Aga eestlane on sitke rahvas. Toriseb, poriseb, aga rühib visalt edasi.

Kaiu vallas sündis 2010. aastal 15 last ja registreeriti 11 surma. Vallaelanike arv on 1472.

Vaatamata sellele, et elanike arv vähenes 19 inimese võrra, on hea meel päris mitme noore pere elama asumisest Kaiu valda. Töötute arv on langenud 105 inimeselt 77-le, aga seda numbrit ei saa puhta kullana võtta, kuna statistika räägib ainult registreeritud töötutest.

Kui otsida Kaiu vallas muret number üks, siis selleks on ilmselt tööpuudus. Samas ettevõtjate sõnul on puudus vajadustele vastavast tööjõust. Sellele järgneksid perearsti puudumine kohapeal ja valla madal tulubaas.

Kui koostada top kümme edulugudest, siis märgiksin ära külarahva kasvava huvi oma asju koos toimetada, olemasolevate ettevõtete jätkusuutlikkust, valla ja allasutuste töötajate võimekust ja ülimat kohusetunnet kitsastes oludes toime tulla.

Märgiks ära valla kõrget investeeringute summat, mis oli läinud aastal 15,5 miljonit krooni, millest vald laenudega kattis 3,1 miljonit krooni.

Valminud tervisespordirada, Kaiu puhastusseade ja pumbajaam, Kaiu huvikeskus. Huvikeskusse tulevad poiste tööõpetuse ruumid, saun ja jõusaal teenivad tervist ning muusikakool ja kunstiklass vaimu.

2011. aastal alustame Kaiu valla uue arengukava koostamist aastateks 2012-2017. Loodame väga, et soovite kõik selles protsessis ka ise kaasa lüüa. Meie ühine asi ju ajada. Positiivse rahastamisotsuse korral saab 2011. a teoks Kuimetsa vee- ja kanalisatsioonirajatiste rekonstrueerimine ja Kuimetsa spordiplatsi projekteerimine.

Koostatud on 2011. a kulude eelarve, mille maht on umbes 2 miljonit eurot (31 miljonit krooni).

Üldiselt on rahadega väga raske seis, kuna paljud tegevused, mis olid plaanitud eelmisel aastal, kuid jäid vahendite puudusel tegemata, osutuvad sel aastal juba hädavajalikeks. Olgu selleks siis teede greiderdamine või külaprojektide kaasrahastamine.

Tundub, et taluvuse piir on ületamisel. Jätkuvalt tahaks näha suuremat riigipoolset huvi ja hoolivust maapiirkondade käekäigu suhtes. Sama meelt on ka Raplamaa teised omavalitsusjuhid.

Küsimus alarahastamise kohta oli üleval ka Raplamaa Omavalitsuste Liidu vallavanemate kogus, kus arutati pöördumist Vabariigi Valitsuse poole. Selle aasta märksõnad vallajuhtimises on Kaiu valla arengukava, investeeringud, perearst, terviseedendus, Kaiu kauplus ja bussipeatus, vaba aja sisustamise võimalused, noorte laulu- ja tantsupidu Tallinnas, kihelkonnapäevad Karitsa külas, koostöö Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) Rapla maakonna turundamiseks välisinvestoritele jne.

Edu, koostööd, optimismi, töötahet ja hoolivust meile kõigile!