Miks just Kohala?

Maaelu on mulle kogu aeg meeldinud ja plaanis oli algusest peale kunagi ka oma maja ehitada, aga siis oli just see talude tagastamise aeg ja maale head krunti saada oli suht keeruline. Alevisse küll pakuti, aga see polnud see - tahtsin maale. Nii sattusingi siia. Algul oli see plaanis kasutusele võtta vaid suvekoduna, aga siis tuli bensiini kriis ja Haljalast käimine oli kulukas ja mulle/ meile - siis oli pere kolmeliikmeline - meeldis maal rohkem. Siis sai ostetud ka esimesed 50 ha maad - niipalju kui esimese ringiga võimaldati. Teisest ringist tuli natuke juurde. Aga siin me nüüd oleme. Logistiliselt heas paigas, kõik on lähedal - maantee, linn, kool. Vald on hea. Ja mis peamine - on tööd ja see mulle meeldib.

Millega tegelesite?

Algul pidasime loomi. Ämm saatis alustuseks lehma ja vasika. Äi tõi laste rõõmuks pärlkanad ja jänesed. Kasvatasime kartulit ja vilja. Lõpuks oli meil juba väike farm - 7 lehma ja sead. Köögivilja kasvatasime ka, aga sellega läks paberimajandus liiga keeruliseks. Loomapidamisega on see lugu, et siis on vaja hooneid ja tingimusi. Kümmet lehma pole mõtet pidada, 30-50 on optimaalne. Sama on tegelikult teraviljaga. Olin FIE. Nüüd juba paar aastat OÜ MATEPOL.

Missugune on Keiri talu või siis OÜ MATEPOL tänane päev

Ametlikel andmetel kaks põhisuunda - terviljakasvatus ja transporditeenus. See tähendab, et suvel põllul ja talvel tegelen metsa väljaveoga. Kasvatan teravilja - nisu, oder, raps. Maad on ligikaudu 100 hektarit. Müügi osas on koostöö Baltic Agroga. Praktiliselt müüd saagi maha juba enne kui seda näed. Siin on väga oluline õigel ajal asi lukku panna ja eks ta kergelt selline selgeltnägemine ole. Sel aastal läks täkkesse, aga eelmisel aastal hävisin praktiliselt kilo pealt krooni.

Kuidas euro tulek on hindu mõjutanud?

Suuri rahasid mitte nii väga. Väikseid asju selle eest palju. Näiteks kui krooni ajal maksis mingi pisiteenus 100 krooni, siis nüüd on see taks 10 eurot.

Oled sa saanud mingeid projektitoetusi?

Ei ole saanud ja ega ei ole tahtnud ka. Ei ole kunagi tahtnud üle oma varju hüpata. Kui raha ei ole, siis ei ole. Eks asi on ka selles, et minu poolt haritav maa on liiga väike, et toetusi taodelda, aga selle eest just parasjagu nii suur, et jõuame ise oma perega ära teha.

Tehnikat on samuti täpselt nii palju kui vaja. Kõik toimib. Nõuka ajast on vaid kombain, aga selle eest hea kombain - Don.

Milline peab olema tänapäeva talunik?

Siin on mitu mõõdupuud. Müts maha nende talunike ees, kes käsitsi ja hobusega pidid asju ajama. Hilisemates tegemistes oli jälle nii, et asjaga tegeles mitu spetsialisti - agronoom, zootehnik, traktorist, autojuht, raamatupidaja. Talupidaja peab olema kõik ühes, ühesõnaga talupidaja peab olema tark ja töökas.

Üldjuhul on talud vähemalt siinkandis tahaplaanile jäänud. Väikseid tegijaid praktiliselt ei ole, ainult mõned.

Tegeled ka metsaveoga, mis see on?

Olen oma riskid jaganud kaheks. Ühel aastal toetab veoteenus põllumajandust ja teisel vastupidi. Aga tegelikult tähendabki see seda, et talvisel hooajal, siis kui sügistööd läbi, tegelen metsa väljaveoga. Nüüd paaril aastal olen ka suvel vedanud - parasjagu nii nagu aega on olnud. Ainuke nõrk koht nende kahe erineva tegevuse juures ongi see, et mõlemat asja ei jõua arendada.

Missugune on talumehe kalender?

24 tundi ööpäevas, 7 päeva nädalas. Nädalapäevi ja kellaaegu ei vaadata. Kui töö on vaja ära teha ja ilm sobilik, siis tuleb teha. Kiire aeg on kevadel ja sügisel. Kevadel on terinevaid töid rohke ja kui ilmastik ühte tegevust ei soosi, saab teise töö käsile võtta. Sügisel oleneb rohkem ilmast. Talivilja kasvatamine natuke hajutab tööde hulka.

Missugune on tulemus?

Abikaasa väidab küll vahel, et mul on kallis hobi, aga saame hakkama ja mulle meeldib. Töötegemine ka meeldib ja põllul olles saab oma mõtteid mõtelda. Selle aasta numbreid vaadates tasus töötegemine ennast ära.

Mulle tundubki, et tegelikult on mu elus läinud kõik nii nagu ma olen planeerinud. Kui olin 8. klassis, siis teadsin täpselt, et tahan minna Tihemetsa mehaanikuks õppima ja läksingi. Enda heaks omaduseks pean sedagi, et ma ei karda targematelt nõu küsida, aga laisku, lolle ja vägivaldseid inimesi ma ei salli.

Aga puhata ja mängida?

Sel aastal puhkasime perega. Aga muidu puhkan töö käigus. Olen seda vist kogu aeg teinud. Alates 1985. aastast, kui olin Haljalas. Võtsin töölt puhkuse ja läksin kombaini peale tööle. Sellest ajast alates olen igal sügisel kombainiroolis olnud (ainult sõjaväes oldud aastad jäid vahele). Mängida võiks küll - näiteks mõnda pilli - aga ei oska.

Jõudsime oma jutuajamisega lõpusirgele. Kogu köögilaua taga arendatud vestluset kumas läbi mõte, et kõige aluseks on töö, töö ja veelkord töö, mida siin peres tehakse rõõmu ja mõnuga. Ja kuigi jutuajamine kirjapildis väljendab pereisa Avo mõtteid, on sama suur (kui mitte suurem) roll töödes ja tegemistes perenaine Katrinil ning peres sirguvatel piigadel.