On aeg leida endis hingerahu, korrastada mõtteid, olla koos kallite ja lähedaste inimestega. On aeg tänada kõiki aasta jooksul tehtu eest.

Jaanuar. Toimusid traditsioonilised Alatskivi talimängud. Külma ilma trotsides oli väljas kuus võistkonda. Silmarõõmu pakkusid isetehtud medalid, mille valmistamisest tehti isegi film. Iga võistkond jättis Alatskivi talimängude ajalukku oma jälje. Suured tänud nii osalejatele kui ka korraldajatele.

Veebruar. Rahvaloendajad alustasid tööd. Tartumaa koolinoorte tõukekelgutamise võit tuli Alatskivile. Eesti Vabariigi 94. aastapäeva ürituste raames toimus parimate õpilaste tänamine Alatskivi lossis. Nende õpilaste arvukus näitas meie kooli head taset ja õpilaste tublidust. Ühtlasi kinnitas see meie võitlustahet Alatskivi keskkooli säilimise nimel. Vabariigis käima lükatud haridusreformi ei tohi teha kiirustades ja mõtlematult.

Märts. Alatskivi MV lautennise karikad võitsid Anu Annast ja Uno Ainsoo. Alatskivi laulapsed esinesid edukalt Rannu kultuurimajas laste lauluvõistlusel "Rannu Kuldnokk" ja pälvisid kiitusi loomuliku ning kauni häälekujunduse eest. Alatskivi keskkoolil oli au korraldada Comenius A. R. T. S. Projekti teist kohtumist. Osalesid Poola, Türgi, Leedu ja Eesti õpilased ning õpetajad.

Aprill. Kuu alguses toimus XI Tartumaa lasteraamatupäev Alatskivi lossis. Lapsed olid selleks puhuks joonistanud pilte, meisterdanud lehvikuid ja kratte, kirjutanud uusi muinasjutte. Kõige põnevam oli krati väljakutsumine ja pikkade Rapuntseli patside mõõtmine. Alatskivil viidi läbi indiacavõistlus "Alatskivi Suled II" ja toimusid traditsioonilised laste ning võistkondade jüriöö jooksud. Kuu lõpus selgusid klassikalise mälumängu võitjad. Aitäh aktiivsetele osalejatele. Juhan Liivi 148. sünniaastapäeva tähistati Oja talus rehe all. Unustamatu mulje jättis Liivi luulest inspireeritud lühifilm "Mu viimne laul". Sügav kummardus filmi autorile, kelleks oli Reet Kruup.

Mai. Alatskivilased osalesid aktiivselt Teeme Ära talgupäeval. Osalejate rohkus näitas meie soovi hoida kodukoht puhtana ja prügist vabana. Suur tänu kõigile, kes selleks oma õla alla panid. Tulemuslikult lõppes PEHIT projekt. Kahe ja poole aasta jooksul pakuti tegevusi ja tuge psüühiliste erivajadusega ning hoolduskoormusega inimestele. Tänud projekti eestvedajale Viktoria Ivanovale. Läbi KIK projekti valmis Alatskivi paisjärve turbasild. Aitäh projekti eestvedajale Maimu Arrole. Alatskivi mõisa-aitkuivati idapoolne ots koos väljaehitisega taastati. See sündis läbi Leader-programmi toetuse ja tänuvääreks eestvedajaks oli Ene Zirk. Kuu lõpus avati pidulikult Alatskivi lossi renoveeritud keldriosa koos ekspositsiooni, vahakujude ja töötubadega. Tänud projektijuht Külli Mustale.

Juuni. Jaanikuu sündmuste avalöögiks oli pisikeste vallakodanike ja nende vanemate vastuvõtt ning neile nimelise hõbelusika kinkimine. Tänu teile kõigile. See lisas meile võitlusvaimu Alatskivi keskkooli säilimise kaitsmisel. Pilku püüdis ja kiidusõnu pälvis Aigne Taska poolt rajatud suvekohviku terrass Kivi kõrtsi ees. Uksed avas Sepikoja külalistemaja. Üks hoone Alatskivi mõisaansamblist sai jälle päästetud. Sepikoja rekonstrueerimise tagas ettevõtlike Reet ja Andrei Buk entusiasm ja töökus koos suure rahalise panusega. Suur-suur aitäh! Lõppes rahvusvaheline projekt DEVEPARK, mille tulemusel paigaldati Alatskivi lossiparki tutvustavad infotahvlid ja valmisid pargi lähiümbrust tutvustavad infovoldikud.

Juuli. Toimusid 26. Alatskivi suvemängud. Peeti maha VII Veskijärve veepidu. Alatskivi lossi ajaloo päeva "Tagasi aastasse 1900" jääb meenutama härrasrahva ja mõisateenijate kostüümide esitlus lossi roosiaias, kus osalesid meie omad inimesed. Alatskivi VI Suvelaat "Vanad head asjad" tõi kohale palju külastajaid. Tänud osavõtjatele ja organiseerijatele. Anne Elken koostas kodukanti tutvustavad brošüürid "Laksi Tõnise lugu" ja "Kalevipoeg Alatskivil". Alatskivi Noortekeskuse ruumid Alatskivi lasteaia kuuendas boksis said renoveeritud. Projekti tubliks eestvedajaks oli noortekeskuse juhataja Peeter Kiuru.

August. Toimus traditsiooniline kooliaasta algust tähistav tänavakorvpalli võistlus "Alatskivi Tänavakoss". Tänu väärivad nii osalejad kui ka korraldajad. Osaleti 39. Peipsi mängudel Avinurmes. Alatskivi järve ääres ja selle lähiümbruses viidi läbi rahvatriatlon.

September. Täitus 50 aastat Alatskivi keskkooli uue koolimaja ehitamisest, mis tänaseks on saanud uue sisu ja välimuse. Meie ühine eesmärk oli ja on jätkuvalt keskhariduse omandamise tagamine Alatskivil. Ja uskuge, paljud alatskivilased on selle nimel suurt vaeva näinud.

Oktoober. Aasta õpetajaks sai rahvusvaheliste projektide vedaja õpetaja Maiki Hint. Edu ja indu Sulle, Maiki, selles tänuväärses ametis. Alatskivi raamatukogul täitus 130 aastat tegutsemisest. Kuu lõpul toimus Alatskivi lossis üle-eestiline maaraamatukogude töötajate kokkutulek. Alatskivi lasteaia mänguväljak sai uued atraktsioonid. Tänud kõikidele abistajatele ja toetajatele.

November. Korraldati indiacavõistlus "Alatskivi Suled III". Alatskivi lossis nauditi viiendat Peipsiveere poistelaulupäeva "Peipsi Helin". Rohkearvulist osavõttu saatis perepäeva "Rõõmsalt koos!" korraldamine. Tänamist väärivad aktiivsed osalejad ja samuti ürituste korraldajad. Kuu lõpp kulmineerus lumetormi ja kinni tuisanud teedega.

Ja käes ongi detsembrikuu ees ootava kauni jõuluajaga. Jõulude ajal teeme kingitusi ja samas soovime neid ise saada. Parimaks jõulukingiks on pakkuda aega nii iseendale kui ka oma perele. Soovigem üksteisele head. Leidkem endis aega ja mahti märgata tillukesi väärtuslikke asju, mida elu meile iga päev pakub.

Õnnist jõulurahu kõikidesse kodudesse ja täitugu teie ootused ja lootused uuel aastal.