Emakeeleolümpiaadil 5. ja 6. klassidele osalesid Marie Saar ja Maarja Lünekund. Neiud valmistusid väga hoolega. Maarja kuues koht oli juhendaja õp Juta Lange arvates väga tubli saavutus. Maarja kirjutab ka luuletusi, mida õpetajale vahel lugemiseks toob. Õpetaja Juta Lange valis välja aprillikuule sobiva.

APRILL

Maarja Lünekund

Aprillis saab palju-palju nalja,
mõni käib juba üsna-üsna paljalt.
Naljakuu on üks tore kevadkuu,
varsti on lehed igal lehepuul.
Kõik ootavad nüüd juba suve,
kõigil "siiber" on valgest lumest.
Kool aina lapsi tüütab,
laps vaid kohusetundest töötab.
Meile on armas me naljakuu,
kuid kõik juba ootavad lehekuud.

Geograafia viktoriin

7. klassidele toimus 4. aprillil Pärnu Maavalitsuse suures saalis, kus osalesid Maris Paeküla, Brigita Juske, Egert Veeväli, Mart Kiisk ja Fred Kurrot. Õhinat tekitas võistkondade valimine erinevate koolide vahel. Selline võte õpetab meeskonnatööd ja sunnib suhtlema omaealistega. Kasutada tuli kompassi, määrata geograafilisi koordinaate, oli vaja tunda ja kirjeldada kivimeid. Ka mõisteid oli vaja teada, et päästa kaaslased järgmisse vooru.

Õpilased nentisid , et küsimused polnudki rasked. Palju küsiti Eestimaa loodusobjektide kohta, mis õpitust oli meelde jäänud. Viktoriin kestis küll mitu koolitundi, kuid õpilased lahkusid rahulolu ja hea tundega. (juhendaja õp Kaja Maripuu)

Aprillis toimusid järjekordselt ka inglise keele maakondlikud olümpiaadid 4., 6., 8. ja 11. klassile. Tori Põhikoolist osales kokku 7 õpilast, kes kõik olid väga tublid. 3. aprillil tegid otsa lahti 4. klassi õpilased, kelle jaoks see oli elu esimene võõrkeele olümpiaad. 46 osaleja seas jäi Aveli Kohtla jagama 31.-33. kohta, Holger Ilves 39.-41. kohta ning Eliise Tominga oli 43. Esimesed kogemused on nüüd käes ning sealt on hea edasi minna, et kahe aasta pärast juba kõrgemate kohtade eest võistelda.

11. aprillil oli kord veidi vanemate õpilaste käes ning 6. klassist võttis olümpiaadist osa Dan Aleksander Soontalu, kes saavutas 45 osaleja hulgas tubli 7.-9. koha. 8. klassi poisid aga valmistasid tõeliselt meeldiva üllatuse, kui 31 osaleja seas saavutas esikoha Gert Särev, 2.-4. kohta jäi jagama Otto-Kent Klemmer ning 5. koha saavutas Arnold Kell. Õpilasi juhendas inglise keele õpetaja Ülle Urba.

10. aprillil toimus maakondliku VARIA mälumängu II voor. Muuhulgas taheti teada, milline saar on HOLMANNE, mis on droon, uuriti Stalingradi lahingu kohta ja sooviti teada ka Hans-Christian Hausenbergi nime. Meie kooli eest olid vastuseid nuputamas Hanna Etti, Maarja Lünekund, Karl Kobin, Andra Lemets ja Steven Andrekson. Veenduti , et lisaks heale mälule on vajalik ka suurem lugemus ja huvi ümbritseva elu vastu. (juhendaja raamatukoguhoidja Daivi Jõerand)

Toimus ka hundi-aastale pühendatud kunstiõpetuse olümpiaad. Osalesid Ave Mitt 9. klassist ja Lisann-Mari Kaunissaar 8. klassist. Olümpiaad toimus Paikuse Kunstide majas, kus 26 osalejat erinevatest koolidest kunstiga said tegeleda ja teoreetilisi teadmisi üles näidata. Osavõtt loovaine olümpiaadist oli esmakordne ja andis neidudele vahva kogemuse. (juhendaja õp Tiia Kass)

Vene keele olümpiaadil

käisid 8. klassi poisid Tanel Kask ja Gert Särev. Keeleoskusega esikolmikusse ei tuldud, kuid võõrkeeles kaaslastega mõõtu võtta oli põnev. (juhendaja õp Aeliita Kask)

Aprillikuu raamatukogus algas uute huvitavate raamatute tutvustamisega rahvusvahelisel lasteraamatupäeval.

Kui raamatukoguhoidja kõigis neljas algklassis oli tutvustusretke lõpetanud, olid raamatud otsas ja ka laenutusjärjekorrad juba tekkinud. Ütle siis veel, et lapsed ei loe!

Kõige enam tekitasid huvi järgmised raamatud: "Natuke napakad lood" (P. Raud), "Kriminaalsed viineripirukad" (I. Tomusk), "Et head haldjad meid hoiaksid" (K. Hinrikus) "Mustkunstniku elevant"(K. Dicamillo) ja "Tont ja mannapuder" (M. Saksatamm). (Daivi Jõerand)

12. aprillil viisid Pärnu Loodusmaja spetsialistid läbi praktilise õppe kalade tundmaõppimise eesmärgil. Praktikumid viidi läbi 2., 3. ja 7. klassis. Põhitegevusena lahkasid 7. klassi õpilased kalu ja uurisid siseehitust. Vaatlusalused kalad - lestad, haugid, lõhed, forellid olid tõesti suured purakad, kelle hulgas äratasid erilist huvi haugi hambad. Näha oli kalade vereringe, otsiti üles süda, niisk ja neerud. Oli hea võimalus lähemalt uurida lõpuseid, mis on õppekava eesmärkide järgi tihti jutuks.

Tunti ära ujupõis ja tunnetati naha tekstuuri, märgiti küljejoon ning võrreldi erinevaid mustreid ning värvi. Lõpuks jäid lauale suured soomused, mille põhjal määrasime kala vanust. Oli õpetlik ja eriline koolitund! (juhendaja õp Kaja Maripuu)

2. klassi ootas kalapraktikumi väga! . Esimesel tunnil jagati teadmisi Pärnu lahe ja jõe kaladest. Kas sina teadsid, et iga eestimaalase jaoks jaguks 3 meetrit rannajoont ja jõeäärt veelgi rohkem? Ja, et iga eestimaalase kohta püütakse aastas 80 kilogrammi kalu? Kellele maitseb kiviluts ja miks eestlased sellest kalast lugu ei pea? Kuulamisest palju kasulikum on aga näha ja ise tegutseda. Kaasatoodud kalad olid igati uhked, kuid üle kõige pakkus elevust kalade "opereerimine" ehk tuli kalakõht lahti lõigata ja uurida, mis seal sees on. (klassijuhataja õp Heli Lilleste)

3. klassi õpilaste mõtteid kalade õpitoast kirjutas üles klassijuhataja Eve Kukk "See oli maailma lahedaim tund. See oli nii lahe, et ma tahaksin veel seda. Mulle meeldis, et me saime ise kalu lõhki lõigata ja uurida. Mulle meeldib ka isaga kalal käia. Aitäh õpetajatele!" (Harry).

"Põnev oli kalade lahkamine, sest siis sai kalade sisemust näha ning rohkem teada. Oli tore seletust kuulates koos õppida. Kokkuvõtteks oli õpitoas hea selgitus, õppimine ja lahkamine" (Carl Aadam).

"Mulle meeldis, et sai ise kalu puudutada ja puhastada. Mulle pakkus huvi "uustulnuk" kalad. Tahaksin, et selliseid tunde oleks veel" (Enar).

"Mulle meeldis, et nägi palju erinevaid kalu ja nii sai ka targemaks. Kalad nägid nii erinevad välja, et mul läks silme eest kirjuks. See kõik oli väga huvitav" (Anne-Mai).

"Mulle meeldis kala lõigata. Sain teada, kus on kalal süda, kus neerud. Huvitav oli kuulata ka lugusid kaladest, kormoraanidest ning merikotkastest, kes kormoraani poegi söövad. Oli väga vahva!" (Sander).

"Mulle meeldis eriti see, et sai kõike ise teha. Sain ka kaladest palju rohkem teada. See oli hästi naljakas, et üks kala oli enne just söönud. Pärast jagati meile ka kala soomuseid suveniiriks." (Eva-Maria).

"Põnev oli see, et maailmas nii palju ostetakse kalu ja ka süüakse. Me saime palju teada kala siseorganitest. Oli põnev ise seda kõike uurida." (Andris).

"Mulle meeldis see väga. Nüüd tahaksin rohkem teada kalapüügist ja püügivahenditest." (Heleri).

6. klass võttis veebruarist kuni aprillini osa ohutusprojektist "Kaitse end ja aita teist".

Projekt hõlmas kolme koolitust ja lõpeb 2-päevase ohutuslaagriga Vango turismitalus Pärnumaal. 11.02 toimus päästeameti loeng, mis kestis 2 tundi ja andis lastele vajalikke teadmisi tuleohutusest ja veeohutusest. Meditsiiniloeng toimus 11.03 ja kestis samuti 2 tundi. Selles loengus said lapsed teada lihtsamatest esmaabi võtetest.

Viimane loeng sai läbi viidud politsei poolt 05.04. Peamiselt räägiti liiklusohutusest ja jalgratta ning mopeedi/rolleriga sõidust tänavatel/ teedel.

Nüüd peaksid lastel olema vajalikud teadmised, kuidas kaitsta kriitilisel hetkel ennast ja kuidas aidata teisi. Nendest teadmistest on kindlasti kasu ka ohutuslaagris, kuhu saavad minna meie koolist 8 õpilast. Projekti koordinaator oli Katrin Zagorski Lääne- Eesti Päästekeskusest. (juhendaja õp Anne Rätsep)

Reedel, 19. aprillil toimus Tori Põhikoolis traditsiooniline solistide konkurss, mille musikaalsemad pääsevad edasi Tori valla laste laulufestivalile.

Võistlustulle astusid 43 õpilast, kes esitasid juhendajate Anne Rätsepa ja Pille Usina käe all õpitud laule. Paljudes algklassides oli juba klassisisene konkurss toimunud, sest algklasside lauljaid on kokku 85 ja nii pikka kontserti ei suuda keegi ära kuulata. Lauljaid hindama oli kutsutud kolmeliikmeline žürii, kelle ülesandeks oli koolilaval esinenute hulgast parimad välja valida. Kõik lauljad olid väga tublid. Ega ei ole ju kerge koolikaaslaste ees mikrofoni laulda! Oli põlve ja kätevärinat, oli ülisuurt rõõmu kordaläinud esinemisnumbrist. Tori Põhikooli solistid valla laulufestivalil 2013 on:

1. klass, juhendaja õp Pille Usin

1. Danero Andrejev, "Kuud", J. Cr Gebauer
2. Jacklyn Jaanimäe, "Saab sööki ja jooki", Ülo Vinter
3. Kristella Laura Kirsipuu, "Jänkude tantsulaul", M.Hunt
4. Mirelli Loite, "Pesapuu", K. Murand
5. Berit Lõhmus, "Varred", R. Kõrgemägi
6. Aida Nõmm, "Ema teeb köögis süüa", T. Kivimäe
7. Elery Tammann, "Õuemuusika" , M.Pullerits

2. klass, juhendaja õp Pille Usin

1. Markus Hunt, "Kirju sügis, tere!", M. Wunderlich
2. Hardo Olaf Karjus, "Hirmud", P.Rips
3. Aria Kohtla,, "Koogitegu", H.Hindpere
4. Marii-Eliise Martinson, "Õpetajale", M. Hunt
5. Marilin Mets, "Pisike puu", R.Rannap

3. klass, juhendaja õp Anne Rätsep

Liisa Leesmäe, "Aeg", R. Eespere
Anne-Mai Lilletai, "Eestimaa on selline", A.Röömel
Eva-Maria Reppo, "Loomariik", I.Garsnek
Liis Tamm, "Aeg", R.Eespere

4. klass, juhendaja õp Anne Rätsep

Eliise Tominga, "Miks?", V.Valdmaa
Aveli Kohtla, "Laulurõõm", T. Voll
Dorit Nõmm, "Kooliaeg käes", M. Nõmm
Elizabeth Meedla, "Vee ja soola saaga", A. Joonas
juhendajad A.Rätsep ja E.Murd
Nele Liis Sams , "Las sadada",, M.Hunt

5. klass, juhendaja õp Anne Rätsep

Anette Siinvert, "Väikene maa", A. Ermast
Victoria Kommer, "Pariisi tänavapoiss", A. Mares
Aaron Saar, "Kaalujälgija Loore", R.Kõrgemägi

6. klass, juhendaja õp Anne Rätsep

Erin Privits, "Lillede keeles", A. Röömel
Laura Kobin, "Over the Rainbow", H. Arlen

7.-9. klass, juhendaja õp Anne Rätsep

Maris Paeküla, "Unistus igavesest päevast", P. Pajusaar, G. Pilvre
Helle Arop, "Your Song", Ellie Goulding

Žürii nimel kirjutas kokkuvõtte Tiina Tominga

Pärnu maakooolide miniliiga võrkpallivõistlus peeti 11. aprillil Sindi gümnaasiumis.

Võistlesid 4.-6. klasside poiste ja tütarlaste võistkonnad. Tori kool oli esindatud poiste võistkonnaga. Turniiril saavutati 1. koht ja ühtlasi tagati ka edasipääs Lääne regiooni võistlustele.

Regiooni mängud toimusid 18.aprillil Pärnu Ülejõe gümnaasiumis. Edasipääsu nimel finaalvõistlusele Kohilas võitlesid Saaremaa, Viljandi, Pärnu linna ja Pärnu maakoolide tütarlaste ja poiste võistkonnad.

Mängud olid võitluslikud ja huvitavad. Meie poisid kahjuks edasi ei pääsenud.

Tori kooli ja maakonda esindasid tublilt: Andreas Kallaste, Kevin Künnapas, Aron Lemets, Jaagup Lasn, Germo Pärnik, Aaron Saar, Marwin-Joseph Virkus ja Arko Saar. (juhendaja õp Rita Petersell)

Aprillis lõppes 2. klassi ujumiskursus Tootsis. Kursus hõlmas 12 pikka ujumistundi ujulas. Igaüks sai ujumisest selgeks nii palju, kuis parasjagu tahtmist ja jaksu oli. Nii mõnelgi oli vaja ületada hirm vee alla mineku ees.

Emma ja Carl Robyn ütlesid kokkuvõtteks, et treener Kaia Kerge oskas väga hästi õpetada. Kui midagi sassi läks, siis ta rahulikult seletas. Tänu sellele oskavad nad nüüd ujuda konna, krooli ja ka selili. Rasmus aga arvas, et nüüd julgeb ta suvel sauna juurde ujuma minna ja ka vette hüpata. Loodame, et suvi tuleb soe ja pakub rohkelt võimalusi uusi oskusi treenida. (2. klassi õpilastega käis ujulas klassijuhataja Heli Lilleste)

Õpilastega sügisel arutasime, et mida võiks Toris muuta ja kõrva jäi mõte, et paljud alevikud on suviti kaunistatud lilleklumpidega, aga mitte meie Tori. Siit saigi alguse mõte ise asja muuta ja käed külge panna ning täna viime läbi projekti TORI KAUNIKS, mille käigus valmivad vitspunutised ja tärkavad lilled ning kui kõik laabub, siis mai lõpus, juuni algul paneme valla avalikesse kohtadesse üles kompositsioonid kenade taimedega. Toimunud on vaheajakoolitus õpetajatele, mille käigus õppisime kohalikust materjalist vahvaid esemeid punuma, õpilastega on kogutud Virula metsast sobivat materjali, algklasside õpilased on pannud mulda viltlehe, peiulille ja lillherne seemned ning jälgivad taimede arengut, sel ja uuel nädalal hakkavad õpilased koos klassijuhatajatega vitstest paate jm punuma. See on meie panus oma kodualeviku kaunimaks muutmisel. Lööge kõik kaasa!

Traditsiooniline kooli kevadpidu toimub reedel, 10. mail kell 19.00. Avatud on kunsti- ja käsitöönäitused. Sel õhtul on meie majauksed lahti kõigile huvilistele!