Niska oli 1920.-1930. aastail suur piirituseveo organiseerija Rootsi saarestikus. Temast räägiti samasuguse austusega nagu Engelbrekti või Gustav Vasa kaliibriga vabadusvõitlejaist. Niska oli kartmatu mees, kellel kõrge moraal ja isiklik sarm. Saarestiku poisid nägid kaptenis omamoodi Robin Hoodi, kes ahvatles neid seiklustele ja maksis selle eest rikkalikult.

Kord andis teine salakaubavedaja Niska üles. Kui keset ööd ilmus toll kustutatud tuledega Niska paadi poordi, ei jäänud mehel muud üle, kui merre hüpata ja pimeduse varjus maa poole ujuda. Teine kord vahistas politsei ta ja pani koos kahe vahiga Soome laevale. Niska kavaldas vahid üle, pääses tekile, hüppas üle reelingu ja ujus lähedal olevale laiule.

1930ndate aastate lõpus piirituse smugeldamine lõppes. Niska hakkas tegelema inimeste smugeldamisega. Esialgu aitas ta Saksamaalt välja juute ja gestapo kuulutas ta Euroopas tagaotsitavaks. Päris sõja lõpus tegi ta ka vähemalt kolm reisi Rootsi, vedades Eesti põgenikke Gotlandile ja Stockholmi saarestikku.

Loe pikemalt 11. aprilli Lääne Elust.