Väravast sees, on jälle kõik vanaviisi: suurel asfalteeritud platsil võtavad tulijat vastu kümned, kui mitte sajad müügiks valmis seatud istikud - mägimännid, nulud, elupuud ja viljapuud. Ka müügija laohallid, kus asus Cerese Aianduskeskus, on endised ja endises kohas. Mis või kes siis muutunud on?

Juhani Puukooli Cerese Aianduskeskuse juhataja Eve Pihlakas: "Alustada tuleb vist sellest, et mõned kuud tagasi sõlmis Juhani Puukool lepingu Cerese Aianduskeskusega nende ruumide rendiks. Renditud on ka Cerese Aianduskeskuse kaubamärk."

Töötajad jäid

AS Plantexi tegevjuht Ivar Lepmets kinnitab, et Plantex on Juhani Puukooli ärinimi ja see on täielikult eestimaisel kapitalil põhinev firma, mis asutati juba 1995. aastal. Seni oli Juhani Puukoolil neli istikuäri: Tartus, Lagedil, Pääskülas ja Jõhvis. Nüüd tegutseb Harkujärvel Juhani Puukooli Cerese Aianduskeskus.

Eve Pihlakas: "Töötajad, kes Cerese Aianduskeskusest tööle tahtsid jääda, meil ka töökoha säilitasid. Kes tahtsid ära minna, need ka läksid. Nii et valuline see protsess tööandjale ega töötajaile ei olnud."

Ka ei tohiks kliendid sellest ühinemisest kaotada. Pigem ikka võita. Suurfirmal nagu Plantex on lihtsam hankida meie kliimasse sobilikke ja nõutavaid istikuid ka väljastpoolt Eesti piire.

Kõigega kursis

Eestis asuvad aiandid varustavad aga Cerese Aianduskeskuse müügihalle eestimaise kaubaga. Nii tulevad suvelillede istikud Juhani Puukooli Jõhvi aiandist, okaspuud põhjamaadest, viljapuud on aga kõik kodumaised.

Eve Pihlakas: "Meil on müügil viljapuud, marja- ja ilupõõsad, maasika-, vaarikaja tomatitaimed, elulõngad, roosiistikud. Ka väetised, mullad, aiatööriistad. Sõnaga kõik, mis meie aedadesse sobib, mida aiapidaja vajab ja küsib. Kui kohe võtta ei ole, siis tellime mujalt aiandist. Kaks korda nädalas käib meile kaubaauto. Nii et mõne päeva jooksul saame iga aiapidaja soovi rahuldatud. Me ei paku ainult aia kujunduse ja planeerimise teenust. Kõik senised Cerese püsikliendid saavad tasuta ka Juhani Puukooli püsiklientideks. Juhani Puukool pakub Eestis kõige suuremat valikut dekoratiivsete õuetaimede istikutest ja sellele suunale oleme pannud ka põhirõhu."

Ka aianduskeskuse juhataja ise - tema kohta tahaks küll rohkem öelda perenaine, nii hästi on ta kursis oma taimede ja ostjate probleemidega - peab alati õige vastuse leidma igale küsimusele. Olgu küsijaks siis algaja harrastajast aednik, natuke teadjam potipõllumees või oma keskuse nooruke müüja. Kas loodusliku mürgiga pritsimine ikka aitab, kui roosid on lehetäidest nakatunud? Kas elulõngad sobivad pergolas roosidega kokku? Kas on veel seda taime? Millal tuleb jälle toda istikut?

Mis teha, on kevad ja istutamise aeg.

Enn Tampere, OÜ Cerese Kinnisvara juhataja Cerese Kinnisvara omanduses on Harkujärvel 25 hektarit maad. Sõlmisime rendilepingu AS-iga Plantex, mille kohaselt nemad said rendile Cerese Aianduskeskuse müügihallid ja kasutada ka kaubamärgid. Lepingu pikkust avaldada ei saa, aga ütlematagi on selge, et see just lühiajaline ei ole - keegi ei võta lühiajaliselt sellist projekti ette. Seoses kinnisvara rendilepinguga AS Ceres, mille juhatuses ma samuti olen, enam taimede jaemüügiga ei tegele. Küll on meil aga Harkujärvel puukool ja istikukasvatusega tegeleme edasi.