Lugejaid oli 2012. aastal võistluspäeva hommikul registreerunud 80.Osavõtjaid oli kolmest riigist. Juba mitmendat korda sõitsid Tammsaare sünnipaika Ukraina Krimmi Autonoomse Vabariigi Aleksandrovka Keskkooli ja Läti Riia Eesti Põhikooli noored.

Võistlustules oli 36 erinevat kooli, õpilasi juhendas 38 erinevat õpetajat. Loeti nii ilukirjandust kui Tammsaare artiklikatkendeid.

On väga meeldiv, et igal aastal leiavad nii mõnedki asutused võimaluse anda välja preemiaid parimatele Tammsaare - esitajatele.

Sel korral toetasid kingitustega meie ettevõtmist Järva Maavalitsus, Albu vallavalitsus, SA A. H. Tammsaare Muuseum Vargamäel, Eesti Emakeeleõpetajate Selts, Eesti Instituut. Eripreemia andis välja ka Albu Põhikool.

Kui autasustamiseks läks, oli südantsoojendav kuulda, et peapreemia pälvis Rene Tammleht, kes eelmisel aastal võitis veel meie kooli õpilasena eripreemia, kuid nüüd Õismäe Gümnaasiumi X klassi õpilasena juba peavõidu.

Hästi läks ka teistel Albu kooli lugejatel, kellest 3 said eripreemia. Parim mõisakoolilugeja Maria Kraav sai Järvamaa Mõisakoolide Ühingu kauni tilgakujulise pisiskulptuuri.

Pärast autasustamist asetas võitja mälestusküünlad Tammsaare ausamba jalamile Järva-Madisel ning Ukraina ja Läti koolid tutvustasid oma tegevust kohalikele. Õhtu jätkus Albu kultuurimajas Rakvere Teatri etendust" Kui Harry kohtas Sallyt" vaadates. Kaugemalt tulijad ööbisid Valgehobusemäel.

Tänan Järva Maavalitsust, Eesti Instituuti, Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi, Järvamaa mõisakoolide Ühingut, Albu vallavalitsust, Albu Toiduaita, Albu Noortekeskust, SA A. H. Tammsaare Muuseumi Vargamäel, Albu Sakke kauplust, Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskust, Albu Põhikooli peret hea koostöö eest.

Suur aitäh sponsoritele: Eesti Kultuurkapital, Kultuurkapitali Järva Ekspertgrupp, Hasartmängumaksu Nõukogu, Järvamaa Omavalitsuste Liit.

Kohtumiseni juubelilugemisel, mis toimub 2013.a jaanuari lõpus.