Kuigi saarel tegutseb üle 13 aasta vabatahtlikkusel põhinev päästekomando, mille ülesanne on tagada saarel tuleohutus ja esmaabi, saab veeohutuspüstakute abil iga kodanik ise turvalisele puhkamisele kaasa aidata. Põhja- ja Lõunaranna püstakute ning peatselt ka sadamakai
infotahvlitel on lühidalt üles märgitud see, kuidas veekogu ääres ohutult käituda, mida veeõnnetuse korral teha, kuidas hädasolijat aidata ning vajadusel ka esmaabi anda. Samuti ripub püstaku küljes päästerõngas.

Kõige olulisem on siiski ennetavalt käituda, et selliseid olukordi, kus vaja kellelegi päästerõngas visata, võimalikult vähe tekiks. Selle jaoks peab näiteks teadma, kuhu ujuma minnakse, milline on veekogu põhi, kaldad ja vee sügavus. Samuti seda, kuidas vette saab, kas veekogu ääres on valve ning kas ja kus asuvad päästevahendid. Kui seltskonnas on lapsi, siis neil tuleb silma peal hoida. Kui minnakse veekogule paadi või muu sõidukiga, on oluline panna selga päästevest. Vette ei minda alkoholijoobes ning tähtis on ka joobes sõpra mitte vette lasta.

Kiiret tegutsemist nõudvas olukorras aitavad konkreetsed tegutsemisjuhised nii abi andmiseks kui ka abi kutsumiseks ning just seda ülesannet veeohutuspüstakud täidavadki.