Restaureerimine tähendab originaaldetaili säilitamist ja taastamist põhimahus. Kui detail on amortiseerunud, tuleb uus valmistada vana täpse koopiana algupärastest materjalidest ning samades mõõtmetes, kujunduses ja profiilis. Toetust ei eraldata katusekattematerjali vahetamiseks ja vihmaveesüsteemide uuendamiseks. Poest vanaga sarnase uue akna või ukse ostmine ja vana asemele paigutamine ei ole samuti restaureerimine, mistõttu selleks otstarbeks toetust ei anta.

Toetuse suurust määrates arvestatakse objekti ajaloolist ja kultuurilist väärtust, kusjuures koopiale eelistatakse detaili restaureerimist. Erand on, kui omanik soovib vahetada eelmise peremehe paigaldatud plastraamidega aknad arhitektuuriliselt sobivate puitraamidega akende vastu. Möödunud aastal sai Lutsu tänav 5 maja omanik restaureerimispreemiat plastakende asemele projektikohaste puitraamidega akende paigaldamise eest.

Toetuse ülemmäär on 50 protsenti tööde kogumaksumusest. Restaureerimise maht ja kaasrahastamise küsimused tuleb kaasomanikega lahkarvamuste ärahoidmiseks enne toetuse taotlemist põhjalikult läbi arutada.

Enne toetuseavalduse esitamist on kasulik tutvuda restaureerimistoetuste ja -preemiate määramise korraga. Määrus ja restaureerimistoetuse avalduse vorm on linnavalitsuse koduleheküljel www.viljandi.ee. Avaldus tuleb esitada Viljandi linnavalitsuse majandusametile käesoleva aasta 1. märtsiks. Tööde tegemiseks on aega aasta lõpuni.

Lähemat teavet saab kultuuriväärtuste spetsialistilt telefonil 435 4742 või e-postiaadressil monika.rauba@viljandi.ee.