Ülemöödunud nädalavahetusel esimest korda kuursaalis toimunud Sadhu Jämm tõi kohale hulga esinejaid ja veelgi suuremal hulgal publikut. On's tegemist lühiajalise projektiga või muutub kunagine seltsielu tuiksoon lossipargis taas linnakülaliste ja elanike meelispaigaks, näitab aeg. Kuressaare Sõnumitele intervjuu andnud Toomas Leis, kuursaali rentinud OÜ Pargi Kultuurikeskus esindaja, on igatahes aga kindel - kõik see on alles algus.

Kuidas läks esimene Sadhu Jämm Kuresaare kuursaalis?
Viimane Sadhu Jämm, järjekorras juba neljateistkümnes, Kuursaalis esimene, läks igati suurepäraselt. Püstitati ilmselt nii esinejate kui ka publiku rekord. Kuna üritus on olnud tasuta, siis täpset külaliste arvu on raske öelda, aga hinnanguliselt käis läbi küll mitusada inimest. Rõõm on sellest, et pidevalt on suurenenud kohalike linnainimeste arv, kelle jaoks ju põhiliselt seda kultuurijanti korraldatakse. Samas on Sadhu Jämmid populaarsed ka mandril, nii et alati on terve hulk fänne ka teiseltpoolt väina kohal. Pubilik oli suurepärane ja kõikidele esinejatele elati ja plaksutati/lauldi võrdselt kaasa. 


Keda seekord näha ja kuulda sai?
Esinejate seltskond oli kirju nagu alati. Tore oli see, et publik oli kohal kohe algusest peale, mis võimaldas ka live-kontserdiga kohe alustada. Ja õhtu tegi soojaks oma repertuaariga kuursaali imehästi sobiv Hedvig Hanson. Edasi sai kuulda Saaremaa tuntud noorte kollektiive nagu Linda Lapp ja Walus, Grete Paia oma bändiga, Silja Litvinova on bändiga Road 66, lisaks Men in Black, mitmed head Kuressaare muusikakooli noored ja vihased kitarrivirtuoosid, aga ka Tallinnas õppiv Maria Väli, keda saatsid Mihkel Koppel, Andre Maaker ja Priit Arge. „Suure maa pealt" oli kohal duo Mariann Pihlap ja Kaidi Kuusing (põrandaaluse esinejanimega "Õed Tihedad") ja muidugi rokkgrupp Resolver, kes seekord pakkus nii indiahõngulisi mantraid kui rajumat rokki. Õhtu lõpetas muusikute ühine jämmimine, kus lisaks eelnimetatuile lõid kaasa ka Villu Veski ja Ndioba. Kuursaali õueterrassil võis vabas õhus värvide ja valgusemängu saatel kuulata SadhuTape DJ Iwari kokkupandud kuumi alternatiivmuusika playliste.


Millal järgmine Jämm kuursaalis toimub ja mida seal põnevat oodata on?
Järgmine jämm ja ühtlasi ka selle aasta viimane toimub 10. detsembril. Püüame veelgi põnevama sisekujunduse ja ruumilahendusega välja tulla (et oleks lahedamalt ruumi ja töötaks ka valvega garderoob). Uudiseks on ehk see, et plaanime alustada varem ja teha ka kinoseansi ja pakkuda mõnusat talvist õhtusööki, enne kui suuremaks kontserdiks läheb. Esinejate nimekiri saab kirju olema ja ilmselt kuuleb lugusid etnost jazzini ja bluesist rokini. Ette välja lobiseda ei tahaks, tuleb ise kaema tulla. Südaööst alates jätkub nö jämmi vaba lava ja muusikalised improvisatsioonid ja peo lõpetab varaste hommikutundideni kestev tantsuõhtu, kus jämmilised saavad ka selja märjaks tantsida. Eeloleval jämmil antakse välja pidulikult ka Sadhu Jämmi Aastastipendium kohaliku muusikaelu edandamiseks. Nii et tegelikult on plaanis 12 tundi melu ja tegevust järjest, mida talvise Kuressaare kohta polegi nii vähe.


On kuursaalis lähiajal veel midagi huvitavat tulemas?
25. novembril ehk siis juba paari nädala pärast toimub Kuursaalis ansambli Kosmikud uue plaadi esitluskontsert. Arvame, et Kosmikud on Kuursaali vägagi sobiv oma sisukate tekstidega ja kaasakiskuvate muusikaliste aranžeeringutega. Pärast kontseri mängib muusikat ka DJ, ehk siis on võimalus õhtut pikemaltki veeta. Tegelikult lisandub uusi ideid ja üritusi pidevalt, kuna ju oleme alles kuuaega tegutsenud, nii et tasub jälgida. 


Mis mõtted teil üldse Kuressaare kuursaaliga on?
Plaan on Kuursaal aastaringselt nö elule äratada. Samas, kuna Saaremaal siiski on suur hooajalisus, siis põhihooaeg on ikka suvel. Siis tuleb Kuursaali Kuresaare ägedaim suverestoran, kus on mõnus õues nii värsket pargiõhku ja veini nautida, kui ka sees saalis mõnda huvitavat esinejat õhtusöögi taustaks kuulata. Mõlgutame mõtteid ja peame plaane ka suvekino avamise osas. Sügis/talvisel perioodil on kuursaal avatud peamiselt ürituste põhiselt ehk siis kontsertide ja muude ettevõtmiste ajal, mida ise korraldame. Aga samas kasutatakse kuursaali ka palju isiklike või firmaürituste läbiviimiseks.


Saan ma õigesti aru, et teil on plaanis kuursaali ka rentima hakata?
Täpselt nii, kuursaali on võimalik rentida oluliste tähtpäevade nagu juubelid, pulmad, ristimised jms meeldejäävaks korraldamiseks. Aga samuti ka firmaürituste läbiviimiseks, nii seminarid, vastuvõtud kui ka näiteks firmade jõulupeod jne. Saalid on erineva suurusega ja oleme rentinud ruume nii mõnekümne inimese privaatpeo jaoks kui ka näiteks Saaremaa Ralli vastuvõtuks, kus jällegi külastajad mitmesaja ringis oli. Analoogset ja nii multifunktsionaalset ja põnevat ajaloolist hoonet, kui Kuressaare losspargi rüpes, tegelikult naljalt ei leia. Ja kuursaal on teenimatult viimastel aastatel nö pildilt kõrvale jäänud. Püüame seda viga parandada 


Millal võib teilt järgmiseid uudiseid oodata?
Tegelikult on plaane märksa rohkem, kui ainult suverestorani avamine ja ürituste/kontsertide korraldamine. Aga elu on näidanud, et enne mune ja siis kire. Suvekino juba põgusalt mainisin, kuid ma arvan, et mõne uue ideega tuleme juba lähinädalatel välja. Samas midagi ei sünni lihtsalt ja üleöö ja kõik võtab vaeva ja energiat. Aga kindlasti usume, et linnakodanike huvil ja heakskiidul on võimalik kuursaali olemust aasta paari jooksul kardinaalselt muuta. Tahame, et kuursaal muutuks tasapisi tagasi linna seltsielu keskuseks, mida ta ka ajalooliselt on olnud.