Kui alustasin magistriõpinguid Tartu Ülikoolis, siis olin kindel, et lähen vähemalt üheks semestriks mõnda Euroopa riigi ülikooli õppima. Kuna üks võimalusi Eestist vahetusüliõpilaseks minna on Erasmuse programm, siis hakkasin uurima enda teaduskonna partnerülikoole ja välja selgitama enda võimalusi. Leidsin valikutest Humboldti Berliini ülikooli ning hakkasin nende õppeprogrammi uurima.

Kõigile, kes plaanivad välismaale õppima minna, soovitan enne põhjalikult uurida välisülikooli poolt pakutavaid võimalusi. Kuna Humboldti ülikooli poolt pakutavad võimalused rahuldasid mind, siis otsustasin valida nende programmi. Seal on kõrge akadeemiline tase, vahetusüliõpilastele pakutakse tugisüsteemi ja nõustamist.

Õppimine Berliinis

Õppimine Humboldti ülikoolis erineb paljuski Tartu Ülikoolist. Ülikooli loengud on valdavalt seminaride vormis, mis tähendab, et peame ise aktiivselt loengus kaasa rääkima, ettekandeid tegema ja igaks loenguks põhjalikult ette valmistama. Õppimine toimub moodulite kaupa, kuhu kuulub korraga kaks ainet, see tähendab, et kolm nädalat järjest toimuvad ainult kahe aine loengud. Seejärel on iseseisva töö nädal, mil on vaja kirjutada uurimustöö, mis on ka mooduli lõpueksamiks.

Saksamaale õppima tulles arvasin, et mind ei saa siinne bürokraatia üllatada, kuid ausalt öeldes ületas paberimajandus igasuguse loogilisuse piiri. Näiteks ülikooli immatrikuleerimiseks vajaminevate paberite vormistamiseks kulus kaks päeva. Kui kõrvale jätta kogu paberimajandus, siis jäin ülikooli õppeprogrammiga väga rahule.

Berlin - du bist so wunderbar ehk Berliin, sa oled imeline

Loomulikult mõjutas minu valikut ka võimalus elada Euroopa ühe suurima riigi Saksamaa pealinnas Berliinis. Berliin on väga mitmekesine linn ning avastamist jätkub siin kauaks. Mitukümmend aastat kestnud eraldatus ja Berliini müür on süüvinud inimeste mäludesse ning siiani võib kohata noori, kes on üles kasvanud Lääne- Berliinis ja kes põhimõtte pärast ei lähe Ida-Berliini. Samas on just Ida-Berliinis linnaosad, nagu Neukölln ja Kreuzberg, kus noored inimesed väljas käivad. Berliin on kindlasti ka koht, kuhu tulla šoppama ja kus käia erinevates muuseumites. Berliin täis kunsti ja kultuuri, seda näeb nii tänaval jalutades kui ka erinevaid näitusi külastades.

Berliinis elab palju noori ja kuna linn on kogumas üha enam populaarsust, on sinna kolides keeruline leida korterit vm elamispinda. Kõige tüüpilisem on Berliinis üürida endale üks tuba suuremast korterist.

Pühapäeviti on parim koht, mida külastada, Mauerpark, kus on alati avatud turg ning soojade ilmadega toimub ka karaoke, mille fännid sakslased on. Berliinis olles peab kindlasti sööma currywursti ning Döneri kebabi ja jooma Berliinipärast limonaadi Club Matet. Enne Berliini minemist peaks kindlasti ära tegema eeltöö, sest linn on tõepoolest suur.

Berliini linn ei jäta kindlasti kohe kedagi külmaks - see kas meeldib ja sobib sulle või mitte. Tegelikult ei ole Berliin traditsioonilises mõttes ilus linn, kus on vanalinn ja palju kenasid maju. Linn sai II maailmasõjas palju kannatada ning paljud hooned on taastatud, samas on ka palju juurde ehitatud. Pool linna on täis joonistatud grafiteid ning ühistranspordisüsteem on suhteliselt vana, kuid väga hästi toimiv - Berliinis saab öö läbi liikuda busside, u-bahnide, s-bahnide või trammidega. Seetõttu on siin linnas hea elada ning see on ka turistidele väga sobilik.

Soovitan kõigil ülikooliõpingute ajal minna välismaale õppima. Minul saab Berliinis elatud poolaasta kohe läbi ning olen selle ajaga siin palju juurde õppinud, kohanud uusi inimesi ja, mis kõige ägedam - elanud Berliinis!