Elektriinsenerid, elektritehnikud, mehhatroonikud on need ametid, mis Bo Henrikssoni sõnul noorte hulgas populaarsed ei ole. „Ikka minnakse juristiks õppima, aga meile on vaja insenere ja tehnilise taibuga spetsialiste,“ resümeeris rohkete auhindadega pärjatud Henriksson, kes koolitab oma ettevõttega ka ise spetsialiste välja. „2002. aastal, mil hakkasime generaatoreid ehitama, ei osanud seda Eestis veel keegi. Koolitasime toona ise meie nõudmistele vastava inimese selleks tööks välja.“

Eesmärk kasvada

Eesti ettevõtluskeskkonda hindab 23 aastat Eestis ettevõtlusega tegelenud Henriksson heaks ja soovib, et uuel aastal jääks see vähemalt samale tasemele. Uusaasta sooviks on aga Henrikssonil rohkem elamispindu Rae valda. „Paar kortermaja on kindlasti puudu,“ nentis Henriksson, kes ei salga, et 24 bussi käib iga päev Jüri ja Tallinna vahet töötajaid toomas ja viimas, sest kohapealt tööjõudu nii palju võtta ei ole. „Järgmisel aastal on eesmärk kasvada ja rohkem raha teenida. Panustame eelkõige ekspordile, Eesti turg on stabiilne. Püüame tootmist olemasolevates tingimustes efektiivsemaks muuta.“ Selja taha jäi aga tõusude ja mõõnadega aasta. Henriksson tõstis esile kompaktalajaamade eksporti ja elektroonikatehase panust. Oodatust tagasihoidlikumaks jäi aga generaatorite eksport.

Läbikukkumine pole asi, mida karta

Vallavanem Mart Võrklaeva sõnul on Rae vald õnnega koos, et sotsiaalselt nii vastutustundlik ja rahvusvahelise haardega ettevõtte juht on tootmise Jürisse rajanud. ABB on rahastanud näiteks 90 protsendi ulatuses Ujula tee pindamist ja aidanud kaasa Jüri terviseradade ehitusele. Võrklaev iseloomustab tippjuhti Henrikssoni kui südamlikku inimest, kes oskab väga täpselt sihte seada ja nende nimel töötada. „Meie koostöö on olnud väga hea. Henrikssoniga suheldes saab kohe aru, et tegemist on rahvusvahelise mehega, kes näeb alati ennekõike suurt pilti,“ rääkis Võrklaev.

2013. aastal äri- ja tootmisüksused Jürisse toonud ABB juht tunnustab samuti Rae valla juhte asjaliku koostöö eest ja soovib kõigile ettevõtlikele tuult tiibadesse. „Kui te ettevõtluses proovite näiteks kümme asja teha ja kaks nendest õnnestub, on teil kindlasti hästi läinud,“ jul-gustas tunnustatud ettevõtja kõiki noori ettevõtlusega tegelema. Henriksson ise on selle mõtte omaks võtnud ABB kontserni asutajalt ning on veendunud, et äris ei tohiks ühegi hea idee realiseerimist tegemata jätta pelgamise pärast.

Palju kõrgeid tunnustusi

Henriksson on Eestis pälvinud mitmeid kõrgeid tunnustusi. Ettevõtluse edendamise eest omistas president talle 2010. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi. Kaubandus-tööstuskoda andis Henrikssonile 2013. aastal II klassi aumärgi eriliste teenete eest Eesti ettevõtluse ja ekspordi edendamisel ning elektroonika ja masinatööstuse arengule kaasaaitamisel.EBS-i Nõukoda valis Henrikssoni aasta ärijuhiks 2014 ja mullu pälvis ta Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liidu teenetemärgi tunnustusena olulise panuse eest Eesti ettevõtlusesse.