Võõrustajad viisid Eesti külalised Pro Agria korraldatud lähitoidu ehk lähiruoka messile, tutvustasid mitut väikest turismi-ja toiduettevõtet ning paari seltsimaja. Esmaspäeval arutati koosolekul ühiselt kavandatava rahvusvahelise LEADER projekti „Väärtustame kohalikku“ põhimõtteid, tegevusi ja dokumentide tehnilisi tingimusi. Lepiti kokku, et oktoobri alguseks koostavad ja allkirjastavad kolm osapoolt garantiikirjad, mis annavad kindluse projektiga konkreetsemalt edasi tegeleda. Ametlik koostööleping on plaanis sõlmida jaanuaris. Siis esitavad koostööpartnerid projekti läbiviimiseks rahataotlused. Kuna tegu on rahvusvahelise projektiga, ei piisa Eesti PRIA ega Soome samalaadse ametkonna heakskiidust, tuleb saada nõusolek Brüsselist. Positiivsete otsuste korral võib tegevus alata järgmisest sügisest.

Soomlastega kahasse tehtava toiduprojekti ideele tuli kaks aastat tagasi MTÜ KEEL juht SirjeKuusikul: „Oleme MTÜga tegutsenud ligi kuus aastat ja näeme oma väliskülaliste pealt, et järjest tähtsamaks läheb see, mida neile toiduks pakutakse. Oluline on kohalik toit, väga hea meelega süüakse ahjust tulnud koduküpsetatud leiba, ostetakse kaasa sama kodu mett, ürditeepakke. Aina rohkem küsitakse ehedat, tervislikku sööki. Kui räägin külalistele Saksamaalt, et tund aega tagasi tõin köögiviljad aiast ning need on väetamata kasvatatud, nad väga imestavad. Mõtlesin, et tuleks end arendada, leida toiduvaldkonnas uusi väljundeid, saada teada teiste kogemustest. Saime aru, et me ise ei vea projekti välja. Ainus võimalus on, et sellega tegeleb piirkonna LEADER organisatsioon Arenduskoda. Helistasin Heiki Vuntusele, et mida arvab. Ta toetas kohe nii valitud teemat kui ka mõtet teha koostööd soomlastega.“

Sirje Kuusik kinnitab, et toiduprojektis „Väärtustame kohalikku” võivad osaleda kõik MTÜ Arenduskoda piirkonna huvilised Kuusalu, Vihula, Kadrina, Tapa ja Ambla vallast või Loksa linnast. Ka koolinoored, kes tahavad õppida kohalikku toitu tegema, tulla kursustele, noortevahetusse, osaleda toidukonkursil, et pääseda oma roaga väljaantavasse retseptivihikusse.

Arenduskoja tegevjuht Heiki Vuntus: „Leppisime Soomes kokku, et ühisprojekti juhtrolli saab Arenduskoda. Meile on see projekt kahte pidi kasulik, esiteks rahvusvaheline kogemus ja teiseks imago loomine. Ühe teise LEADER-projektiga seoses oleme arutanud, et võiks teha telesaateid kohalikust toidust ja sellega seoses ka meie piirkonnast.”