Kui Eve-Mai kooliteed alustas, siis Sauel veel kooli polnud ja nii kulges ta haridustee Tallinnas. Seal omandas ta ka lasteaiaõpetaja elukutse, mida ta kindlasti soovitaks õppida inimestel, kes lapsi armastavad, kes ei karda vastutust ja kes suudavad hakkama saada suurema hulga lastega. „Siis on see üks tore ja mitmekülgne elukutse. Rutiini ega igavust ei teki, rõõmu aga küllaga," lubab Eve-Mai.

Lasteaiaõpetajana alustas Eve-Mai kohe pärast kooli lõpetamist Sauel ja jätkab tänagi. Vahepeale mahtus aasta Ameerika Ühendriikides, ja nagu kõigil emadel - kodusolemine omaenda lastega, kui nad väikesed on. Hetkelt töötab Eve-Mai 4-5-aastastega Klaabu rühmas, kus on 24 last - 15 poissi ja üheksa tüdrukut.

Mõtiskledes selle üle, kas lapsed on aastate jooksul muutunud, arvab Eve-Mai, et lapsed mitte, küll aga keskkond, kus nad kasvavad: „Üha rohkem mängivad rolli asjad, telekas, arvuti. Kui juba suurel inimesel on raske reklaame ignoreerida, siis lapsed on veelgi vastuvõtlikumad."

Kui Eve-Mailt küsida, mis on lasteaiaõpetaja töös kerge, mis raske, mis pakub rõõmu, mis valmistab muret, räägib ta: „Töö lastega ei ole kunagi igav ega üksluine. Lapsed on alati rõõmuga valmis midagi uut ja põnevat tegema. Kui midagi neile õpetad, siis tulemus on kohe silmaga nähtav. Lapsed oskavad rõõmustada ka iga pisiasja üle. Lapsed ei unusta kunagi midagi. Kui oled neile midagi lubanud, siis tuleb seda kindlasti täita, sest nemad võivad seda mitu päeva hiljem veel meelde tuletada. Üle kõige armastavad lapsed igasuguseid pidusid, karnevale, etendusi. Ja kui näed selle juures rõõmsaid särasilmi ja tegutsemislusti, siis see ongi kõige suurem rõõm. Muret on siis, kui lastega juhtub õnnetusi. Ja suure hulga lastega neid vahel siiski juhtub, ilma et keegi süüdi oleks. Aga üldiselt on lasteaed üks turvaline paik, kuhu lapsevanem võib rahulikult oma lapse hommikul tuua ja jätta."

Aasta õpetaja Eve-Mai Oruste ja tema 4-5-aastased „klaabud". Foto: Saue lasteaed

_____________________________

KOLLEEGID EVE-MAIST

Ta hindab loomingulist ja emotsionaalset lähenemist, õppetegevustes kasutab kaasahaaravaid ja mitmekülgseid võtteid: muusikat, liikumis- ja näitemänge, kohandades neid laste huvidele ja meeleolule. Ta on avatud ja valmis jagama oma kogemusi teistele pedagoogidele. Ta on professionaalne, kohusetundlik ja järjepidev. Lastevanemad hindavad tema head suhtlemis- ja nõustamisoskust. Talle on omane rõõmsameelsus, empaatiavõime ja loomingulisus. Teda köidab teater, muusika, ilukirjandus ja käsitöö. Ta on hea pereema ja väga hea ema oma kolmele tütrele.