Kella kuuest kuulutasid küladepäeva avatuks kaks vahvat „vanaprouat" Luule ja Aada, kes läbi õhtu leidsid iga ala juures üht-teist kommenteerida. Kokku pandud külade võistkonnad pidid oma vahel mõõtu võtma erinevatel aladel. Võistlusalad olid lõbusad ja ning kiired ja kindlasti ka pealtvaatajatele huvitavad jälgida. Elati aktiivselt kaasa piimanõude ja meeste käruga vedamisele naiste poolt, traktori T-25 vigursõidus, lastele puude riitaladumises, saunaviha viskamises ja äraarvamisvõistlusel (tuli kaaluda siga, mõõta silmaga kaugust, lugeda herneid, kaaluda viljakotte). Eriliselt kuuma vastuvõtu osaliseks sai külade moeshow, kus lavalt nähtav pealtvaatajad rõkkama võttis. Kuulsime toredaid luuletusi ja üks vapper vanaproua lasi ka laulul kõlada. Igatahes võimas!

Terve õhtu sai rahvas käia seltsimajas hindamas hoidiseid ja torte ning oma arvamust avaldada. Ainult meestest koosnev žürii maitses ja andis oma hinnangu kõikidele külade toodud võistlushoidistele ning individuaalarvestuses valminud külakokkade toodetele. Samas oli Suigu Jahiseltsi esimees Aivar Erm pannud kokku näituse, kus oli väljas kõrgelt auhinnatud trofeesid Suigu piirkonna jahimeestelt. Seltsimaja taga sai proovile panna oma oskused paintballi takistusrajal. Küladepäeva võttis kokku autaustamine.

Seekordse küladepäeva auhinnad oli pärit kõik Are valla kohalikelt ettevõtjatelt. Laual ilutsesid ka võistlustele toodud tordid ja hoidised. Kõigepealt andis vallavanem Lauri Luur üle konkursi „Kaunis Kodu 2013" auhinnad. Seejärel autasustati erinevaid alavõitjaid ning kõige lõpuks kuulutati välja „Aasta parim küla 2013". Selle auhinna sai kõigi üllatuseks Pärivere küla, olles igal võistlusalal stabiilsena parimate hulgas. Teise koha sai Murru küla, kolmanda Elbu, edasi tulid Niidu, Suigu, Parisselja ja Kurena. 

Ettevalmistus traktorivigursõiduks
Aasta parim küla 2013 – Pärivere küla

Pidu jätkus ansambli Anneli Ott ja Ivar Hanseni muusika saatel ning viimased tantsupoognad lõppesid alles peale südaööd.

Soovin tänada paljusid inimesi, kes andsid oma panuse küladepäeva õnnestumisele. Tänan kõiki seitset küla, kes võistlustel osalesid, oma küla au kõrgel hoidsid, ise seejuures kõigest mõnu tundes. Vägevad, kiired, loomingulised ja osavad olite kõik ning võtsite ka eelnevat kodutöö tegemist suure pühendumisega. Tubli Pärivere meeskond - ärge laske nüüd tunnetel vaibuda. See annab hea põhjuse kutsuda oma küla rahvas kokku ning moodustada üks tore külaselts. Ja kingiks saadud silt kaunistagu uhkusega küla kuulutustetulpa!

Armas oli näha, kuidas Suigu inimesed seda päeva ootasid ning oma lillepeenraid veel kaunimaks korrastasid, sest külalisi oli ju oodata üle terve valla. Suur tänu! Suured ja südamlikud kallid „vanaprouadele" Luulele ja Aadale alias Aire ja Aelika. Teie peale saab alati ja iga ilmaga loota, olite võrratud õhtu läbiviijad ja sehkendajad. Tänan tordi- ja hoidisevalmistajaid, kes olid võtnud nõuks oma häid ja kauneid hõrgutisi tuua ka rahvale degusteerimiseks. Loodan, et kindlasti jõuavad parimad retseptid ka vallalehte.

Minu suur lugupidamine järgmistele abistajatele: Signe Rõngas - kõikide asjade ja probleemide lahendaja; Ly Jõgila - võistluste peakohtunik; Viiu Tamla, Anneli Uibu, Malle Unt - korraldajad; Andrus ja Aaron Tugedam - helitehnika, valgus; Lauri Luur - nõuandja; suur kohtunikevägi - Merle Veskimägi koos meesmaiasmokkadega, Peeter Tamme, Marju Sepp, Malle ja Margus Pajo, Sirje Juss, Aive Annuste, Astrid ja Meelis Sinisalu, Karin Alamaa, Lea Eamets, Pille Põrk; Jaan Tohver - võidusõidutraktor; Arvi Eametsa - traktorikäru, Aivar Erm - jahitrofeede näituse korraldamine, OÜ Are Vesi - igakülgne abi; Triin Aaspalu ja sõbrad - kohvikupreilid; Külliki Pahk - kodukohvik; Kaido Lusik - paintballi võistluse korraldaja; Reieli rantšo - hobusesõit; OÜ Clivia - toitlustustelk, OÜ Põlluaasa - viljakotid ja põhk, Leelo Lusik - pildistamine, Merle Juss ja sõbrad Suigu LAK-st - lasteala mängud ja sea valmistamine, Jaanus Võigas - parkimise korraldamine; Maaris Puust - pildistamine; Terje Afanasjev - suhkruvatt; Ants Tugedam - bussijuht; Suigu külarahvas, kes aitasid aktiivselt võistlusplatsi ette valmistada ja pärast koristada. Aitäh Teile kõigile!

Lahked sponsorid: OÜ Halinga - lastele suure batuudi rent; OÜ Suigu Veod - Jaanus Arenberg; Reieli Rantšo - perekond Viks; OÜ Kurena Farmid- Maire Puuram; Lipuvälja talu - Arti Soosaar; OÜ Ronella - Margus Tõrva; OÜ Gererio - Heimar Prints; Arude talu - Tõnu Luur; Uida talu - Peeter Aassalu; OÜ Põlluaasa - Kert Alamaa; OÜ Vahtmäe - Toomas Luur; OÜ Elbu Puit - Peeter Aluste; Leelo Lusik - vallavolikogu. Projekti "Maa ja mets meie ümber" rahastamist toetasid Kohaliku Omaalgatuse programm ja Are Vallavalitsus.

Loodan, et kõik kohalolijad said üheskoos veedetud kaunist päeva nautida ning järgmisel küladepäeval ootame juba kõikide valla külade aktiivset osalemist.

Vilja Alamaa
Are valla küladepäeva 2013 korraldaja

*****

Küladepäev Elbust vaadatuna

27 aastat poole ja 1 aasta täiskohaga elbukana olen näinud selle küla elamist, olemist ja kulgemist. Talud toimetasid iga üks iseenda eest, tasa ja targu, ilma suurema müra ja kärata, aga ka ilma tundeta, et oleme üks.

Nii nagu aeg toob kaasa muutused, tõi ta ka Elbu külla ühe tegusa noore pereisa, kelle sooviks oli uinuv küla üles äratada. Ja see äratus oli võimas. Nii nagu sünnipäevahommikul ei suuda sünnipäevalaps enam silmi kinni pigistada ja kingitusi oodates magajat teeselda nii ärkas ka meie rahvas silmade sära ja rõõmuga. Jeee, lõpuks ometi.Tegelikult oleme me ju kogu aeg üks küla olnud, ainult et keegi ei ole seda külaplatsile rahvast kokku kutsudes kõva häälega meelde tuletanud. 

Elbu külavanem Ivo Kivisaar oma täies hiilguses

Elbu ei ole mitte ainult ärganud vaid küla mootor töötab täiel võimsusel ja seda võisid küladepäeval kõik näha ja tunda saada. Ainult ühes rütmis südame tuksumine, üksteisest hoolimine ja koostegemise tahe annavad võimaluse tunda uhkust oma küla üle.

Miks ma seda kõike siin kirjutan? Aga selleks, et toimunud küladepäevast jäi minu jaoks hinge nõutu tunne.

Seekordse küladepäeva raames anti esmakordselt välja parima küla tiitel. Tiitel, mis peaks väljendama küla ühtsustunnet, tegusust, aktiivsust ja tugevust. Tiitli võitmiseks oli korraldajakomisjon välja töötanud juhendi, mis seadis ette nõuded ja tingimused. Ikka täitmiseks ja järgimiseks eesmärgiga anda tiitel seda väärivale külale.

Kas me saame aga rääkida õiglasest valikust, kui korraldajad ise ei pidanud juhendit miskiks. Kas on ikka õige teha mööndus ja lubada juhendi järgi nõutud alla 13 aastaste laste asemele võistlustulle täiskasvanud, kes siis teise võistkonna 10 aastastega võidu halge riita laovad. Või nõutud meeste asemel istuvad kärusse naised või hoopiski lapsed. Või lubada ühel tublil traktoristil võistelda kahe võistkonna eest, mis ilmselgelt annab eelise võrreldes selle juhiga, kes ühe ja ainsa korra saab võistlusrajal sõita.

Selline möönduste tegemine on rohkem rahvapeole omane kui et mõõdupuuks tiitli andmisel. Kas ma olen kade? Kindlasti mitte. Kas ma arvan, et Elbu vääris tiitlit? Võimalik, kuid seda oleks saanud teada vaid siis, kui võistluste juhendit oleks korrektselt täidetud.

Kõik kogemused on aga väärtused, mille üle rõõmu tunda ja millest õppida. Nii korraldajatel, kui ka osavõtjatel. Ja ilmselgelt on tänasel päeval tänu külapäevadele elbukatel oma väärtus, mida annab järgi teha...MEIL ON OMA ELBU HELI.

Eve Hiiemäe
elbukas