Võibolla imetlesite hommikul taas kord, kui ilus on meie sinimustvalge, või olite ise oma majale lipu heiskaja. Nii tuli isamaalisus teie tänasesse päeva.

Kas meie isamaaarmastus on ainult pidupäevade tunne? Kas austusest emakeele vastu räägime jälle vaid kord aastas?

Õnneks on väga palju inimesi, kes igapäevaselt tegelevad eesti keelega: Eesti Keele Instituudi töötajad, õpetajad, õppejõud, keeletoimetajad, korrektorid, ajakirjanikud, kirjanikud, tõlgid. Tänu neile hoolitsetakse keele tervise eest. Eesti keele puhtus ja püsimajäämine oleneb aga tegelikult kõigist meist – keele kandjatest ja kasutajatest. Kui koolid on lõpetatud, siis tavaliselt enam reegleid ei uurita, keele pidevale arengule ja muutustele ei osata nagu mõeldagi. Mitte kõik asutused ei kontrolli oma väljasaadetavate dokumentide õigekirja, kodulehtede tekstidest ma parem ei räägi. Näen oma töö juures ikka ja jälle reklaame, mis ei ole keeleliselt korrektsed. Ometigi on kõike lihtne kontrollida nii veebist kui ka „Õigekeelsuse sõnaraamatust“. Seepärast on emakeelepäeva olemasolu kasvõi väikeseks võimaluseks tähelepanu juhtida eesti keele õigekirjale ja grammatikale.

Siinkohal jagan ka oma suurt rõõmu uhiuue ÕS-i üle. Teos on nii värske, et ma ei ole veel leidnud enamikke kahest tuhandest lisatud uuest sõnast. ÕS 2013 on juba ka veebis saadaval. Oleme rahvana jälle rikkamad!

Neid ridu kirjutades näen teleekraanil reklaami e-etteütlusele. Sellega tahtsingi oma kirjutist lõpetada. Vikerraadio kuulajad teavad. Emakeelepäeva e-etteütlus kõigile huvilistele toimub juba seitsmendat korda.

Täna kell 10.05 algavas „Huvitaja“ saates jagatakse veel viimaseid näpunäiteid ja etteütluse tekst loetakse ette kell 10.30. Kuulajail tuleb tekst kirjutada etteütluse aknasse, mis on Vikerraadio koduleheküljel. Kõige kiiremad on võitjad, keda arvestatakse eraldi kategooriates: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed. Arvesse lähevad kõik enne kella 11 saadetud etteütlused. Võitjad, kellele on auhinnaks e-lugerid, kuulutatakse välja „Uudis+“ saates kell 12.15.

Eelmisel aastal jõudis Vikerraadioni 2910 etteütlust. Ei hakka enam tagantjärele uurima, aga sellel aastal kirjutajad võiksid küll endast märku anda. Oleks tore teada, kui paljudel Keila õpilastel oli võimalus (õppetunnid!) kaasa lüüa, kui paljud täiskasvanud kirjutasid. Elame ju elukestva õppimise ajastul! Nii et – kirjutama, õppima!

Head emakeelepäeva meile kõigile!