Ometi ei tähendanud 2010. aasta vaid kärpeid. Pelgalt rahalisest toetamisest jääb reaalseks aitamiseks tihti vajaka, seepärast on eelmisest aastast vallas lisaks sotsiaalnõunikule tööl ka hoolekandetöötaja, kes tegeleb juhtumipõhiselt abi vajavate perede nõustamise, toetamise ja abistamisega.

Teisalt läheb 2010 valla ajalukku kui Väätsa mõisa peahoone ja pargi rekonstrueerimise aasta. Tööd, mis algasid veebruaris, on kestnud aasta läbi ja ilmselt saame peatselt neile pidulikult joone alla tõmmata. Vallarahvas on juba omaks võtnud kaunilt valgustatud pargi, mille ehteks on valmis saanud tiigisaarel paiknev paviljon ja uhke sild. Loodame, et tundmatuseni muutunud mõisahoone leiab lisaks kooliõpilastele hulga kasutajaid ka teiste vallakodanike seast kontserdi- ja näitustepaigana, aga ka kunsti ja käsitöö harrastamise kohana.

2010 oli aga ka kindlasti tulevikukavandamise aasta. Kehtestasime valla ajaloos esimese üldplaneeringu, võtsime vastu uue arengukava aastani 2020 ja valla terviseprofiili. On hea meel, et inimesed osalesid arengukava protsessis ootamatult aktiivselt.

Edukas oli Väätsa paisjärve ümbruse puhkealaks muutmise ideevõistlus, kus saime valida viie väga professionaalsel tasemel tehtud eripalgelise töö hulgast põhimõttelise puhkeala lahenduse. Eriti hea meel on, et rahvahääletuse, volikogu ja vallavalitsuse eelistused võidutööde määramisel langesid kokku.

Tänaseks on alanud ala munitsipaliseerimine ning detailplaneeringu koostamine, mis näeb ette mere- ja maamiili pikkused spordirajad ümber järve, rannakohviku ja spordiplatside rajamise nn lasteranda ning laululava ja grillmajad saarele. Järgmisena asume ette valmistama konkreetseid projekte, et saada nende objektide rajamiseks lisatoetust. Kahjuks ilmselt 2011. aastal veel ühtegi uut rajatist valmiskujul puhkealal näha ei õnnestu.

Vald on pikka aega tegelenud ka puhta- ja reovee süsteemide kaasajastamisega ning sel aastal oli KIKi abiga võimalik parandada joogivee kvaliteeti Röa külas. Osaliselt jätkub seal töid veel alanud aastasse. Oluliselt enamat hulka vallakodanikke puudutab aga Väätsa aleviku vee- ja kanalisatsioonisüsteemi uuendamine, mille projekteerimise hange ning ettevalmistustööd jäävad 2010. aastasse, ent tulemuse projekti ja ehitustööde rahastustaotlusega loodame saada kaante vahele alanud aastal. Kas 2011 ka torustikke paigaldama asume, sõltub mitmetest asjaoludest – taotluse edukusest KIKi hindamisvoorus, ehitushanke õnnestumisest ja ilmselt natuke ka ilmastikust. Vallavalitsuse poolt on igal juhul valmisolek alustada võimalikult peatselt ehitusega, mis toob aleviku elanikele oluliselt parema kraanivee ning võimaldab kogu aleviku reoveed koguda ning uues biopuhastis töödelda.

Aasta viimastel päevadel saime rõõmustada sellegi uudise üle, et majandus- ja kommunikatsiooniministri käskkirjaga kinnitatud Šveitsi koostööprogrammi vähese energiatarbega näidishoonete konkursi eeltaotluste pingereas saavutatud kõrge koht võimaldab meil peagi asuda Väätsale projekteerima ja ehitama energiasäästlikku eakatekodu. Tegu on vallale täiesti uue hoone ja täiesti uue teenusega, kus eakad saavad oma käsutusse 20 ühetoalist korterit koos ühisruumide ja vajalike tugiteenustega toetatud elamiseks. Loodame, et projekti õnnestudes loome uue kvaliteedi mitte ainult Väätsa eakatele pakutavates sotsiaalteenustes, vaid oleme eeskujuks avalike hoonete ehitamisel energiasäästlikuks ning seame lati hooldusteenuste pakkumises tasemele, milleni jõudmiseks peab tõsiselt pingutama.

Tahan tänada ka kõiki aktiivseid kodanikke, kes on panustanud ühistesse tegemistesse, olnud usinad projektide kirjutajad ja elluviijad ning ideegeneraatorid või eestvedajad.

2010. aastal asutati Lõõla Selts ning asuti koostöös Kaitseliidu Lõõla õppekeskusega ette valmistama Lõõla külakeskuse rajamise projekti, samuti sai registreeritud MTÜ Väätsa valla külade ühendus, kelle tegevus ei piirdu ühe aleviku ja külaga, vaid loodetavasti haarab edaspidi erinevaid projekte ja tegevusi igas kandis. Tuntud headuses on tegutsenud MTÜ Väätsa kooli sõprade selts, kelle ehk kõige olulisem projekt oli laste ja noorte suvise töölaagri traditsiooni elustamine. Nii on noorte endi kätega saanud uue ilme kooli staadion, bussijaamad ja paisjärve sillad. Oluline on ka noorte pärimusmuusika traditsiooni alal hoidmine, milleks Väätsa panustab festivali „Regilaul uues kuues“ korraldamisega. Piiumetsa-Roovere külaseltsing sai hakkama oma kõlakoja ja Piiumetsa bussipeatuse remondiga, mis korraldatud küla kokkutulekuga koos muudab eelmise aasta seal kindlasti meeldejäävaks. Aitäh kõigile panustajatele!

Lõpetuseks peab mainima, et oli meeldivaks üllatuseks saada tunnustatud täiskasvanud õppija nädala raames tunnustatud, kui aasta koolitussõbralikum omavalitsus Järvamaal. Veel parem meel oli vallavanemana aga Väätsa lasteaiale osaks saanud aasta koolitussõbralikuma Järvamaa organisatsiooni tiitli pärast.

Ärme unusta euro-ärevuses, et peamine ei peitu vääringus, vaid ikka väärtustes. Rõõmsa meele, kuuma südame ja külma peaga uutele tegudele! Olgu aasta 2011 meile kõigile hea aasta!