Aivar Sõrm: ümarmudil võib 20 aasta pärast olla meie rahvuskala

 (14)
Ümarmudil (kaadris keskel). Foto: Hillar Lipp
Ümarmudil (kaadris keskel). Foto: Hillar Lipp

Saarlased-muhulased teavad-tunnevad iidsetest aegadest räime, kilu, lesta, ahvenat ja angerjat, aga põlgavad ära kiisa, ümarmudila ja kogre. Ometi on seda liiki kalade arvukus meie vetes tublisti kasvanud, kirjutab Meie Maa.

Tuulehaug tuli ka meie vetesse suhteliselt hilja, oma 35-40 aastat tagasi, aga see kala võeti ruttu omaks ja nüüd viivad mõned kutselised kalurid oma püügivahendid just tuulehaugi ajaks merre.
„Ümarmudilat on meie vetes juba niivõrd palju, et võibolla kahekümne aasta pärast on see eestlaste rahvuskala, nagu praegu on räim," arvas Aivar Sõrm, kes on ära maitsnud 43 liiki kalu, lisaks veel eksootilisi kalu ning leib, et uusi kalaliike võõristatakse liialt.

Aivar Sõrm ütles, et kiisast teeb ta tavaliselt kalasuppi ja kiisamari maitseainetega on väga hea. „Koger kõlbab grillida, kusjuures liha on maitselt veidi magusa ja meenutab karpkala," ütles Sõrm.

Maaleht maksab igal kuul ühele tellijale Eesti keskmist palka ja nii 12 kuud järjest.
Telli Maaleht ja osale tellijapalga loosimises!
Vaata lähemalt >

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare