Kahe valla liitumisel on oluline koht sellel, et teenused oleks kätt e saadavad ka valla kaugemates punktides. Arutusel oli, kas luua osavald või piisab ka teeninduspunktist. Otsustati, et ühinemise puhul tuleb valla teeninduspunkt Ardusse, sest Ardu jääb Kose keskusest kõige kaugemale.

Habaja, Ojasoo ja Kõue kandi inimeste käimised on ja saavad olema niikuinii Kose suunal. Selge on ka see, et valla teeninduspunkt ei hakka töötama Ardus igapäevaselt, sest ilmselt reaalne vajadus selle järele puudub.

Oluline on, et kohalike inimeste vajadused oleks täidetud ning ka teeninduspunktis töötavate inimeste aeg oleks võimalikult optimaalselt kaetud. Praegu on väga raske öelda, mitmel päeval nädalas teeninduspunkt Ardus tulevikus on avatud, küll aga võib kindel olla selles, et vastavalt kokkulepetele ja nõudmistele on see avatud. Head inimesed, see on jällegi see koht, kus teie saate sõna sekka öelda.

Selge on, et Kose vald on inimeste arvu poolest kolm korda suurem kui Kõue vald. Kui me läheme ühistele valimistele eraldi osavallana ühises Kose vallas, siis on Kõue pool juba ett e kaotaja ja tõenäosus, et Kõue hääl suure laua taga välja hakkab kostma, on üsna väike.

Suurem vald annab võimalusi mitmekülgsemaks hariduseks

Tiiu Lõoke
Ardu kooli direktor, Kõue külade seltsi juhatuse liige ja Kõue-Nutu- Vahetüki külade külavanem, Ardu huvikeskuse käivitaja, Harjumaa sädeinimene 2009

Igasugused muudatused tekitavad üksjagu küsimusi ja mõtteid. Ristteel tekib ikka probleem, kuhu poole minna, on arvamusi nii ja arvamusi naa. Kõige halvem variant on see, kui inimesed hoitakse teadmatuses või kui seisukohad pidevalt muutuvad.

Ardu kool on vana ja tugevate traditsioonidega kool, kvalifitseeritud õpetajate ja personali aastatepikkune töö on olnud tulemuslik. Meie kasvandikud on edukad oma edasistes õpingutes. Viimasel kahel aastal on Ardu Kooli vilistlased saanud gümnaasiumi lõpetamisel kokku lausa 4 kuldmedalit.

Eks õpetaja kõige suurem rõõm ongi see, kui tema õpilased koolis ja ka edaspidi hästi hakkama saavad. Viimastel aastatel vähenenud õpilaste arv on kasvama hakanud, meie lasteaias vabu kohti pole.

Kahe valla ühinemine? Võidavad kindlasti need lapsed, kes tahavad tunniväliselt põhjalikumalt tegelda kunsti, muusika või spordiga. Väikesel vallal ei ole suuri võimalusi huvihariduse arendamiseks ja toetamiseks.

Ardu koolipere loodab väga, et ka ühinenud vallas mõistetakse meie püüdlusi ja soovi olla oma piirkonna väike tubli 9-klassiline kool, kus lastel on võimalus kodu lähedal õppida, tegelda oma huvialadega, veeta sisukalt aega noortekeskuses, võimlas, käsitöö õpitubades ja vastrenoveeritud staadionil.

Hirmud? Neid ei olegi. Arvan, et kõige tähtsam on asju arutada, kokku leppida, teisi kuulata ja siis mõistlikke otsuseid teha.

Sotsiaalabi jõuab kõigi abivajajateni

Astrid Ojasoon
Kose vallavolikogu esimees

Sotsiaalabi, arstiabi ja hoolekanne on niivõrd olulised tegurid inimese igapäevases elus, et nende üle ei kaubelda. Kui inimene või perekond ei saa iseseivalt hakkama ning vajab abi ja toetust, siis peab ta seda saama võimalikult kohe. Sotsiaalabi, -teenuste ja -toetuste andmisel lähtutakse iga inimese või perekonna tegelikest vajadustest. Seda põhimõtet järgitakse ja täidetakse ka valdade ühinemise korral. Samas ei tohi me unustada, et lastevanemate kohustus on hoolitseda vastavalt võimalustele oma laste eest ja laste kohustus täiskasvanuna hoolitseda oma vanemate eest. Kui mingil põhjusel seda teha ei saa, siis on omavalitsuse kohustus tulla appi. Perearstide teenus jääb ka peale ühinemist kõigile kätt esaadavaks - nii on kokku lepitud.

Ka kommunaalteenuste pakkujad ühinevad

Margus Proos
OÜ Kose Vesi juhataja, Kose vallavolikogu liige ja majandus- ja finantskomisjoni esimees

Valdade ühinemise korral tuleks ühendada ka Kose ja Kõue vallas tegutsevad vee- ja kanalisatsiooni- ning soojaett evõtted. Eesmärk sellistel ühendamistel on sarnane, mis valdade ühendamise puhul - saavutada ettevõtete üldkulude vähenemine, suurem investeerimisvõimekus ning teenuste hindade stabiliseerimine lähiaastateks või ka võimalusel vähendamine. Kuidas oleks seda ettevõtete ühinemist kõige targem teha, näitab täpsem majandusanalüüs.

Ühinenud ettevõtetes on võimalik hakata elanikele pakkuda uusi, vajalikke, kuid täna puuduvaid teenuseid ning tõsta olemasolevate teenuste kvaliteeti. Näiteks vee- ja kanalisatsioonimajanduses juurutada kahe valla ülene avariiteate telefon, likvideerima hakata teenustööna kinnistute ja majade sees toimuvaid veeavariisid ja kanalisatsiooniummistusi, ühtse kaugjälgimise alla võtt a kõik pumbajaamad ja muud rajatised, mis omakorda aitaks ennetada või kiiremini avastada ja likvideerida veekatkestusi ja avariisid. Koos on kergem ja tõhusam.

Ühisvallas säilib pensionäridele tasuta bussisõit

Ott Valdma
Kõue vallavanem

Nii Kose kui Kõue valla juhtidele ning ka valdade elanikele on teada, et teede olukord on kehv. Ühinemise järgselt koostatakse plaan, mille järgi esimesel aastal korrastatakse üks suurem objekt praeguse Kose valla territooriumil ja järgmisel aastal praeguse Kõue valla territooriumil. Finantsanalüüsi tehes sai esialgu kokku lepitud, et teedele raha vallaeelarvest juurde ei tule ja peame lootma rohkem riigile - järgmisel aastal suureneb riigipoolne toetus näiteks 65%.

Ka ühistranspordi korralduses on mõlemas vallas puudujääke. Kõue vallas sõidab vallabuss, mis transpordib lapsi kooli ja lasteaeda pea igast valla nurgast lausa koduukse eest. Reedeti viib vallabuss elanikud tasuta Kosele. See lisareis on meie hajaasustuse elanikele vajalik kaubandusreiside tegemiseks poodidesse, apteeki ja postkontorisse. Kosel on valla poolt doteeritavad liinid liikuma pandud arvestades samuti peamiselt lapsi ja pensionäre, kelle jaoks on bussisõit tasuta. Ühinedes korraldatakse ühistransport Harjumaa ühistranspordikeskuse kaudu, mille arvelt kokku hoitud raha suuname ühistranspordi kilometraaži suurendamiseks. Ühinedes on valla poolt doteeritavad liinid kõigile ühinenud valla pensionäridele tasuta.

Tark investeering aitab edasi

Vello Jõgisoo
Kose vallavanem

Kose ja Kõue valdade ühinemise puhul eraldab riik oma eelarvest meile ühinemistoetust kokku 358 000 eurot, mis on suurem summa kui kaks Oru kooli eelarvet, Kose spordikooli 10 aasta eelarve ja isegi 3 korda rohkem, kui vallad suudavad eraldada vahendeid teede korrashoiuks. Toetus jaguneb kahe valla vahel, lähtudes elanike arvust: 230 000 Kosele ja 128 000 Kõuele.

Nende vahenditega targalt ringi käies ja Euroopa Liidu vahendeid kaasates saame koos palju ära teha. Samas on võimalik see raha ka sõrmede vahelt nn kommirahaks laiali jagada nõnda, et pole arugi saada, kuhu see kulus.

Pooldan raha kasutamist meie ühiste kitsaskohtade lahendamiseks nii, et kummagi valla toetuseks saadud vahendid kuluksid just nende praegustel territooriumitel.

Suuremad ja mahukamad probleemid on seotud vee-ja kanalisatsioonirajatiste, küttemajanduse ja valdadele kuuluvate hoonete korrastamisega. Leian, et raha tulebki paigutada just nendesse valdkondadesse, sest siin on kulusid kokku hoides võimalik raha kõige efektiivsemalt kasutada. Uued reoveepuhastid, katlamajade üleviimine alternatiivküttele, koolimajade ning lasteaedade soojustamine ja küttesüsteemide tasakaalustamine - need on tegevused, millega peame tegelema. Jätkem kõrvale arvamus, et Kose tuleb ja sööb kõik Kõue investeeringud ära. Ühise vallana tegutsedes, tuleb ka ühise territooriumi kõigi elanike huvide eest seista.

Hirm, et kõik investeeringud viiakse Kosele, on alusetu. Ainult ühepäeva peremees teeks nii, meie aga koos teiega, austatud Kose ja Kõue rahvas, soovime siin, Lõuna-Harjumaal, luua ühe tugeva omavalitsuse, kus kehtivad kokkulepped ja antud lubadused. Tule ja hääleta 16.-18. novembril ühise tugeva omavalitsuse poolt!