Kõnevõistlusel osalemisega tunneb noor inimene end oma riigi kodanikuna, väärtustades isade maad ja rahvast, mõistab ajaloolise arengu järjepidevust, mineviku ühiskondlikke nähtusi ja arenguid. Samuti aitab kõnevõistlusel osalemine kujundada õpilaste väärtushinnanguid, inimväärtuste kasvatamise põhimõtteid ning arendada esinemis- ja väljendusoskust.

Kuna  C. R. Jakobsoni elutee on seotud lisaks Jõgevamaale ka Viljandi- ja Pärnumaa paikadega, siis oodatakse õpilasi võistlema ka neist maakondadest.

Võistlejatel tuleb Jakobsoni kõnevõistlusel esitada vabalt valitud lõik C. R. Jakobsoni isamaakõnedest ning iseseisvalt ettevalmistatud kõne teemal „Eesti elab!" Kõnevõistluse peaauhinnaks on C. R. Jakobsoni raamatu „Kolm isamaa kõnet" täisnahkne köide.

Jakobsoni kõnevõistluse "Isamaa on meile püha" žüriisse kuuluvad esimees Tiina Tegelmann - Jõgeva Maavalitsuse kultuuri- ja noorsootöö peaspetsialist, Janek Varblas - Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi arendus- ja projektijuht, Tanel Sakrits - 2011. aasta kõnevõistluse võitja, Riina Kull - Torma vallavanem ja Merle Nisu - Pajusi valla rahvamaja juhataja. Varasemal viiel aastal oli kõnevõistluse žürii esimeheks Ants Paju, kelle mälestusele pühendatakse mõned hetked.

Jakobsoni kõnevõistlust korraldab Torma vald.

Lisainfo ja registreerimine riina@torma.ee.

Jakobsoni kõnevõistluse võitjad:

  • 2007 Mart Sildnik, Jõgeva Ühisgümnaasium
  • 2008 Galina Bilõtšuk, Mustvee Vene Gümnaasium
  • 2009 Liivar Lepp, Jõgeva Ühisgümnaasium
  • 2010 Anastasia Andrejeva, Jõgeva Ühisgümnaasium
  • 2011 Tanel Sakrits, Jõgeva Gümnaasium