Eha, kui kaua olete Padise vallas elanud?

Kolisime siia 2005. aasta sügisel. Varem pidasime talu Kose lähedal Kuivajõel. Eelmise talu jätsime vanemale pojale ja kolisime siia. Kokku on meil 3 last ja 6 lapselast. Praegune talu kuulus varem Kalju tädile.

Kuidas olete oma aiandusalased teadmised saanud?

Taimekasvatuse- ja aiapidamisega hakkasime tegelema hobikorras. Praegune aiapidamine põhinebki elu jooksul kogutud teadmistel. Väga põnev on vahepeal uusi sorte katsetada ja aiatöö mõjub samas ka hea pingemaandajana. Tööd on meil kahepeale ära jaotatud, üksinda oleks ikka päris raske. Abikaasa freesib ja aitab rohida, kogub kastmisvett suurtesse paakidesse.
Mina käin päeval tööl Pedase hotellis, Kalju tegeleb siis aiatöödega ja müüb soovijatele aedvilju.

Milliseid aed- ja köögivilju kasvatate?

Kõige rohkem on meil kurki, lisaks kasvatame porgandit, maasikat, tomatit ja sibulat. Inimesed ostavad hea meelega varajast porgandit, soovijad saavad viljad ka ise peenralt korjata.
Tänu liivasele pinnasele kasvab väga hästi porgand ja sibul. Paljud on öelnud, et siinne sibul on Peipsi sibula sarnane. Kasvatamegi aedvilju selle järgi, mis paremini kasvab. Kartulit meil maas ei ole, sest Vihterpalu kandis on palju metssigu. Ühel aastal käisid nad isegi meie sibulapeenras tuhnimas.
Kasvataksin hea meelega ka kapsast, aga kapsas toob liblikad. Kardan, et kasvuhoonesse sattudes võivad liblikad meie kurgisaagi nurjata.

Millal oleks parim aeg kurgi- ja tomatiseemneid külvata?

Eelmisel aastal panin seemned mulda 11. märtsil, sellel aastal 10. märtsil. Mõnede lillede seemned peaks külvama tunduvalt varem. Võõrasemad oleks hea külvata peenrasse juba juuli lõpus/augusti alguses. Kevadel võtad taimed peenralt ja istutad potti ümber.

Millised aiatööd võiks praegusel ajal ette võtta?

Peamiseks aiatööks on maapinna ettevalmistamine. Mullafreesiga oleks hea mitu korda muld läbi kobestada. Mida pehmem muld, seda paremini taimed kasvavad. Peenrasse võib juba külvata porgandi, tilli ja sibula. Minul on seemned juba külvatud ja kile peale pandud. Porgandit võiks külvata ka sügisel, kuid ise panen seemned mulda varakevadel. Vahepeal katan porgandipeenra kattelooriga, et saak varem valmiks.

Mis ajal võiks istikud püsikasvukohale istutada?

Seda vaatan ilma järgi. Esimesel aastal, kui siia kolisime, olid pikka aega öökülmad. Istutasin kurgitaimed maha ja panin katteloori peale, kuid tuli öökülm ja hommikuks olid kurgid katteloori külge kinni külmunud.
Mul on alati ka varutaimi, kui midagi ebaõnnestub, saan uued istutada. Kõige parem on istutada siis, kui öökülmi enam tulemas ei ole.

Saadaval on kurgi- ja tomatiseemneid avamaale ja kasvuhoonesse. Mis on nende suurim erinevus?

Olulist erinevust ei ole, kuid kasvuhoones on taimede saagikus suurem. Heal suvel saab palju vilju ka õues, kuid viimastel aastatel on taimede saagikus kasvuhoones väga palju suurem olnud. Meie kasvatame kurki ja tomatit kilekasvuhoones ja esimese kurgisaagi tahaksime saada mai keskel .
Seemneid ostame Jüris asuvast Sheteligi hulgilaost. Soovime saada võimalikult suurt saaki ja aastatega on välja kujunenud kindlad lemmikud. Põhiliselt kasvatan Aadama sorti, kuid igal aastal katsetan ka mõne uuega. Kurgi ja tomati saagikusel mängib tähtsat rolli nende istutamistihedus. Iga taime vahe võiks olla vähemalt 40cm. Mida harvemini panna, seda parem.

Olen kuulnud, et tomatit ja kurki ei tohi panna ühte kasvuhoonesse. Miks?

Oleme pannud ja midagi ei ole juhtunud. Tänapäeval on uued sordid ja see, mida vanasti räägiti, ei pruugi enam nii täpne olla. Neli-viis tomatitaime kurkidega samas kasvuhoones ei tee midagi. Ainus erinevus taimede vahel on, et kurk tahab rohkem niiskust ja tomat kuivemat. Kurgitaimed võiks istutada ühele ja tomatid teisele poole.

Mainisite eelneva jutu käigus, et tegelete ka aiasaaduste müügiga. Mida teilt täpsemalt osta on võimalik?

Tõepoolest teenime aiasaaduseid müües väikest pensionilisa. Müüme porgandit, sibulat, maasikaid ja kurke. Mustsõstraid ja vaarikaid samuti. Lisaks erinevaid lilleistikuid. Kevadel müüme tomati- ja kurgitaimi. Varume esmalt saagi endale ja lastele/lastelastele, ülejäänu läheb müügiks.
Maasikataimi meil väga palju ei ole, kuid saagikus on päris hea ja nii saame soovijatele ka maasikaid pakkuda.

Kuidas oma maasikataimi hooldate?

Maasikas annab esimesel aastal saaki vähe, teisel ja kolmandal aastal juba päris palju.
Mina niidan igal aastal peale saagi lõppemist maasikataimed muruniidukiga maha. Maasikatel võib olla palju kahjureid ja haiguseid, lehtede eemaldamine aitab neid vältida. Suurema saagi tagamiseks peaks eemaldama viljade valmimise ajal võsud.
Võimalusel oleks hea maasikataimi väetada. Väetada võiks kuni jaanipäevani, hiljem väetades võivad lehed hallitama minna. Meie väetame kõiki enda taimi kanasõnniku graanulitega, kuid ka lehma - ja hobusesõnnik on väga hea. Vahepeal võib juhtuda, et maasikatel on suured puhmas lehed, kuid saaki ei ole. Sellisel juhul on tegemist liigse lämmastikuga kasvupinnases.