2012. aasta jooksul toimuvad mitmesugused sünnipäeva üritused, üheks neist on Avatud Külaväravad 21. Ja 28. Juulil, Läänemaal toimuvad üritused Piirsalu ja Rälby külas (igast maakonnast osaleb 2 küla), Piirsalu on olnud Aasta küla nominendiks 2007 ning Rälby aastal 2011.

Külli Vollmer, Kodukandi projektijuht: „Eesti külade fenomen eeldab nii uute traditsioonide sisseseadmist kui vanade hoidmist". Piirsalus on hoitud ja taaselustatud vanu traditsioone nagu vastlapäev Kuhjamägedes, millest räägivad küla vanimad inimesed kui nad oma lapsepõlvelugusid jutustavad, kuid loodud ka uusi nagu Muinastulede öö, Marimetsa Kapp.

Traditsioonid on ju ka Laulu- ja tantsupidu ning muud sarnased üritused, mida oodatakse ning milleks valmistutakse aasta või kaks, et kindlasti õigel ajal kohal olla, seetõttu on traditsioonid väga olulised, nende ülesanne on hoida koos peret, kogukonda, riiki.

Avame külaväravad Piirsalus kell 10.00 näitusega rahvamajas. Külalistele ja teistele osalejatele korraldatakse õpitubasid, aaretejaht, ekskursioon, matk, loeng -arutelu ja muud põnevat. Samal päeval toimub ka Piirsalu Lasteaia kokkutulek Piirsalu pargis. Tore on kui saab külastada mõnd toredat koduaeda, silitada lambaid või hobeseid, maitsta kodust rukkileiba või koduõlut sealsamas taluõuel - mida me tihti ise naudime maal elades, seda tasub nüüd külalistele pakkuda.

Õhtu lõpetab simman. Simmanil toimub Toidukorvi oksjon, oksjonile pannakse igas osalevas külas ühesugused toidukorvid ( korraldab Liikumine Kodukant), oksjoni tulu saab korraldav küla.

Avatud külavärava päevale oodatakse osalema nii riigikogulasi kui valla esindajaid. Kuna on ka aasta, mil tähistatakse Risti valla 20. sünnipäeva, loodame, et vald üritusele kaasa aitab, sest eks vald koosnegi ju küladest.

Päeva parimaks korraldamiseks on juba lubanud oma abikäe anda Naiskodukaitse ja Kaitseliit. Ootame toredat koostööd kõigiga, kellel lahtised käed - käsitöö, puutöö, kokandus, õpitoad vahvate asjade meisterdamiseks ja uute teadmiste saamiseks.

Kindlasti saab see olema tõeline sünnipäev, mis on põnev, lõbus ning rahvarohke!