Eelmise aasta 7. mai „Teeme ära" talgupäeval rajati Kooli tee kõnnitee ja sõidutee vahele uus tänavahaljastus - gümnaasiumi juures punaselehiste õunapuudega ning Tamme ja Kreutzwaldi tänava vahelisel lõigul hilispihlakatega. Hoolsad istutajad olid: Katre-Liisa Jõela, Ülar Morel, Marten Toming, Janika Tõntsel, Pirjo Vaikmets, Helen Vettik, Ott Ruben Morel, Lembit Põldsepp, Asser Lutsar. Kindlasti innustas neid mõte, et linnas kasvab päris oma puu. Kahjuks jäid mõned puuhakatised vandaalitsejatele ette ning osa puid murti lihtsalt jõhkralt maha, samuti jäi seitse pihlakat ilma latvadest. Sel kevadel istutame küll mahamurtute asemel uued, kuid suurte puude õiteilu nägemine lükkub kaugemasse tulevikku.

Vana-Antsla aktiivsed inimesed algatasid „Teeme ära" raames järvekallaste korrastamise. Seal võeti maha raugastunud ja peaaegu mädanenud hõberemmelgad ning asendati uutega. Uusi puid hakatakse vormilõikusega madalana hoidma nagu vanugi, kuid seda tehakse õigete võtetega, et tagada puudele võimalikult pikk iga ja tervis. Kahjuks ei nõustunud Maanteeamet maantee ja järve vaheliste remmelgate asendamisega; kui puud maha võetakse, siis nende asemele uusi puid ei istutata.

Taas saavad aktiivsed vallaelanikud osaleda talgupäeval selle aasta 5. mail. Kõigil vallaelanikel on võimalus anda oma panus heakorratöödel ja ümbruse ilusamaks muutmisel. Kellel on soovi puude istutamisel osaleda, andke endast märku.

Kui kellelgi on aias kasvav põõsas (sirel, ebajasmiin jt) ajanud juurevõsu, millest niikuinii tahaksite loobuda, siis oleks väga tore, kui neist taimedest saaks istutada uusi põõsastikke valla avalikele haljasaladele ja surnuaedadele. Kõik ettepanekud, soovid ja ideed on oodatud haljastusmeistri telefonile 5349 2922 või e-posti aadressil liana@antsla.ee.

Terve aasta jooksul oleme jätkuvalt tegelenud kuivanud või mädanikest kahjustatud ohtlike puude mahavõtmisega, samuti teinud võrahooldust, lõigates puudel kuivanud oksi, mis võiks möödujaile ohtlikuks saada. Kogu selle tegevuse juures võib kuulda Antsla elanike vastandlikke arvamusi. Ühed rõõmustavad, et koledad ja ohtlikud puud maha võetakse, teised kurdavad ja kardavad, et linn jääb liiga lagedaks. Igal juhul on puude mahavõtmise peamine eesmärk, et ohtlike ning mittedekoratiivsete puude eemaldamine võimaldab istutada uusi - linnatingimustesse sobivaid puid sobivale kohale. Tsooru inimesed on järjepidevalt hooldanud Tsooru parki, kuid praeguseni pole olnud võimalust võtta ette pargi uuendustöid, kuna park kuulub muinsuskaitse alla. Sel aastal tellitakse pargile muinsuskaitse eritingimused, mis on aluseks edaspidistele uuendustöödele.

Igal aastal külastab valla heakorrakomisjon hästi hooldatud ja korrastatud kodusid. Kandidaatide esitamise aeg on aprillikuu (eespool nimetatud haljastusmeistri kontaktidel). Kodude ülevaatus toimub maikuus.

Hinnatakse asukoha omapärast tulenevate võimaluste kasutamise oskust, õueala üldist heakorda, erinevaid tegevusi võimaldavate piirkondade olemasolu, oskust haljastusega terviklikku välisruumi kujundada, hoonete väljanägemist, majapidamisjäätmete käitlust.

Loodan, et ilus ümbrus muudab inimesed rõõmsamaks ning hoolivamaks!