Turismierialade praktikantidel on lauakatmine ja -koristamine eelnevate praktikate käigus selgeks saanud, peaasi, et külaliste saabudes suure ähmiga mõni detail ei ununeks. Praktikantide suurimad rõõmud on eneseületamine ja klientide tänu ning boonuseks tulevaseks tööeluks karastuse saamine. Turismikeskuse juhataja Tiina Randaru juhendab, julgustab ja innustab, vahel ka pragab natuke. Mõisa perenaine Elviira Grosberg on kui krahvinna ise - alati toimekas, energiline, rõõmus. Tema kogemustest ja eeskujust on praktikantidel palju õppida.

Kui lõuna ajal on lastegrupid koduteele saadetud, saavad praktikandid viivuks hinge tõmmata, et peagi asuda õhtuste piduliste vastuvõtuks ettevalmistusi tegema. Teenindajad sätivad end piduvormi ja on valmis klientide heaolu eest hoolitsema. Peale keskööd kustuvad lossis viimasedki tuled, et hommikul taas särada.

Savikojas keerutab keraamik Kaie Pungas saviketra, tema oskuslike käte abil valmivad erinevad esemed, mis leiavad koha turistide reispaunas ja jõuluvana kingikotis.

Klaasikojas on olenemata õues valitsevast jahedusest alati kuum - klaasiahi on töös. Klaasikunstnik Eili Soonel on põsed klaasipuhumisest punnis - valmivad imeliselt õhulised taiesed.
Lina- ja lapikojas sünnivad tekstiilikunstnik Mall Vesiloo nõelasilmast taaskasutusena efektsed rõivatükid ning praktilised esemed: võtmehoidjad, pajalapid, padjakatted, poekotid jm.
Sepikoda on külastajate õnne sepistamiseks valmis.

Leivakojas küpsetab Eelika Vainola leiba, räägib leiva saamisloost, jagab retsepte ja näpunäiteid erinevate maitsetega leibade küpsetamiseks. Huvilistel on võimalus vaadata püsiekspositsiooni, mis tutvustab maaharimist ja viljakasvatust mõisaajal.

Toiduainete õppetööstuses ja õppeköögis katsetatakse ning harjutatakse jõuluroogade retsepte ja valmistamist. Meistrite juhendamisel ja sellide kätetöö tulemusel valmivad singid, verivorstid, juustud, jõulujoogid, küpsetised.

Tallis toimetab perenaine Inga Ots sealsete asukatega: tema hoolealusteks on hobused, mõned ponid, lambad, kitsed, kodulinnud. Loomad naudivad omakeskis rahulikku elu-olu, kuid küllap siiski igatsevad lastelt saadavaid paisid, patsutusi ja palakesi.

Suviti tallihoones paiknev turismiinfopunkt on vaikne. Puuhobuste ja topiste kollektsioon virguvad laste tulles, et neile avastamislusti pakkuda.

Mesila on talverahus - usinate mesilindude poolt valmistatud mesi meeldib nii kooli kui mõisa külalistele.

Kõik asjahuvilised on oodatud 13.-14.detsembril toimuvale jõululaadale, kus saab osta Olustvere mõisa tooteid - nii suveniire kui toidupoolist.

Päris pühade ajal valitseb mõisas jõulurahu. Taas kostab mõisast elevust ja melu aastavahetuse paiku - uut aastat tervitatakse särtsaka peoga.

Rõõmustame, et saame mõisamiljööd, külalislahkust ja oma ala asjatundjate tarkust huvilistega jagada - tere tulemast Olustvere mõisa!

Tiina Ardel, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool 
turismikoolituse koordinaator ja õpetaja