2011. aasta on meie lasteaiaperele olnud muutusterohke ja kiire aeg. Alates maikuust oleme endid sisse seadnud Palade põhikoolis. Uue olukorraga kohanesid lapsed väga kiiresti. Ruumi ning valgust jagub meil siin piisavalt. Ei heiduta lapsi magamise ajal koolikella helin ega vahetunnimüra. Tore on tunda koolipoolset toetust ning abi. Kui on tekkinud mõni probleem, saab selle kiiresti lahendatud. Samuti tänan ma lapsevanemaid, kes meid kolimisel abistasid ja rasket mööblit tarisid. Rõõmu teeb see, et meie lasteaia kohtade täituvus on 100%, aga kurb on see, et kõigile ei jätku hetkel kohti. Nii ootame pikisilmi oma lasteaia valmimist.

Kogu vallarahvale soovime oma lasteaiaperega rahulikku jõuluaega ja uuel aastal kõikide soovide täitumist.

Sirje Reinpal

Heltermaa käsitöömaja

2011. aasta on möödunud töiselt ning arengutega. Selle aasta kordaminekuteks võin pidada teist hooaega avatud olnud Heltermaa käsitöömaja ja oma käsitöötoodete edasiarendamist. Positiivne on, et minu tegemisi on ettevõtluse maastikul märgatud ja tunnustatud 2010. aasta ettevõtluse alustaja tiitliga.

Väikesed edusammud on olnud ka Hiiumaa Käsitööseltsi eestvedamisel.

Ütlen, et olen üks tavaline ja ütlemata õnnelik inimene, et elan paigas, kus on eriline energia ja aura, mis tekitab hea tunde. Usun, et kõike saab meeldivaks muuta mõtlemisega :)... peaaegu kõike... Milline rõõm on elada sellisel saarel!

Soovitan tööd teha, mitte teda otsida. Ja kui teed tööd ja näed vaeva, siis tuleb rahulolu.

Soovin kõigile sära silmadesse!

Heli Hahndorf

Mõned mõtted MõisaProuade tegemistest

Viimastel aastatel on MõisaProuade põhilised tegemised olnud seotud meie tantsurühma ettevõtmistega. Nii ka 2011. aastal. Juba üheksandat korda osalesime Õpetajate tantsurühmade festivalil, mis seekord toimus Pärnu Kutsehariduskeskuses. Kõige suurem eesmärk oli sel aastal pääsemine I Eesti Naiste Tantsupeole. See õnnestus ja juunis tantsisime koos oma valla Naistekoja naistega Jõgeval.

Üheskoos esindasime Hiiumaad ka Saarte naiste folklooripäevadel Pranglil. Saarte naiste kokkusaamised on saanud toredaks suviseks traditsiooniks. Ja loomulikult osalesime mitmel oma valla ja maakonna kultuuriüritusel.

Mõisaprouade suve lõpetas läbi terve Eesti kulgenud TeateTants. Eriti teeb meile kõigile rõõmu, et sel aastal toimetasime rohkesti üheskoos Pühalepa Naistekojaga. See on kasulikum rahakotile ja lihtsalt toredam ka.

MõisaProuade salasooviks, isegi mureks on juba mitmeid aastaid olnud oma toa või toanurga leidmine. Nüüd on üsna suur lootus, et saame oma hoole alla Suuremõisa mõisakompleksi kuuluva aednikumaja . Esimesed koristustööd on juba tehtud ja uueks aastaks on mitmeid plaane.

Viimasena, aga sugugi mitte vähetähtsana tuleb öelda, et Pühalepa Vallavalitsus on MõisaProuade tegemisi jätkuvalt jõudumööda toetanud.

Soovime kõigile tegusat ja lootusrikast algavat aastat.

MõisaProuad

Tubala Küla Seltsi esimene aasta möödus tegusalt

Veidi rohkem kui aasta on möödunud Tubalal Lepiku talus toimunud MTÜ Tubala Küla Seltsi asutamiskoosolekust. Sellele aastale tagasi vaadates võib öelda, et seltsielu võttis tuurid ilusasti üles.

Kui asutamiskoosolek peeti juba 12.11.10, siis ametlikult ehk juriidiliselt sai meie selts Pärnu Maakohtu registriosakonnas kinnitatud 15.03.11.

Aga õnneks külarahvas seda dokumenti ootama ei jäänud. Juba aasta hakul, esimestel talvekuudel viidi läbi kaks rahvarohket üritust - Sõbrapäev ning Uisu- ja hokipäev.

Aprilli lõpus võttis seltskond Tubala inimesi osa rahvusvahelisest linnuvaatlusest. Teine samasugune aktsioon toimus oktoobris. Siis suudeti kokku lugeda 1311 lindu.

Külal on olemas ka oma lõkkeplats. Et sellele soliidsem välimus anda, osaleti maikuus Teeme Ära talgupäeval. Lisaks lõkkeplatsi ümbruse korrastamisele puhastati võsast suvila-piirkonda suunduva tee ääri ja Kärdla-Käina maantee äärest korjati prügi kokku. Kui see sodi kaalule asetati, näitas too numbriks 80! Ehk siis 80 kilo rämpsu oli sõidutee kõrvale maha visatud...

Talgupäeval tekkis ka idee oma küla kiigest. Mõeldud, tehtud -- võisime jaanipäeva aegu tõdeda. Ja nii oligi -- kuu ajaga püstitati korralik traditsiooniline külakiik, mis regilauluga küla jaanipeol sisse õnnistatud sai.

Suvel osales allakirjutanu külaliikumise Kodukant noorte koolitussarjas Uued Luuad, mille eesmärk oli tulevasi külavanemaid koolitada. Lisaks oli meie juhatus ehk allakirjutanu ja külavanem Viktor Rõbtšenko esindatud Kodukandi Eesti Külade Maapäeval augustis Roostal.

Viimane suvekuu sai sisse juhatatud taas sportlikult, jalgpalliturniiriga. Küla spordiväljakule kogunes viis võistkonda ja terve trobikond pealtvaatajaid, kelle silme all terve päeva jooksul palli taga aeti. Tänu sõbralikele sponsoritele said osalejad ka kõhu täis ja kurgud kastetud.

Omavahelise info kiiremaks liikumiseks koostati ka meililist, mille kaudu omavahel sidet peetakse ja teateid vahendatakse. Niisamuti sai loodud seltsi nn kodulehekülg veebis. Tegemist on küll blogi-formaadis kodulehega, aga infovärava rolli täidab siiski. Kel huvi, saab meie tegemistega tutvuda aadressil tubalakyla.blogspot.com .

Sügisel koguneti suurema seltskonnaga veel Mihklipäeval. Kui aastal 2010 räägiti sel kokkusaamisel seltsi loomise viimased detailid omavahel selgeks, siis nüüd meenutati juba seltsiga kordasaadetut.

Loodame, et eesseisev aasta on vähemasti sama tegus ja külarahvas on jätkuvalt huvitatud üheskoos tegutsemisest. Koostöövaimu soovime ka kõigile teistele valla küladele. Tubala Küla Seltsi juhatuse nimel,

Hergo Tasuja

Linnuvaatlus, kevad 2011

Linnuvaatlus, kevad 2011

Palade Põhikooli 2011 aasta.

Aasta möödus suhteliselt rahulikult ja stabiilselt. Suurimat heameelt pakkusid kevadised lõpetajad (kõik lõpetasid) ja klassi keskmine hinne oli 4,4. Meelde jäid mitmed toredad üritused: projektinädal, südamenädal, „Teeme ära", kiiksuga piknik, seiklusmäng, purjetamine, preemiareis. Saavutustest tuleb kindlasti ära märkida vabariiklikud teised kohad projektis „Meie oma kaitseala" (juhendaja Karin Poola)ja metsanduslikul orienteerumisvõistlusel . Hiiumaad vabariiklikul kooliteatrite festivalil esindanud näitetrupi (juhendaja Aare Ristmägi) tugev esitlus; laululapsed (juhendaja Jaanika Palkman) said jällegi laulupeost osa võtta; Erki Aasa esikoht inimeseõpetuse olümpiaadilt (juhendaja Jaanika Palkman) ja teine koht matemaatika olümpiaadilt (juhendaja Ulvi Voolma), Kaido Sinijärve esikoht kunstiõpetuse olümpiaadilt (juhendaja Anne-Ly Grab), olümpiaadide kolmandad kohad said Brigid-Ly Palkman bioloogias (juhendaja Karin Poola) ning Lauri Valdmann tööõpetuses (juhendaja Teet Kitkas) ; järjekordsed Eesti meistritiitlid mudellenduritelt (juhendaja Teet Kitkas); tublid spordisaavutused eelkõige Siim Salinilt kergejõustikus ja korvpallis ning 4.-5. klassi poiste sportmängudelt (korvpall, jalgpall, rahvastepall, tänavakorvpall).

Muret valmistab jätkuvalt laste vähesus ja raha nappus. Probleeme on koolis ka sallivuse ja üksteisega läbisaamisega. Kahju on mitmetest vanemate klasside õpilastest, kes ei ole veel aru saanud, et koolilõpp läheneb väga suure kiirusega.

Lastevanematele soovitan jätkuvalt ja pidevalt huvituda oma lapse käekäigust. Kui on mingid probleemid, siis koheselt proovida neid lahendada ning abi otsida - olgu selleks kas kool, nõustamiskeskus, sõbrad või midagi muud. Ärge jääge oma murega üksi!

Uno Kõiv

2011.aasta möödus Palade raamatukogule ajutise kolimise tähe all. Kolimist spordihoonesse võikski nimetada aasta suurimaks raskuseks, samas ka kordaminekuks. Kokkuvõttes leidis peaaegu iga raamat oma koha ja lugejad leidid raamatukogugi üles.

Külastuste ja laenutuste arv on siiski veidi langenud, sest lapsed igal vahetunnil enam raamatukokku ei torma. Järgmisel aastal, aga seisab ees järgmine kolimine, mis kindlasti saab olema palju rõõmsam, sest läheme ju tagasi oma endistesse ruumidesse koolimajas.

Sooviksin tänada kõiki neid häid väikseid ja suuri abimehi, kes raamatukogu kolimisele kaasa aitasid.

Hoolimata sellest kus me asume täna või aasta pärast, ootavad raamatud ikka oma lugejaid. Toredaid lugemiselamusi ja KOHTUME RAAMATUKOGUS!

Ene Vannas