5.–7. juulil sai teoks Aravete ja Jäneda noor­te omaalgatuslik ühisprojekt „Jäneda ja Aravete noored loodusega sõbraks“. Tegemist oli Eesti 4H poolt organiseeritud noorte omaalgatusliku pro­jektikonkursiga, mille raames osaleti vastavatel koolitustel ning koostöölepingu alusel oli neil ka kohutus ise oma kodukoha noortele projekt koos­tada ning ellu viia. Meeskond otsustas korraldada õppepäevad Kõrvemaa maastikukaitse Venemäe telkimisalal, et õpetada nii 4H liikmetele (24-le) kui ka mitteliikmetele looduses hakkama saamist. Seega õpiti erinevate oma ala asjatundjate käe all matkamist, meditsiini- ja päästealaseid põhitõde­sid. Õhtuprogrammi ja pausid sisustasid noored ise, sh viidi läbi „Maal on vahva“ programmi tege­vused. Projekti toetasid Tapa ja Ambla vald.

Noorte juhendajana soovin tunnustada tegusaid noori Aravetelt (Maie Mäe, Triine Lepp, Helen Siska, Mirjam Suve) kui ka Jänedalt (Maila Teras, Iris Reinula, Merlin Paloson, Lilian Hütti). Samu­ti julgustan ka teisi noori omaalgatusele, et oma mõtted ja soovid teoks teha! Suur aitäh ka bussi­juhile Enno Roosile, kes aitas tagada noorte tur­valisuse!

4H Suvepäevad

26.–30. juulil toimusid järjekordsed 4H suvepäe­vad Jõulumäel, millest võtsid osa ka AMH 16 liiget ja üks lapsevanem. Ühiselt koos Järvamaa esindu­sega (kokku 27 inimest) veedeti viis tegusat, aktiivset ja rõõmurohket päeva. üle Eesti, lisaks külalised USAst, Austriast, Šveitsist ja Soomest. Laagri juhtkonnas lõi kaasa ka 4H noortenõukogu liige Helen Siska.

Nädala jooksul oli võimalus de­monstreerida oma sportlikku ja loo­mingulist suutlikkust. Võimalik oli võistelda indiacas, rahvastepallis, võrk­pallis ja rätikuvõrkpallis, orienteeruda ning individuaalaladena olid esinda­tud padjasõda, topsitorni ehitus, saa­paviskamine jms. Kahel päeval sai ka aktiivselt osaleda töötubades (üle 20 erineva): puupõletamine, rinnamärgi meisterdamine, ehete valmistamine, süüterooside meisterdamine, klaasimaal, voltimine jpm.

Õhtudki olid äärmiselt sisutihedad, hõlmates erinevaid esinemisi ja ette­asteid. Viimasel õhtul lõbustas seltskonda an­sambel Kruuv ning iga õhtu lõppes paaritun­nise diskoga.

Ilmastikutin­gimused olid üldjuhul üpris head, kui välja jätta üks tormi­ne öö. Telgid said üle ujutatud ja osa noortest kergelt hirmutatud. Meeskond oli aga igati abivalmis ning keegi ilma sooja ja kui­va peavarjuta ei jäänud. Ka kõik mär­jad asjad said järgmisel päeval kuivati­tes jälle endisteks. Päeviti rõõmustas meid aga soe suvine päike.

Noorte muljed ja tagasiside on ol­nud vaid positiivne. Mõnus seltskond, hea söök, huvitav programm ja soe ilm moodustasid kena koosluse. Jääme oo­tama juba järgmist suvelaagrit, mis toi­mub 2012. aastal, taaskord Jõulumäel.

Aravete 4H noored Teele ja Helen Siska