Stardipakkudel seisid Haapsalu linn ja Ridala vald. Neli valda (Oru, Taebla, Nõva ja Risti) otsustasid nn. kiirema variandi poolt ja liigume selle poole, et sügisestest valimistest (20. oktoober 2013 a) alates toimetada suuremates piirides. Arvata võib, et liitumisi toimub ka lähiaastatel, sest ettevalmistusprotsessid jätkuvad.

Miks ühineda? Toon välja mõned olulised argumendid:

1. Riik on omavalitsustele just viimastel aastatel lisanud juurde uusi kohustusi, kuid rahalist katet pole tagatud. Sellele on juhtinud tähelepanu Euroopa Liit ja Eesti Riigikohus. Vabariigi Valitsus pole sisuliselt reageerinud.

2. Suure valla eelarve maht suureneb ja mastaap võimaldaks paremini rahastada omaosalust projektides,ootamatuid kulutusi (avariiremondid jne)

4. Nii vallajuhtide valimisel kui ametnike leidmisel on oma vallast valik suurem (" pink pikem"). Uued tulijad toovad värskeid tuuli ning lõhuvad olemasolevat või tekkivat rutiini.

5. Suudame säilitada oma kogukonna kooli. Kui piirkonnast kaovad lasteasutused, algab hääbumine. Käimasolev riiklik koolireform on väikestele valdadele seadnud tõsiseks probleemiks koole rahaliselt ülal pidada.

Ühinemislepingu projektis on uue omavalitsuse tegevusvaldkonnad üksikasjalikumalt lahti kirjutatud ja sellest peaksid saama tegevussuunad uuele volikogule.

Oleme aastaid olukorra muutusi (ja muudatusi) pidevalt jälginud ja analüüsinud. 2011.a. märtsikuus viisime vallarahva hulgas läbi küsitluse, mis andis hinnangu hetkeolukorrale, arvamusi tuleviku osas (s.h. valdade ühinemise teemal). Ankeedile vastas 211  vallaelanikku.

300 aastat tagasi kirjutas tuntud Inglise filosoof Sir Francis Bacon sedaviisi: "Kui asju ei muudeta tahtlikult paremaks, siis muutuvad need iseenesest halvemaks"
_________________________________________________________

Kas teadsid, et Oru, Nõva, Risti ja Taebla vallas..............

.......elab  rahvastikuregustri andmetel 4674 elanikku;

.......töötab 31 ametnikku;

........on kokku 40 vallavolinikku;

......kulutatakse keskmiselt haridusele 52,1%;

...... õpib üldhariduskoolides kokku 510 õpilast:

.......on territooriumi üldpindala 636,2 km2;

.......on kokku 41 asulat;

.......elab keskmiselt 7,3 inimest 1/km2;

......on eelarve summaarne tegevuskulude maht 5,5 milj;

........on vanuses 0-6 vanuseid lapsi kokku 278 ;

........on 3 kirikut;

........on 280 äriühingut;

........115 mittetulundusühingut;

.........on keskmine netovõlakoormus 27,07%