Ega siin miskit keerulist ei olegi – lapsest saati on mind Atsiks kutsutud. Peale „vene kroonut“ vanemad küll üritasid Antsu nime kasutada, aga see tekitas külas suur segadust, sest isal oli sama nimi ja Ants Antsovitsi eestlased ei kasuta.

Ats, olid üks algatajaid, kes ütles, et võiks alustada vallas mälumängusarja...

Algatamise au ei kuulu siiski mulle. Kairi Kell korraldas Haaslava Meesteklubi alguses meestele pisikese mälumängu, kus mul kogemata kombel õnnestus Taivo Kirmiga sama punktisaak koguda. Edasi arvas Kairi, et Emajõe mängudel võiks ka teadmisi ja mälu testida. Testisime oma valla siis suisa teisele kohale – Au Taivole, Kairile, Ursula Randlale ja Tiit Kruusemendile. Sellelt kohalt jätkas organiseerimist juba Taivo, kes oli eestvedajaks ning koos Tiiduga vastajaks Maakilb üritusel. Mina ja Ursula (Randla, Antsu abikaasa - toim.) olime seal teenindava personalina ja täitsime pisut statisti rolli. Mingil hetkel palus Taivo mul Vooremäe mängude viktoriin korraldada. Ettevalmistatud küsimusi testisin oma naabrite peal ja nemad arvasid, et ka kohaliku tähtsusega mälumängimise üritus peaks saama toimuma. Suur tänu kõigile, kes osalemisega on kaasa aidanud.

Palju oled enne mälumänguga kokku puutunud?

Ema oli suur „Viis ühe vastu“ jälgija ja huvitavate küsimuste välja noppija. Hiljem korraldas ta neist kogutud küsimustest paar mängu ja mõne aja pärast oli vaja küsimusi endalgi otsida. Ema abistamine selles vallas tundus puberteedieas poisile päris tore tegevus – nii see algas.

Töötad hetkel IT-alal Eesti Energias. Millised on su tööülesanded seal?

Arvutid, arvutid, arvutid eest-, tagant- ja pealtvaates, enne ja pärast lõunat. Arvutid Viljandis, arvutid Vilniuses, arvutid Valgas ja Valkas, Arvutid Võrus, Tõrvas, Põlvas, Jõgeval, Tartus ja Riias ka.

Millistel töökohtadel oled veel enne töötanud?

Oma töömeheteed alustasin sealt, kus isa selle pooleli jättis. Oma sõnul oli isa pidanud kõiki ameteid direktorist sibini. Mina alustasin isa viimasest ametist, kuid direktoriks ei soovi küll saada. Olen olnud veel sideelektrik, juhatanud jaoskonda ja õpetajana paar aastat töötanud. Nüüd siis 15 aastat arvuti-triibikuna.

Sündinud oled ju Viljandis? Mis tõi sind seal Haaslava valda?

Armastus kaasa vastu ja kaasa armastus maakoha vastu. Seni ei ole koha valikut kordagi kahetsenud, sest Haaslava on just nii väike, et olla armas ning nii suur, et midagi ka tähendada.

Soovin sulle juba õnne ka ette ära. Kuulukse, et sul tuleb tuleval kuul esimene suurem juubel, mis peaks alustama härrasmehe iga...

50 ei ole härrasmehe iga. Meie külas olen kohanud nelja-aastast härrasmeest ja meesteklubi on igas eas härrasmehi pungil. Eks ma ise loodan ka, et vähemalt vanuse number pisut soliidsust juurde annab. Samas need, kes mind tunnevad, teavad minu lapsemeelsuse järjepidevust.

Mis on Tolaküla ja kuidas on teil mälumänguvõistkond, jalgpallivõistkond jms?

Tolaküla nimi (ametlikult Võsu tee, Haaslava külas) on kergelt ülbitsev, et näete – oleme vingelt eneseiroonilised. Meil on lihtsalt nii vahva asum, et takistusi toredate asjade tegemisel ei saagi olemas olla.

Oled ka aktiivne Haaslava Meesteklubi liige ja praegu asepresident. Mis mehi järjekindlalt kokku tulema ajab?

Olen kogu aja arvanud, et n.ö. vanameestel on, mida öelda – viitsi ainult kuulata. Õnneks on meesteklubis rääkida soovijad hulgim ja ülivingeid külalisi jagub ka. Show jätkub ….

Oled väga aktiivne vallasündmustel osaleja. Kust võtad selle aja, mille puuduse inimesed tihti vabanduseks toovad?

Aega me ümber on küllaga – täiesti tasuta, ainult võta ja kasuta. Üritustel osalemine on valikute ning ka laiskuse teema. Kui ikka maailma tasemel üritused (lennupäevad, motokrossid, meeste laul) koduukse juurde tuuakse, siis laiskus sunnib, et mitte kaugemale samadele üritustele minna. Tegevused, mille mõõt maailma taset välja ei anna, võluvad oma eheduses – näiteks ulmeliselt maalähedane jõululaat ja sel aastal toimunud Suur Suwepäev. Anne Lauri lavastatud näidendid on ka mõnusalt maalähedased, professionaalsusele vaatamata. Vald on toonud koju kätte ka paaril korral aastas Eesti iseseisvuse austamise võimaluse – vabariigi aastapäeval ja võidupühal pärja asetamine sõjas langenute mälestusmärgi juures. Vallavanem toob isegi presidendilt saadud võidutule koju kätte, et jaanilõke eredamalt põleks…

Tean, et sulle meeldib reisida. Millised on lemmiksihtkohad?

Ütlen, nagu ergutohtrile ausalt – mul keskmise suurusega Kreeka kiiks küljes. Teisi enda sarnaseid, keda ka mitte vähe ei ole, kaedes olen jõudnud arusaamisele, et see on ravimatu …

Advendiaeg on kohe käes. Kuidas tähistad harilikult adventi ja jõule?

Sinu küsimuses peitub ka vastus – just nagu korralikus mälumängus. Jõule tähistangi harilikult. Kuusepuu, törtsuke liha, sorts õlut, laste erutatud olek ja lõpuks – vot see on meie asunduse juba traditsiooniline sündmus – ühine kuuskede peletamine (paneme kuused põlema ja tähistame Ursula sünnipäeva.)