Volikogu uus koosseis on oma otsuseid saanud langetada ja valikuid teha viiel istungil, mis on olnud üsna pikad ja kohati emotsionaalsedki. Volikogu esimehena julgen arvata, et oleme läbi arutelude suutnud langetada õiged otsused. Olgu nendeks Häädemeestel spordihoone viimine keskkooli alluvusse, tühja Massiaru kooli tegevuse lõpetamine, vallas makstavate toetuste suurendamine (sünnitoetus 400.-, matusetoetus 70.-, koduvallas 1. klassi minevale lapsele toetus 100.-), 2014. aasta vallaeelarve kinnitamine jne.

Murekohaks on aga Massiaru kooli tegevuse lõpetamise otsuse langetamine ainult 8 poolthäälega.

Miks murekoht?

Kooli sulgemise otsuse langetasid lapsevanemad juba 2013. aasta sügisel ja olime juba piisavalt saanud meedias „särada" tühja kooli töötamise kuulsusega.

Samas näitavad 7 erapooletut-, vastuhäält sellele otsusele, et kaheldakse lastevanemate soovis viia oma laps vallas parima õpikeskkonnaga Häädemeeste Keskkooli. Minu arvates oli see siiski ainuõige otsus ja seda eelkõige laste arengu seisukohalt.

Muidugi oli see emotsionaalselt raske otsus, kuid laste puudumine koolis on märk sellest, et antud piirkond ei vaja kooli. On olukordi, kus ratsionaalsus peab võitma emotsionaalsuse, vastasel juhul lõpetame musta masendusega. Iga kooli või muu asutuse sulgemine on valus, samas aga ka märgiks uute mõttemallide ja ümberkorralduste vajadustest. Volikogu liikmetel on kohustus teha koduvalla jätkusuutliku arengu tagamiseks koordineerivaid ja vajadusel ka ebapopulaarseid otsuseid.

Hea vallarahvas, ametnikud ja volikogu liikmed - olgem valmis otsima ja pakkuma lahendusi koduvallas kaasaegsema elukeskkonna loomiseks läbi aruka, motiveeritud ja realistliku mõttetegevuse. Kutsun mõtlema kokkuhoiu kohtadele ja vähendama kulutusi. Kõik lahendused on peidus tavaliselt selles isikus, kes sulle hommikul peeglist otsa vaatab.

Oleme silmitsi tänase reaalsusega, kus varasema 3 700 inimese asemel on meid napp 2 500. Jätkata tahame aga sama struktuuri ja elustiiliga. Sellisel juhul peame igal aastal eelarvet tehes tõdema, et järjekordselt on suurenenud puudu olevate vahendite hulk ja ollakse solvunud järjekordsete kärbete pärast. Peame kindlasti hakkama mõtlema järjest rohkem koostööle naabervaldadega, et nappe vahendeid kokku hoida ja olla võimelised muutustega kohanema. Selge on ka see, et riiklike vahendite suurenemisele meil loota ei tasu.

Peame seisma elutähtsate teenuste säilimise, kaasajastamise ja võimalusel ka tagasitoomise eest, sellesse ise panustades.

Eesmärk on ju meil üks: Häädemeeste vald peab olema hea paik elamiseks meile kõigile. Selleks peame tegema ümberkorraldusi, et inimesed tahaksid siin elada ja need, kes on mujale läinud, leiaksid tee tagasi.