Lasteaiakohtade tagamiseks vajalike investeeringute tegemise teeb lisaks vajalike rahaliste vahendite leidmisele keeruliseks nõudluse suur kõikumine ajas. Olemasolevate lasteaedade täitmisele seab seadus väga konkreetsed piirangud, nii ei ole võimalik lühiajaliselt lasteaedade täituvust suurendada.

Puht matemaatiliselt võib öelda, et koos sõimeealiste lastega on piirkonnas veel nõudlust ühe kuuerühmalise lasteaia jagu, samas on sõimeealiste laste poolt lasteaiakohtade kasutamine väga raskesti prognoositav ja suur osa lastest käib hoius osalise ajaga või eelistab lapsevanem üldse lapsega pikemalt kodus olla.

Mida on vallas tehtud puuduse leevendamiseks?

Hetkel on vallas kohapuuduse leevendamiseks kehtestatud kahte liiki toetused. Koduse lapse toetust saab taotleda lapsega kodus olev lapsevanem alates lapse 1,5 aastaseks saamisest summas 128 eurot eeldusel, et laps ja lapse vanemad on valla elanikuks registreeritud. Eralasteaia ja -lastehoiutoetust saab taotleda lapsevanem, kelle laps käib nimetatud hoiuasutuses summas 211 eurot, siin on eelduseks, et lapsevanemad on olnud valla elanikud toetuse taotlemisele eelneva aasta 31. detsembri seisuga. Viimane toetus ei kompenseeri küll eralastehoiu asutuse kulutasu täies mahus, aga arvestades võimalusega paigutada laps hoidu ka osaajaga, on sellest suurele osale teenuse vajajatest siiski oluline abi. Informatsiooni vallaga lepingu sõlminud lastehoidudest leiab kodulehelt, samuti täpsema informatsiooni toetuste taotlemise kohta.

Edasised plaanid

Täiendav vajadus on hetkel ca 120 lasteaiakoha järele. Oleme aktiivselt otsimas võimalusi nõudluse kiireks rahuldamiseks, kuivõrd probleem on kõige suurem just käesoleval, järgmisel ja ülejärgmisel aastal. Valla eelarvelised võimalused ega ka aeg ei võimalda koheselt asuda uue täismahus lasteaia ehitamisele, sest värskelt valminud Nõlvaku Lasteaia kõrval oleme planeerinud olulise investeeringu (summas 1 203 196 eurot) Laagri Kooli laiendamiseks, et oleks võimalik neljanda paralleeli jätkuv avamine. Antud investeering tuleb teha omavahenditest, sest vaba laenureservi valla hetkel piisavalt ei ole. Valla laenukoormus vastab seadusega ette nähtud piirmäärale ja on peamiselt seotud Laagri Kooli ja Veskitammi Lasteaia ehitamiseks võetud laenuga kokku jääksummas 5 418 185 eurot. Kooli laiendamise teise etapiga on kavas alustada järgmisel aastal.

Eeltoodut arvestades töötame hetkel kahe peamise võimaluse kallal. Vald on taotlenud Põllumajandusministeeriumilt enda omandisse nende poolt restruktureerimise tulemusena eeldatavalt vabaks jääva hoone aadressil Tuleviku 3. Oleme saanud sellele ka esialgse positiivse vastuse, kuid hetkel on ebaselge, millisel ajahetkel saaks hoone üle andmine toimuda. Järgmise aasta eelarves on ette nähtud vahendid selle hoone ülemise korruse rekonstrueerimiseks lastehoiuks, mis võimaldaks saada juurde kuni 100 lastehoiu (mitte lasteaia) kohta. See lahendus ootab hetkel aga ministeeriumi lõplikku seisukohta.

Samuti näeme ühe võimalusena alustada Laagri Kooli juurdeehituse teise etapiga eelarvestrateegias planeeritust aasta võrra varem. Võttes juurdeehituse ühe korruse ajutiselt (4-6 aastaks) kasutusele lastehoiuna, saaksime piirkonnas lisaks juurde ca 50 - 60 lastehoiukohta. See lahendus vajab täiendavat analüüsi ja projekteerimist ning on võimalik eelarvetulude oodatust parema laekumise korral.

Lisaks oleme aktiivselt pidanud läbirääkimisi erasektoriga, et leida võimalus ühe lasteaia ehitamiseks nn PPP mudelis (era- ja avaliku sektori koostöös). Konkreetse kokkuleppe sõlmimiseni pole seni veel erinevatel põhjustel jõutud.

Ükski eeltoodud tööversioonidest ei võimalda hetkel kindlalt väita, et oleme valmis pakkuma 2013. aasta sügisest täiendavaid lasteaia-hoiu kohti ning sellisel juhul jäävad vanematele toeks eelnimetatud toetuste võimalused, mille tingimustega palume kindlasti valla kodulehel tutvuda.

Koolikohtadest

Järgnevatel aastatel, kuni aastani 2016, kasvab mõnevõrra nõudlus ka koolikohtade järele. Loogiliselt jõuavad täna lasteaeda minevad lapsed kooli nelja aasta pärast ja nii on koolikohtade nõudluse tippu oodata aastatel 2015-2016. Käesoleva aastaga võrreldes näeme mõningat kasvu juba järgmisel aastal, mil arvestuse kohaselt jõuab kooliikka 160 last.

Peale nelja paralleeli avamist on Laagri Koolis olemas ühes aastakäigus koolikohad 96 lapsele, ca 20 last läheb kooli Ääsmäele ning ca 12 last Saue Gümnaasiumisse.

Jätkuvalt loodame teha koostööd Tallinna linnaga, kus Pääsküla Gümnaasium on olnud iga-aastaselt valmis vastu võtma kuni kahe klassi jagu Saue valla lapsi. Pääsküla Gümnaasium on lülitatud ka linna investeeringute kavasse, nii et lähiaastatel (ilmselt küll mitte veel 2013. aastal) on loota kooli renoveerimist. Igaaastane praktika näitab ka, et ligikaudu 20 last soovivad oma kooliteed alustada mõnes erakoolis või Tallinna nn eliitkoolis. Eeltoodut kokku võttes tuleb mainida, et ligikaudu 15 - 25 last, kes esimese eelistusena soovivad saada kohta Laagri Koolis, ei pruugi seda saada. Kohtade jaotamine toimub vastavalt kooli vastuvõtueeskirjadele, mille kohaselt saavad koolis koha lapsed, kelle mõlemad vanemad on eelseisva aastavahetuse seisuga valla elanikud. Nende hulgast on eelistatud lapsed, kelle õde või vend juba õpib koolis mitte vanemas kui 8. klassis ning edasi saab kohtade jaotumisel määravaks see, millise õpilaskandidaadi lapsevanem on olnud kauem valla elanik.

Kõikidele kooliealistele lastele on valla poolt koolikoht tagatud ning valla poolt pakutud koolikoha puhul on vajadusel tagatud ka õpilastransport koolibussiga.

Kokkuvõtteks

Eelseisev aasta on jätkuvalt problemaatiline lasteaiakohtade pakkumise võimaluste osas, millele järgnevalt hakkab langema. Vald püüab omalt poolt siiski ka lühiajaliselt otsida võimalusi nõudlusele vastu tulemiseks. Tuleb siiski arvestada, et ligikaudu 100 last ei pruugi valla lasteaias järgneval aastal kohta saada.

Koolikohad on kõigile kooliealistele lastele tagatud, kuid tingimata ei pruugi kõik valla lapsed mahtuda Laagri Kooli. Selles osas saabub täpsem selgus kohe uue aasta alguses, kui asutakse koostama Laagri Kooli vastuvõtunimekirjasid.

Nii kooli- ja lasteaiakohtade kui toetuste saamiseks peab arvestama, et nii laps kui lapsevanemad peavad olema valla elanikud, toetuste ja koolikoha soovi korral soovitavalt eelseisva aastavahetuse seisuga. Samas tuleb rõhutada, et valda viimasel hetkel sisse registreerimine ei pruugi tagada kohta Laagri Koolis, vaid vald võib pakkuda sellele alternatiivi.