Austriasse, Ottensheimi valda Linzi linna lähedal, jõudsime 8. oktoobri hilisõhtul. Järgmisel päeval võttis meid vastu Ottensheimi vallavanem Ulrike Böcker, kes tuli meie hotelli juurde jalgrattaga, mis tekitas muidugi kõigis toredat elevust. Käisime proua vallavanemaga käsitöölaadal, kus kohalikud ettevõtjad pakkusid oma toodetud mett, teesegusid, köögivilja ja veini. Külastasime St. Gotthardi küla ja kirikut, mille vaimulik tutvustas seda kaunist ehitist.

Edasi sõitsime Ottensheimi linna, mis asub kauni Doonau kaldal. Bussi aknast avanes võrratu maastik mägede ja orgudega ning õnneks soosis ka ilm meie reisi. Mulle tuli kohe meelde film “Helisev muusika”. Õhtuks oli meid kutsutud kontserdile nimega HELP. Kohalik laulukoor esitas 60-ndate pop-ansambli The Beatles lugusid.

Maaelu võimalikkusest Austrias

Järgmisel päeval tutvusime mahetaluga, kus kasvatatakse laamasid ja tegeletakse turismindusega. Inimesed saavad seal lõunatada ja lapsed laamadega sõita.Väga lahedad loomad olid ka seal kasvatatavad minisead. Samas korraldatakse metsamatkasid. Meiegi saime peale pikka bussisõitu rühkida mäest ülesse ja alla.

See oli hea näide, kuidas kohalikud otsivad võimalusi maal elamiseks ja tegutsemiseks. Austrias on sama probleem, mis Eestiski, et maapiirkondadest lähevad inimesed linna ja enam tagasi ei tule, sest töökohti ei jätku.

Samas talus toimunud seminaril tutvustas kohaliku LEADER tegevusgrupi juht, kuidas nemad on aidanud kaasa maaelu edendamisele ja mitmekesistamisele, milliseid projekte on aidanud LEADER piirkonnas teostada.

Olime külas Mühlviertel Kernland tegevusgrupil, kes tutvustas meile edukalt toimivat viinatööstust, mis on saanud tuge LEADERilt seadmete ostuks. Toodangut turustatakse üle Austria.

Huvitav oli ka teesegude ja maitsetaimede kasvatamise ühistu. Kohalikud ettevõtjad, kes kasvatavad maitsetaimi, ühinesid ning ühistu tegeleb toodangu kontrolli, pakkimise, turustamise ja uute toodete välja töötamisega. Väisasime ka alles hiljuti valminud tõuloomade oksjoni maja.

Austrias on võimalik oma projektile küsida toetust mitmest fondist ja rahastamise võimalused ühele objektile on suuremad. Ühistegevus kogukondades on hästi arenenud. Olgu selleks ettevõtete kataloog, kus tutvustatakse maakonna ettevõtjaid või ka ettevõtjate võrgustik, kus kehtib oma raha või väikeste käsitööettevõtete ühistu, et toodete turustamine oleks lihtsam.

Viimasel päeval olime Viinis, kus meie grupi juht Jaak Vitsur tegi väga toreda linnaekskursiooni. Koos Mariga külastasime ka Schönbrunni lossis, kus elas keisripaar Franz Joseph ja tema imekaunis naine Elisabeth, keda kutsuti ja kutsutakse hellitavalt Sissiks.

Tore ja õpetlik reis oli. Meilgi tasuks mõelda väikeste ettevõtete ja ettevõtjate ühenduste loomisele, et üheskoos kiiremalt edu saavutada.