Kui küsida ettevõtte juhilt Andry Prodelilt, kuidas ta aasta ettevõtja tiitlini jõudis, tuletab ta meelde perioodi 1994-2004 Saue firma Rotosplast tegevjuhina, nimetades neid õpipoisi aastateks, mil peamiselt Soome allhanget tehti. Seegi kogemus- õppida, et mitte teiste vigu korrata.

Ta ütleb, et Rotosplast lõi aluse OÜ-le Top Marine, mis täna on 10-aastane, ning meenutab Saue kogemustega metallitöö meistreid, kes Eesti taasiseseisvusaja alguses masinad ja vormid välja mõtlesid ning sisuliselt mitte millestki valmis tegid, kuna materjaligi polnud õieti saada, et üldse toota. Sellistest kogemustega, lahendusi välja mõelda armastavatest ning kuldsete kätega meestest, nagu Tõnis Viilma, Lembit Paju ja Illar Rannik, tunneb aasta ettevõtja tänagi puudust.

Alustavatel ettevõtjatel aga tasuks meelde jätta mõned Andry Prodeli aastatega selgeks saanud põhitõed: mitte miski ei saa tekkida tühja kohta, toode peab ise end müüma ja klient ei ole alati kuningas, kui sa näed, et see, mida ta tahab, ei tööta.

OÜ Top Marine on perefirma Ettevõtte juht Andry Prodel on tehnilise poole ja äriidee taga, abikaasa Anneli Prodel tegeleb turunduse ja raamatupidamisega .Kuigi Top Marine ujuvkaisid võib leida Jaapanist, Hiinast, USA-st ja Singapuristki, on need pistelised tellimused ning eksport Soome moodustab 50% ettevõtte toodangu koguekspordist.

Skandinaaviat ja Läänemere ümbrust peab firma enda koduturuks, kus ollakse aktiivsed. 10-päevased messid veebruaris Soomes ja märtsis Rootsis on ettevõttele uue hooaja algus, mis ajaks peavad olema üle vaadatud tooted ja nende hinnad, valminud uued reklaammaterjalid.

Eestis, Lätis ja Leedus on firma kliendiks põhiliselt avalik sektor ja tellimused tulevad läbi riigihangete. Rootsis ja Soomes jagunevad tellijad võrdselt avaliku ja erasektori vahel. Erinevaid tooteid on firmal sadades, valmiskomplektide nimekiri katab kolm A-4 formaadis lehekülge. Siinkohal on paslik märkida, et Topp Marine paadipoi, mis on stiliseerituna ettevõtte logol, on maailma absoluutne tipp, millest Andry Prodel võiks vist romaani kirjutada.

Oluline on seegi, et ideest teostuseni võib minna aastaid, näiteks Turu sadama puhul kaks aastat. Protsess algab müügist, järgneb projekteerimine- Turu sadama puhul valmis 18 erinevat versiooni-, tootmine ja paigaldus ning üleandmisprotsess.90% sellest, milline pilt sadamas tööde lõppedes avaneb, valmib tehases. Kohapeal on põhiliselt montaaž.

Firmast: Top Marine OÜ on Eesti juhtiv ujuvkaide lahenduste pakkuja. Esimene ujuvkai valmis aastal 1996. Ettevõte toodab lihtsaid plastujukitega ujumiskaisid kuni keeruliste betoonist monoliitkaideni, millesse võivad olla projekteeritud elektri- ja veekanalid, reoveemahutid ning pumpamissüsteemid, millel võivad paikneda suuremad või väiksemad hooned. Top Marine OÜ pakub lahendusi ujuvkaidel sadamatele alates projekteerimisest kuni täieliku valmimiseni. Eestis ehitatud sadamatest võib välja tuua Vanasadama jahisadama, Heltermaa sadama, Kuressaare sadama, Kalevi Jahtklubi sadama, Kärdla sadama ja Pärnu Jahtklubi sadama. Lisaks paljud muud projektid.

Riia Jahisadam