Volikogu tutvus põhjalikult ka regionaalminister Siim Valmar Kiisleri poolt ettevalmistatud omavalitsusreformi ettepanekutega. Teadupärast esitas minister oktoobris kuus erinevat mudelit, mille alusel oleks võimalik haldusterritoriaalse reformiga edasi minna. Vallavolinikud leidsid üksmeelselt, et Eesti jaoks üldisemalt ning ka meie kandi jaoks on kõige mõistlikum tõmbekeskuste mudel. Leidsime, et on mõttekas, kui piirkondi juhitakse kohalikest keskustest, kuhu inimesed on harjunud käima ja sealt erinevaid teenuseid tarbima. Ka käimasolevad linna ja valla ühinemis- ja koostööläbirääkimised on igati sellise lähenemisega kooskõlas, sest Keila on vaieldamatult Lääne-Harjumaa kohalik tõmbekeskus.

Valla tõmbekeskuseks olemisest annab tunnistust ka asjaolu, et meie vallamaja asub tegelikult linnas. Ka läbirääkimisprotsess sujus aasta lõpukuudel jõudsasti. Palju on seejuures abi olnud Siseministeeriumi regionaalministri valitsemisala poolt võimaldatud ekspertabist. Novembri lõpul kogenesidki linna- ja vallajuhid koos ekspertidega Laulasmaa kooli, et analüüsideks olulist infot anda. Jaanuari esimeseks pooleks on loodetavasti ühine eelarvestrateegia ja rahvastikuprognoos valmis ning siis saame jätkata juba edasiste sammudega.

Praeguste plaanide kohaselt jääb eeloleva aasta algus - jaanuar ja veebruar - veel ekspertidele dokumentide ettevalmistamiseks ning linna- ja vallajuhtidele asjade kokkuleppimiseks.

Ajakava kohaselt toimub ühinemisega seotud materjalide avalikustamine ja rahva arvamuse väljaselgitamine märtsis. Märtsi istungitel peavad volikogud ka võimaliku ühinemise osas oma otsused langetama.

Jätkuvalt saab kõigi vallavolikogu tööd tutvustavate dokumentidega tutvuda vallamajas ja valla kodulehel. Ka jõuluootuse ja aastavahetuse aeg saab volikogule olema töine - alanud on tõsine töö tuleva aasta vallaeelarvega, mis jõuab volikogusse esimesele lugemisele detsembris. Kulude-tulude tasakaalu saamine on tavapäraselt pingeline, sest vajadused on ikka suuremad kui võimalused. Uuel aastal teeb asja keerulisemaks kindlasti elektrihinna tõus ja ümberkorraldused maamaksuarvestuses. Siiski loob säravvalge jõulukuu ka tõsiste tööülesannete täitmiseks helgema meeleolu ning aitab raskemadki pähklid edukalt läbi pureda. Soovin kõigi südamesse siirast jõulurõõmu!