Keskkonna ja haljastusspetsialistina aga näen suvelilledega ülekülvatud külasid, sest millal õiteilu siis veel nautida, kui mitte suvel. Vaeküla on siinkohal juba otsa tublisti lahti teinud. Niisamuti Uhtna Põhikool.

2010/2011 a istutatud Lihakombinaadi poolt kingitud tammed on juba mehekõrgused, ehk kõrgemadki. Tervise - ja matkaradade rajamine valla erinevatesse piirkondadesse on lõpule viidud ning selleks, et mõnd huvitavat matka teha, ei pea ilmtingimata kaugele sõitma. Samas on vahva neid oma külalistele näidata - koprarada Sämi jõe ürgorus, seiklusrada Ubjas vana kaevanduse piirkonnas, Sõmeru ja Uhtna suusaradu teenendavad uued ja head rajamasinad. (Siia on kindlasti veel midagi lisada).

Jäätmemajanduse seisukohast loodan, et korraldatud jäätmevedu on jõudnud selge mõistuse piiridesse ning kooskõlas erinevate seadustega on võimalik leida parim lahendus iga erineva kinnistu jaoks. Usun tegelikult, et aastaks 2021 on tänased prügimajanduse valukohad juba ammu unustatud.

Keskkonnahariduse - ja kasvatuse seisukohast loodan, et kümne aasta pärast on keskkonnasõbralik eluviis muutunud normiks iga inimese jaoks ja selleni jõudmisele aitavad kindlasti kaasa erinevad keskkonnateemalised üritused, ettevõtmised ja loengusarjad meie valla erinevates piirkondades.

Evi Metsmaaker

Palju olulisi asju, mida praegu kehtiva arengukava visioonis aastaks 2013 ette nägime, on veel teostamata. Seetõttu tuleks alustada sealt.

Seega - minu esmane nägemus aastaks 2021 on kindlasti areng alushariduse valdkonnas ehk, et iga Sõmeru vallas elav eelkooliealine laps saab soovi korral lasteaiakoha täielikult renoveeritud ja kaasaegse sisustusega lasteaias. Hetkel on kerkinud väga suureks probleemiks lasteaiakohtade nappus Sõmeru lasteaias.

Muudest valdkondadest pean esmatähtsaks ettevõtluse arengut ning et kõik senised tootmised, tegevused ja töökohad püsima jääksid. Suur areng võiks olla toimunud turismiettevõtluses, kasutades ära meie valla looduskauneid paiku. Eestimaa teistest piirkondadest on meil selles osas palju õppida ja eeskuju võtta. Suurt rõõmu tunneksin kergteedevõrgu väljaehitamisest.

Samuti näen, loodetavasti palju varem kui aastal 2021, et valla alevikes on tiheasustusaladel tänavad tolmuvabad.

Inge Pikkoja

Arvan, et 2021 aastaks on Uhtnas juba ammu valmis saanud Seltsimaja, mille kaunites ja säästlikes ruumides planeeritakse Uhtna küla 780 juubelit. Samas majas on koha leidnud kodune raamatukogu, kus on oma koht noortele, mudilastele ja täiskasvanutele.

Raamatukohver on alla saanud rattad ning sõidab nüüd 1 kord kuus ringi kaugemates külades, kust inimesed ise raamatukogusse ei pääse, aga raamatuid tahaks lugeda.

Lasteaial on kunstiõpetuse ja puutööga tegelemiseks avarad ruumid. Koolimajas on lõppenud kapitaalremont, mis kosutab nii laste, kui õpetajate hinge. Kahes asutuses töötavad endiselt elurõõmsad pedagoogid, kes armastavad oma tööd ning lapsi.

Uhtna hooldekodule on kohekohe valmimas juurdeehitus väikese saaliga, kus kõigil eakail on võimalus nautida kontserte. Uhtna mõis on saanud uue elu! Mõisas on kohvik, I-punkt turistidele, väike käsitöökoda, näitusesaal ja eluruumid pererahvale, kes seda kõike haldavad.

Mõisapargis on veesõidukite laenutus, et rahvas saaks nautida meie kaunist jõge vee pealt. Vanas viinavabrikus käib vilgas elu. 5000 pange viina seal muidugi riigile ei toodeta nagu 18. sajandil, aga nüüd voorivad ärimehed seda vahet, et nõupidamisi ja koolitusi korraldada. Tööstuspark on laienenud, tootmishooned toodavad kasumit...

Ma parem rohkem ei jätka, mõtle ise, kui ma kõik külad läbi võtan ja siis otsaga Sõmerule jõuan ... sellest tuleb raamat.

Maido Nõlvak

Kõigis suuremais külades ja alevikes on renoveeritud vee- ja kanalisatsioonitrassid. Vee kvaliteet on suurepärane. Korterelamud on renoveeritud ja korras. Soojamajanduse probleemid Uhtnas ja Ubjas on lahendatud.

Uhtnas on valmis saanud kooli aula. Sõmerule ja Ubjasse on ehitatud kõlakojad. Sõmerule, Uhtnasse ja Ubjas on rajatud ujumiskohad. Sõmerul on täielikult välja ehitatud tiigiäärne maatükk ürituste korraldamiseks.

Renoveeritud on koolide staadionid ning Sõmeru staadionil võib korraldada vabariiklike võistlusi. Vallas on väga aktiivne spordi- ja kultuurielu.

Välja on ehitatud valgustatud tervise- ja spordirajad. Sõmerule on rajatud tehismägi, kus on võimalik harjutada mäsuusatamist ja lumelauaga sõitmist.

Vallas töötab aktiivsalt noorte volikogu. Noortekeskused on eeskujuks üle vabariigi.

Rajatud on mitmeid kergliiklusteid. Sealhulgas Sõmeru- Rakvere, Roodevälja-Rakvere, Ubja- ja Uhtna-sisesed kergliiklusteed, rahva soove arvestades. Suurenenud on valla rahvaarv, sest Sõmeru vald on hinnatud elupaik.

Välja on ehitatud tööstuspiirkonnad. Seoses uute ettevõtete tekkimisega on loodud valda poole rohkem töökohti.

Võimalik, et oleme ühinenud mõne teise vallaga, sest Eestis on lõpuks läbi viidud haldusreform. Sõmeru lasteaiale on tehtud juurdeehitus või on ehitatud Pagusoole uus lasteaed.