, et kui oma kodukandi eest ise ei seisa, siis ega keegi teine väljapoolt ei tule ka seda meie eest tegema. Vahepealne Ääsmäe Külakogu soikumine lõppes 2006. aastal, kui valiti uus koosseis, pandi kirja oma probleemid ja lahendused Ääsmäe Agenda 21s ehk oma arengukavas aastani 2020, kus kavandatud tegevuste elluviimisega oleme jõudnud poole peale.

Unistus külasümboolikast on realiseerunud

Tollal, 6 aastat tagasi, oli meil unistus oma sümboolikast - lipust, vapist ja märgist-külatähisest, tänaseks on see unistus täitunud - Ääsmäe kant on saanud oma lipu, vapi ja külatähise. 2012. aasta sügisel Ääsmäe ja Tagametsa külade ühiskoosolekul valitud lipp heisati esimest korda selle aasta "Teeme Ära Talgute" avamisel.

Lipu eesmärk on ühendada jõud ühise eemärgi, ühise tegevuse - koostegemise nimel, olgu selleks siis vabaduse kaitsmine, naaberkülade vallutamine või tähtpäevade (võitude) tähistamine. On selge, et täna Eesti riigi kaitsmine toimub küladest kaugemal, kaitseväe kasarmutes, samuti ei toimu järelmoodsas ühiskonnas sõjanuiaga naaberkülade vallutamist. Kui siis ainult "kultuurinuiaga" võtame naaberküladega mõõtu ja siin on meid saatnud ka edu - oleme olnud mitmel korral nelja valla talendikam küla.

Saa külakeskuse kaasomanikuks

Paljud 2007. aasta arengukavas kavandatud unistused on tänaseks täitunud, kuid palju on veel teha.

Kergliiklustee saab oma II etapi, Ääsmäe kandi külakeskuse projekt on valmis, nüüd tuleb hakata otsima raha ehitamise jaoks. Ääsmäe Külakogu on teinud ka üleskutse kõigile Ääsmäe kandi elanikele ja ettevõtetele saada ise külakeskuse kaasomanikuks, annetades enda võimete kohaselt vastavasse fondi. Kõikide annetajate nimed jäädvustatakse külakeskuse seinal vastaval toetajate tahvlil. Ka ettevõtted võivad annetusi teha, eriti suurte annetajate nimed kirjutatakse toetajate tahvlile suuremalt.

Kui sadu aastaid tagasi ehitasid talupojad endale esimese eestikeelse Aleksandri kooli, siis kas meie oma esivanemate järeltulijatena ei suuda kokku koguda rahastamist Eesti esimesele passiivmaja põhimõttel projekteeritud külakeskuse ehitamiseks? Loomulikult suudame! Ja me pole oma püüdlustes üksi, meid on aidanud paljud asutused ja siikohal täname oma seniseid toetajaid: Saue Vallavalitsust, ASi Balsnack, OÜd Kadarbiku Köögivili, OÜd Nemodem, Salu pood, Harutee poodi, ASi Infokaitsesüsteemid, turbatootja ASi Jiffy Products. Edukas on olnud koostöö Ääsmäe Põhikooliga, Ääsmäe Kultuuri- ja Spordi Sihtasutusega, Noortekeskusega, MTÜga Sügis, Ääsmäe Raamatukoguga, postkontoriga ja ettevõtjatega. Ning soovime, et postkontor jääks Ääsmäele alles!

Ääsmäe ja Tagametsa kandi inimesed - hoidke end kursis oma külades toimuvaga meie kodulehel http://aasmae.weebly.com/ ning rääkige julgelt kaasa ja jagage oma mõtteid ja ideid moodsas sotsiaalmeediakeskkonnas (www.facebook.com/aasmaekyla).

Ave Kruus, MTÜ Ääsmäe Külakogu juhataja
Ahto Oja, Ääsmäe külavanem