Eelkõige tähendab tunnustus usaldust. Tunnustatud on minu kui kodanikuliikumise ühe eestvedaja, kultuuriloouurija ja looduse kaitsja elutööd. Tunnustus oli suur üllatus.

Kas Tuhala inimesed on Teie tegevust aktiivselt toetanud ja sellega ka kaasa tulnud?

Tuhalas on elanud läbi aegade isepäine ja tugevalt kokkukuuluv rahvas. Võitluses, mida peeti Tuhala kooli (praeguse Oru kooli) säilimiseks ja selle ennistamiseks 8-klassiliseks kooliks, oli eriti hästi näha, kuidas rahvas kaasa tuli. Lapsevanemad alustasid kooli kapitaalremonti, iga pere tegi tasuta kaks tööpäeva. Nii taasavatigi 1987. aastal vanas mõisahoones 8-klassiline kool. Sama on olnud kodukandi-, karsti-, folklooripäevade ja teiste ett evõtmiste organiseerimisel. Ja pere on mind samuti toetanud.

Kas võiksite lühidalt kirjeldada oma tööalast tegevust Kose vallas?

Minu ühiskondlik tegevus on haaranud põhiliselt endist Tuhala valda - loodusmälestiste ja kultuuriloo poolest niivõrd tähenduslikku piirkonda. Olen olnud Tuhala maastikukaitseala, Mahtra looduskaitseala ja nüüd Nabala looduskaitseala, mis haarab ka Tuhalat, moodustamise juures.

Võib vist öelda, et Tuhala looduslikud imed on Eesti riigi ja rahva "kullakamber"?

Paar aastat tagasi valisid Eesti Päevalehe lugejad Nõiakaevu Eesti imeks ehk populaarseimaks vaatamisväärsuseks. Selles avaldus ühtlasi tugev toetus Nõiakaevu kaitsmisele kõiksugu kaevamiste ja pööramiste vastu. Üheksa aastat tagasi hakkasid paekaevandajad taotlema selles piirkonnas nelja kaeveluba. Sellest ajast on hea side nelja valla juhtkonna ja rahvaga, eriti Nabala inimestega. Vahetame pidevalt infot.

Kas Nabala looduskaitseala moodustamine on Teie arvates kindel?

Tuhala maastikukaitseala sünd võtt is aega 13 aastat. Murdsime selle nimel kõvasti piike. Mahtra looduskaitsealaga läks 7 aastat. Ett epaneku Nabala kaitseala moodustamiseks tegi MTÜ Tuhala Looduskeskus 4 aastat tagasi. Algasid põhjalikud uuringud ja keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus algatas Nabala looduskaitseala moodustamise. Loodan, et järgmisel aastal pannakse Toompeal selle kaitseala kavale ka pitsat alla.

Mida ütlete Rail Balticu kohta?

Kaevandamise lugu pole veel lõppenud, kui juba plaanitakse põiki üle loodava Nabala- Tuhala kaitseala tõmmata Rail Balticu raudteekoridor. Häviks oluline osa haruldasest taimestikust ja muutuks veerežiim. Algatatud on kolme maakonda haarav liikumine "Avalikult Rail Balticust" ja ma võtan sellest osa. Me ei ole Rail Balticu vastu, kuid raudteekoridor peab nihkuma oma õigesse asukohta. See on ju sajandi projekt.

Mis Teid Rail Balticu plaani juures kõige rohkem häirib?

Seda tehakse kiirustades. Esimene avalik arutelu leidis aset Tuhala looduskeskuses. Siis öeldi, et tuleb ainult reisijatevedu, seejärel räägiti ka kaubaveost, nüüd juba lisaks ohtlike veoste transpordist. Nemad ütlevad, et toetuvad olemasolevatele uuringutele. Geoloogilised uuringud Nabalas lubjakivi kaevandamise osas on aga tehtud vastavalt tellija soovile.
Elame ise keset Tuhala-Nabala avakarstimaastikku. On naljakas kuulda, kuidas haritud inimesed väidavad, et alal karsti ei ole - näiteks Rail Balticu KSH programmis pole mitt e ühtegi sõna karstist.

Kas Tuhala maastikukaitsealal tõmbab inimesi kõige rohkem Tuhala Nõiakaev?

Tuhala Nõiakaevu ümber läks mölluks 1976. aastal, mil hakati seda meedias kajastama. Nüüd liigutakse siin juba aastaringselt. Eriti rahvarohke on mu koduõu Nõiakaevu keemise aegu. See on olnud loodusest lugupidav seltskond. Kui kogusime Nabala karstiala ja Nõiakaevu kaitseks hääli, kujunes sellest ülemaailmne protsess. See oli ootamatu. Tuhala Nõiakaev on ainulaadne, sest ammutab oma vee maa-alusest jõest. See ei ole arteesia kaev. Nõiakaev on kui looduse ikoon, mille säilimiseks tuleb kogu aeg valvas olla.

Ja seal lähedal on ka energiasambad?

Väärib mainimist, et endist Tuhala valda on nimetatud Nõiavallaks. Siin on viis energiasammast. Need taasavastas 2001. aastal Rein Hanstein Haapsalust. Selle kandi inimesi iseloomustab pikaealisus. Harjumaa teadaolevalt vanim inimene - Liisa Valgmäe elas Nõiakaevust mitte kaugel 105 ja poole aastaseks.

Kuidas Teist looduskaitsja sai?

Olen looduse kaitsmisega tegelenud 1976. aastast. Siis hakati Tuhala karstiala ümbrusse kavandama maaparandust. Tuli päästa, mis päästa annab. Küll on piirkonda tahetud rajada sõnnikuhoidlat, küll turbatööstust ja isegi Tuhala jõge teistpidi voolama panna. Asutasime 1981. aastal Eesti Looduskaitse Seltsi Tuhala osakonna, millest 1998. aastal sai MTÜ Tuhala Looduskeskus. See ei ole kasumit taotlev ett evõtmine.

Kas pidev kokkupuude hoolimatusega on Teile isiklikult põhjustanud kannatusi?

Eks mingil määral ikka väsitab. Olen Jäära tähtkujus sündinud. Looduse kaitsmine on muutunud elulaadiks. Nii on see kestnud ligi 40 aastat.

Olete tuntud ka koduloolasena. Kust selline huvi?

Huvi kultuuriloo vastu sai alguse 1958. aastal, mil Tuhala koolis moodustati kodulooring. Algul hakkasin oma suguvõsa ajalugu uurima, siis juba kolmele mõisale kuulunud kümne küla ehk 1939. aastani kestnud Tuhala valla ajalugu. Sellega ma piirdun. Põnevaks läks, kui jõudsin Tartu ja Tallinna arhiividesse.

Kas räägiksite mõne sõna ka oma juurtest?

Minu sünnikoduks on Sulu talu Tuhalas ja mu lapselapsed on 11. põlvkond, kes järgemööda kohapeal elanud on.

Kuidas sündis menuraamat "Tuhala radadel"?

Rahvast hakkas nii palju liikuma, et pidi olema neile midagi pakkuda. Raamat valmis 50 aastat kestnud uurimistöö lühikokkuvõtt ena. 2012. aastal ilmus kuues trükk. Iga trükiga muutub raamat paksemaks. Eraldi raamatuna on ilmunud ka Tuhala nõialood. Eesti Kirjandusmuuseumist leitud nõialood seisid lauasahtlis 20 aastat. Kirjandusteadlane Mare Kõiva oli see, kes arvas, et neist võiks saada omaett e raamat. Illustreeris kunstnik Jüri Arrak. MTÜ Tuhala Looduskeskuse ett evõtmisi on jõudumööda toetanud kohalik majand ja hiljem Kose vald.

Viite läbi ka ekskursioone?

Esimese ekskursiooni tegin 1976. aastal "Aktuaalsele kaamerale". Nad olid eelnevalt neli aastat püüdnud tabada Nõiakaevu keemist. Kui aastakümneid korraldati Tuhala karstialale bussiekskursioone, siis nüüd rännatakse rohkem pereviisi omal käel. Muidugi juhendan ka ett e tellimisel ekskursioone. Rahvaga on tore suhelda.

Kui peaksite andma noortele õpetussõna, mida ütleksite?

Rahvatarkusena: maja asukoht valige välja nii, et eluruumid poleks veesoonte peal. Ärge heitke magama sinna, kus puhkab kass. Sama lugu on töökohaga, kus inimene istub kaheksa tundi paigal. See ongi tervise pant. Ka puud istutage õige koha peale. Muidu teete elus tühja tööd. Sada aastat tagasi peeti rahvatarkustest igati lugu.

Mida toob tulevik?

Ootame Nabala-Tuhala looduskaitseala kinnitamist. See võib juhtuda küll alles järgmisel aastal, kuid usun, et kooskõlastus kindlasti tuleb.

Olen optimist. Kui looduskaitseala tuleb, on vaja seda hoida. Tegevust jagub.