Jääb vaid pöialt hoida, et me Euroopa Liidu järgmisel rahastamisperioodil aastatel 2014-2020 sõelale jääksime ja unistuste projekt täielikult realiseeruks. Libatse lasteaia- algkooli katus sai parandatud ning kööki sai ostetud uut köögitehnikat. Väga suuri pingutusi ja pikka ajakulu nõudis valla uue üldplaneeringu koostamine, lõpuks on see kaante vahele saanud. Valminud on täiesti uus ja nõuetele vastav arengukava koos eelarvestrateegiaga aastani 2018. Arengukavas sisalduvaid töid ja tegemisi jätkub meil edaspidiseks kõigil ja vahest liigagi palju, kui aga plaanid on seatud hästi, siis on loota ka tulemust.

Lõppeval aastal on lapsi sündinud suhteliselt hästi. Arvuliselt registreeriti vallas 2011. aastal 36 uue kodaniku sünd, käesoleval aastal juba 43 sündi. Mõtlemapanevaks teeb aga see, et uutest selle aasta vallakodanikest on juba välja kirjutatud kaheksa kodanikku, lisaks ei ela reaalselt vallas veel kuus väikest vallakodanikku. Rõõmustamiseks pole põhjust, sest sarnaselt teiste maavaldadega on ka meil väljaränne ja võrdselt sündidega on registreeritud sama palju surmasid. Mõtlemisainet tekitab hiljutine rahvaloenduse tulemuste avalikustamine. Rahvastikuregistri andmete järgi elab vallas käesoleval hetkel 3201 elanikku, rahvaloenduse andmeil 2935 elanikku, kusjuures võrreldes eelmise loendusega aastast 2000 on olnud vähenemine 621 elaniku võrra. Rahvaloenduse metoodika järgi ei loeta meie elanikeks õpilasi, tudengeid ja mujal töötavaid kodanikke, kui nad õpivad ja töötavad aasta jooksul mujal.

Me kõik teame, et noored on meie tulevik, lapsed ja noored on meie tulevased vanad! Usun tõesti, et iga laps on väärt parimat võimalikku haridust. Kuidas seda saavutada, on arutatud juba viimased aastad aga ühisele seiskohale pole jõutud. Riik on asunud väga jõuliselt tegutsema ja rahalist survet avaldanud haridustoetuste eraldamisega kohalikele omavalitsuste eelarvetele. Sellest on kõik aru saanud, et põhikooli haridus peaks olema tagatud võimalikult kodulähedases koolis. Kuid gümnaasiumiaste? Kohapealseid arvamusi on väga mitmeid, üks neist on meie valla koolivõrk jõuliselt korrastada ja sulgeda väikekoolid Vahenurmes ja Libatses ning kaotada Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi osa ning kõik jõud suunata põhikooli tugevdamisele Pärnu-Jaagupis. Üks osa arvab, et valla koole tuleks viimase õpilaseni hinges hoida ja kui riik selleks piisavalt raha ei anna, suunata selleks valla rahakotist täiendavaid rahalisis vahendeid. Ühes olen ma küll Eesti Vabariigi haridus- ja teadusministriga ühel meelel, et tuleks ümber hinnata ka meie õppemetoodika, ehk tuupimiselt ja faktipõhiselt hariduselt tuleks üle minna valdavalt loomingulisele õppevormile ning õpetajast võiks kujuneda juhendaja meie õpilastele. Sarnane mudel toimib väga hästi üle lahe, üle mere. Olen kindel, et juba lähim tulevik toob selles osas selguse majja ja algaval, 2013. aastal, tehakse haridusreformis põhjapanevad otsused, sest enam venitada ei anna.

Aastal 2013 on meie ees rohkelt väljakutseid: oma majanduse tugevana hoidmine, töökohtade hoidmine ja loomine, hariduse, kultuuri, spordi arendamine ja palju muud. Kindlasti pole Halinga vallal samu võimalusi, mis Pärnu linnal või Tallinnal, kuid omad võimalused on kõikidel omavalitsustel ning koostöös ettevõtjatega on võimalik luua keskkond, mis tagab töökohad inimestele, mis omakorda tulevikus väljendub elanike elukvaliteedis. Me peame vaatama avatud silmadega ning oskama teoks teha häid mõtteid. Tihti on selleks lihtsalt vaja rohkem koostööd teha. Tahangi siinkohal tänada kõiki inimesi, kellega oleme saanud jagada mõtteid, pidada plaane ning teha tegusid.

Riigireform, s.h. haldusreform, millest nii palju on räägitud, kuid seni asja pole saanud, on vajalik samm lähitulevikus astumiseks. Vanamoodi enam edasi ei saa ja nii jätkates ei saa me tulevikus rääkida oma tugevast riigist, oma keelest ja kultuurist. Selgeid muutusi on vaja nii keskvõimu kui kohaliku omavalitsuse tasandil.

Soovin tänada kõiki häid valla hallatavate asutuse juhte ja töötajaid, ettevõtjaid, külade eestvedajaid, koostööpartnereid lähedalt ja kaugelt ning teisi tublisid inimesi kordaläinud aasta eest. Tänusõnad soovin öelda ka volikogu liikmetele ja vallamaja töötajaile - meil oli tõsiselt töine ja asjalik aasta!