Tänane kava näeb platsile ette koolimaja, tervisekeskuse, spordi- ja vabaaja keskuse ja kortermajad. Aga miks mitte loomaaed? Teemapark? Kino? „Need sisendid tulenevad valla arengukavas kokku lepitud eesmärkidest. Haridus, sport, tervis - neid väärtusi peaks loodav keskkond tulevikus kandma," selgitab abivallavanem Kalle Pungas.

Kuna koolihooned on märgilise tähendusega laste arenemise teel, siis on visioonis koolimaja paigutus kujundatud selliselt, et see arvestaks harjumuspäraseid liikumistrajektoore, ümbritsev ruum oleks avatud ja õhuline, andes võimaluse ka niisama ajaviitmiseks.

Kõrvalolevad väljakud saavad olema piisavalt haljastatud ning õdusate istumiskohtadega. Uuele koolihoonele on kavandatud avar siseõu ja trepistik, mida saab kasutada n-ö väliauditooriumina või muude ürituste korraldamise kohana. Uus koolihoone on kavandatud 3-4-korruseline eesmärgiga avada vaated Veskitammi tänavalt kooli siseõuele. Majja on planeeritud ka vallaraamatukogu.

Spordi- ja vabaajakeskus on kavandatud koolihoonele võimalikult lähedale, et tagada vajadusel mugav ristkasutuse võimalus. Planeeritud on ka väliväljakud.

Tervisekeskusesse saaksid kava kohaselt ruumid perearstid, pakkuma hakatakse erinevaid sotsiaalteenuseid, mõttes on ka eakatele päevakeskuse loomine.

Tervisekeskuse-sotsiaalteenuste hoone asukohavalikul on peetud silmas kergemaid juurdepääsuvõimalusi nii inva- kui kergliiklejatele ja on planeeritud seetõttu Veskitammi tänava äärde.

Korterelamute asukoht on kavandatud uushoonestusest kõige kaugemale, tagamaks rohkem privaatsust. Korterelamute parkimiskohad on kavandatud hoonete alla, majad ise on maksimaalselt 3-korruselised. Muuhulgas hakkaksid seal paiknema munitsipaalkorterid, mida vald saab vajadusel kasutada, pakkumaks inimestele üüripindu.

Avalik konkurss spordikeskuse hoonestaja leidmiseks

Linnaku reaalseks valmisehitamiseks vallaeelarves täna muidugi ressursse ei ole. Spordihoone, tervisekeskuse ja koolimaja valmimisel kavatsetakse teha koostööd nii riigi- kui erasektoriga.

Tervisekeskuse osas on võimalus sobituda Sotsiaalministeeriumi rahastusmeetme alla, millest saab taotleda eurorahasid esmatasandi tervishoiu korraldamiseks. Ühe sobiliku asukohana, kus kaasaegne tervisemeka rajatama peaks, on Sotsiaalministeerium välja pakkunud just Laagri aleviku.

Koolihoone väljaehitamisel on lootus Haridus- ja Teadusministeeriumil, mis on just sel aastal kinnitamas Lääne-Harju riigigümnaasiumite asukohti ja Saue vald on omal initsiatiivil pakkunud selleks Laagrit. Kui positiivne otsus Laagri kasuks tuleb, ei kulu enam täiendavat aega planeeringu menetlemiseks.

Spordikeskuse osas on aga välja kuulutatud avalik konkurss. Vald otsib erasektorist partnerit, kellele anda tähtajaline tasuta hoonestusõigus, eeldusel, et huvitatud isik ehitab ise maja reaalselt valmis ja asub seda ka sisuliselt juhtima. Kas sinna tuleb tennise- või jäähall, korvpallivõi võistlustantsukeskus, selgub konkursil. Tähtajaks on 1. august ja valikukriteeriumiteks on muuhulgas ka multifunktsionaalus, võimalike kasutajate ja kasusaajate arv, loodavad töökohad kohalikele, koostööideed piirkonna haridusasutustega, aga ka soodustuste võimalused vallaelanikele. Täpsed konkursitingimused on kättesaadaval Saue valla veebilehel.

Juuresolev eskiisjoonis on põhimõtteline asukoha ja mahtude skeem, hoonete täpsemad arhitektuurilised lahendused selguvad hilisemas faasis. Kas selline keskkondlik ja ruumiline uus maailm resoneerub ka sauevallaka arusaamistega avaliku ruumi kasutamise osas, selgitab välja planeeringu avalik arutelu, kuhu on kõik kohalikud sõna sekka ütlema oodatud.

Kui on häid mõtteid, milliseid teenuseid selles piirkonnas tulevikus võiks pakkuda, aga avalikule arutelule pole mahti tulla, siis tuleks need ideed julgelt kirja panna ja saata vallavalitsuse aadressil info@sauevald.ee. Realistlik ja suure pildiga haakuv idee võib ju teokski saada.


______________________________________________________________
AVALIK ARUTELU

Detailplaneeringu (Laagri alevikus Sepa-Jaani ja Veskitammi tn 26 kinnistute ja lähiala detailplaneering, mis on algatatud Saue Vallavalitsuse 17.04.2012 korraldusega nr 255) eskiislahendust tutvustav avalik arutelu toimub 21. mail 2014 algusega kell 18.00 Saue vallamajas (volikogu saalis), Veskitammi tn 4, Laagri alevik. Detailplaneeringuga kavandatakse planeeringualale riigigümnaasiumi, spordikompleksi, tervise- ja sotsiaalkeskuse ning korterelamute rajamist.
Ühtlasi määratakse detailplaneeringus üldised maakasutustingimused ning heakorrastuse, haljastuse, juurdepääsuteede, parkimise ja tehnovõrkudega varustamise põhimõtteline lahendus. Saue valla üldplaneeringuga on planeeritava maa-ala maakasutuse juhtotstarve segafunktsiooniga (ühiskondlike hoonete-, äri-, väikeelamu- ja korruselamumaa), detailplaneering ei sisalda Saue valla üldplaneeringu muutmise ettepanekut. Planeeritav maa-ala asub Veskitammi tn, Kuuse tn, Laagri Kooli ja Veskitammi Lasteaia vahelisel maa-alal ning planeeritava maa-ala suurus on ca 5,0 ha.