Kui meenutada, siis OÜ Prügimees tegi esimese biolagunevate köögijäätmete kogumisringi 12. jaanuaril. Teine ring toimus kaks nädalat hiljem, 26. jaanuaril ja kolmas 9. veebruaril. Kui esimese kogumisringiga koguti 1020 kg  biolagunevaid köögijäätmeid, siis teisel kogumisel juba 4160 kg ja kolmandal kogumisel 4340 kg. 23. veebruaril oli eraldi kogutud biolagunevate köögijäätmete kogus aga juba 5220 kg. Olulisim siinjuures on, et ligi 15 tonni taaskasutamiseks sobivaid jäätmeid ei olnud vajalik vedada ladestamiseks ligi 200 km kaugusele Paikre prügilasse. OÜ Eesti Kompost töötles need konteiner-komposteris taaskasutatavaks kompostiks. Nii vedaja, OÜ Prügimees kui ka Kullimäe tee 5 biolagunevate köögijäätmete vastuvõtja ja käitleja, OÜ Eesti Kompost Kuressaare osakond on jätkuvalt linnaelanike biolagunevate köögijäätmete kogumise kvaliteediga rahul.

Kuigi korterelamute elanike eraldi kogutud biolagunevate köögijäätmete kogused suurenevad iga kogumiskorraga, tuletab linnavalitsus meelde neile ligi 50 kortermaja elanikele ja valitud esindajatele, et linnavolikogu kehtestatud jäätmehoolduseeskiri kehtib ühetaoliselt kõigi viie ja enam korteriga elamute kohta. Nagu teiste kehtestatud nõuete puhul, on ka jäätmehoolduseeskirja täitmine kohustuslik, mille mittetäitmisega kaasnevad sanktsioonid.

Selgusetust endiselt

Vaatamata sellele, et biolagunevate köögijäätmete liigiti kogumist on korduvalt kajastatud erinevates meediakanalites, on selles valdkonnas jätkuvalt esitatud erinevaid küsimusi. Seetõttu  veelkord selgitus biolagunevate köögijäätmete liigiti kogumise korrast.

Biolagunevate köögijäätmete kogumiseks sobivad 140- ja 240-liitrised pruuni värvi konteinerid, mida saab jätkuvalt soetada erinevaist kauplustest. Linnavalitsuse andmetel on kõige soodsamate hindadega biolagunevate köögijäätmete kogumiseks sobivad konteinerid AS-i Saare Agrovaru kaupluses, Tallinna tn 63 ja Prügimees OÜ-s, Talli tn 4. AS-i Saare Agrovaru kauplusest saab   soodsalt osta ka komposteeruvaid kotte kogumisnõudesse (mahuga 10 ja 20 liitrit) nii korterites kui väljas asuvatesse konteineritesse.

Linnavalitsuse mullu, 26. oktoobril vastu võetud korralduse nr 536 järgi kompenseeritakse biolagunevate köögijäätmete konteineri soetajale kirjaliku avalduse alusel pärast Prügimees OÜ-ga biolagunevate köögijäätmete kokkuleppe sõlmimist ostudokumendi või koopia alusel 140-liitrise konteineri eest 15,98 eurot ja 240-liitrise konteineri eest 19,17 eurot. Lisaks konteinerite soetamise kompensatsioonile saab iga viie ja enam korteriga elamu pere tasuta köögijäätmete sorteerimise juhendi ja neli komposteeruvat kotti, mida biolagunevate köögijäätmete kogumisnõus kasutada. Komposteeruvaid kotte saab korteriühistu või muu viie ja enam korteriga elamu esindaja linnavalitsusest, kabinetist nr 317. Köögijäätmete sorteerimise juhendid ja komposteeruvad kotid väljastab ning võtab vastu köögijäätmete liigiti kogumise konteinerite soetamise kompenseerimise dokumente keskkonnaspetsialist Karli Valt, telefon  455 0529; 522 4484;  karli.valt@kuressaare.ee.

Kuressaare Elamute Hoolduse OÜ hallatavate viie ja enam korteriga elamute esindajad saavad iga korteri jaoks tasuta neli komposteeruvat kotti ja voldiku heakorra meistrilt Ilme Armuandilt, telefon 455 4452. Liigiti kogutud biolagunevate köögijäätmete konteinerite tühjendamiseks sõlmib OÜ Prügimees iga viie ja enam korteriga elamu esindajaga vastava kokkuleppe.

Olemas ka väiksemad konteinerid

Tulles vastu väiksemate korterelamute esindajate soovile, toimub biolagunevate köögijäätmete eraldi kogumine ka märtsis üle kahe nädala kolmapäeviti (9. ja 23. märtsil). Kuressaare Elamute Hoolduse OÜ ja väiksemate korterelamute esindajate soovil selgitas linnavalitsus alla 140-liitrise mahuga biolagunevate köögijäätmete kogumismahutite Eestisse tarnimise ja Kuressaares kasutamise võimalusi. Tallinnas paiknev ettevõte OÜ Green Forest on vajadusel nõus tarnima Eestisse 60-, 80- või 120-liitrise mahuga OTTO tüüpi jäätmekonteinereid. Linnavalitsus saatis OÜ-le Prügimees nimetatud OTTO tüüpi konteinerite joonised ja tehnilised andmed ning palve esitada linnavalitsusele nõusoleku saamiseks alla 140-liitriste mahutite tühjendamise hinnakalkulatsioonid, et väiksematel korterelamutel oleks võimalik vajadusel kasutada ka väiksemaid konteinereid.

Pärast seda, kui biolagunevate köögijäätmete eraldi kogumine on lõplikult käivitunud, minnakse nende kogumisel üle Kuressaare jäätmehoolduseeskirjas kehtestatud korrale, millest informeeritakse eelnevalt kõiki biolagunevate köögijäätmete liigiti kogujaid. 
___________________________________

Biolagunevate köögijäätmete konteinerisse võib panna:

-        igasugusid tahkeid pagari- ja kondiitritoodete, liha- ja kala-, või-, juustu-, margariini- jm toidujäätmeid

-        puu- ja köögiviljade ning muude taimede ja lillede jäätmeid

-        kasutatud majapidamispaberi, paberist salv- ja käterättide, paberfiltrite, kohvipaksu, teejääke, munakoori

-        muid köögis tekkinud biolagunevaid jäätmeid

 

Biolagunevate köögijäätmete konteinerisse ei või panna:

-        vedelaid toidujäätmeid (suppi, kastmeid, rasvu, piimatooteid, toiduõli jm)

-        konte, tuhka, suitsukonisid, tolmuimejate kotte, ühekordseid mähkmeid

-        klaasi, metalli, kilet, paberit, pappi

-        kilekotte, piima- ning muid joogipakendeid

-        nn “kassilliiva” või muid abrasiivaineid sisaldavaid materjale

-        muid jäätmeid, mis bioloogiliselt ei lagune