Eestis on 4435 küla ja mitte kõik ei ole lagunevate majade ja vähenevate elanikega. Selle tõestuseks avab 30 küla üle Eestimaa oma väravad.

«Avatud külaväravates» osaleb Vormsi saarelt Rälby küla. Läänemaalt osaleb projektis veel Risti valla Piirsalu küla. Need külad on olnud nominentideks Aasta küla valimistel Läänemaalt.

Rälby küla väravad on avatud 28. juulil 2012. aastal. Pärast avasõnu toimub väike ringkäik külas ja siis läheb laadaks. Kõik on oodatud nii müüma kui ka ostma. Laadal on laulu ja pillimängu, veidike põnevust ja mõõduvõtmist, töötoad meisterdamiseks ja asjalikke jutuajamisi. Laadal on oksjon ja kõigile jagub suupistet.

Õhtuks on oodata Lõõtspillipoisse ja läheb simmaniks. Vahepaladeks on mummude tantsu ja lõbusat mängu. Rälby küla asub Vormsi saare põhjaosas, ringtee ääres. Külast veidi üle kilomeetri on Rälby laheni. Rälby on üks neljateistkümnest saarel säilinud külast, mida peeti kunagi Vormsi üheks uhkemaks. Jõukuse tõid siia kalandus ja laevandus. Seltskondlik elu oli koondunud palvemaja ümber, tegutses laulu- ja keelpilliansambel.

Lapsed käisid koolis Norrbys või Hullos. Küla servas asusid tuulikud. Külas olid nii suurtalud kui ka väiksemad majapidamised. Talu juurde kuulus viljapuude-, marja- ja karjaaed. Elumajad olid ehitatud kõrvalhoonetest lahku, värvitud sageli kollaseks või punaseks. Saare külad olid hooldatud ja nägusad.

Olete oodatud uudistama, kuidas näeb meie küla täna välja.
__________________________________________________

KUTSE
Ootame Teid üritusele, Avatud külaväravad - Rälby külas 28. juuli 2012. a. (esialgne kava, täpsustub)
• 12.00 - Külaväravate avamine (laulavad Rälby küla lapsed, tervitused külalistelt jm)
• 12.30 - Ajalooline jalutuskäik külas (giidiga küla tutvustav ringkäik)
• 13.00 - Laada avamine (muusikaline tervitus)
• 13.00-17.00 Laadal - muusika (hiiukandled, tantsijad jm), töötoad (meisterdamine jm), võistlused (lastele, peredele jne) jututoad, piknik jm.
• 15.00 - Oksjon (Rälby küla toetuseks)
• 19.00 - Simman (Lõõtspillipoisid, lõbusad vahepalad tantsijatega jm)

Rälby Külaselts
Info: Ene Sarapuu, tel 5665 3668,
e-posti aadress: ene@vormsi.ee