Comeniuse programmi raames tehtav projektitöö võimaldab igapäevases õppetöös saadud teadmisi ja oskusi ka praktikas rakendada. Õpilastel on võimalus rohkem teha meeskonnatööd ja kasutada ainetundides infotehnoloogia võimalusi. Õpetajate ja õpilaste koostöö väljaspool kooli annab hea pinnase üksteise mõistmiseks, õpetajaid ja õpilasi ühendavad projektitööga seotud ühised eesmärgid, kohustused ja vastutus. Head suhted ja vastastikune lugupidamine aitavad kaasa kogu õppeprotsessi paranemisele.

Uus partnerlusprojekt

Tabasalu ühisgümnaasium on Comeniuse projektides kaasa löönud juba 8 aastat. Eriilmelised projektid on rõõmustanud nii algkooli-, põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilasi.

Meie uus projekt "Vastutustundlik tarbimine" kestab kaks aastat, alustasime augustis 2012 ja lõpetame augustis 2014. Projekt on mõeldud 13- 19-aastastele noortele ja projektis keskendutakse õpilaste tarbimisharjumustele. Selgitatakse välja, kui teadlikud tarbijad on eri riikide õpilased.

See projekt tähendab meie õpilastele ja ka õpetajatele põnevaid grupitöid reklaami tegemisest moeshow'ni, erinevaid küsitlusi õpilaste tarbimisharjumuste kohta, õpilasvahetusi, ühiseid töönädalaid erinevates koolides ja riikides, kohtumisi partnerkoolidega ja külalisi oma koolis. See tähendab tegelikult kahte põnevat aastat täis avastusi Euroopa erinevates riikides, uusi tutvusi, uusi ideid, uurimusi ja töögruppe nii meil kui ka mujal.

Lisaks Tabasalu koolile on projektiga seotud veel 7 kooli Euroopa riikidest: Nørreskovskolen (Taani), Ady Endre Általános Iskola (Ungari), Freiherr-vom-Stein-Schule, Europaschule Gladenbach (Saksamaa), Escola Básica 2, 3 D. António da Costa (Portugal), Gimnazjum im Wincentego Pallottiego w Ozarowie Mazowieckim (Poola), Scoala cu Clasele I-VIII "Ion Luca Caragiale" (Rumeenia), Özel Antalya Envar Ilkögretim Okulu (Türgi).

Töökohtumine Tabasalus

Sügisel loodi projekti koduleht, viidi läbi videokonverents ja uuriti õpilaste tarbimis- ja toitumisharjumusi. Projekti esimene töökohtumine toimus novembris 2012 Saksamaal Gladenbachis.

Nüüd, jaanuarikuus, oli meie koolil võimalus võõrustada kõiki projekti partnereid Eestis. Tabasallu koguneti teiseks töökohtumiseks - meil oli teistest projektiriikidest külas kokku 19 õpilast ja 16 õpetajat. Kõik õpilased olid majutatud peredesse. Täname siinkohal kõiki meie õpilaste peresid, kes neile kodusoojust ja külalislahkust pakkusid.

Sisukatesse ja töistesse päevadesse mahtusid nii projektitööga seotud ettevõtmised, tutvumised meie kooli, Harku valla kui ka Tallinna vanalinnaga. Nädala jooksul osaleti tundides, samuti käidi koos uisutamas ja paljudki proovisid esimest korda elus suusatamist.

Lisaks uutele muljetele ja emotsioonidele said kõik külalised endale mälestuseks kaasa ise õpitoas vilditud Eesti lipu värvides südame. Külalised jäid kõige nähtu ja kogetuga väga rahule.
_____________________________________________________________________

Õpilase mõtted projektist

JOHANNA LIIS UDUMETS
9C klassi õpilane

Nii vahva, et meie kool on saanud võimaluse osaleda rahvusvahelises Comeniuse projektis "Vastutustundlik tarbimine", mille põhirõhk on noorte tarbimisharjumuste väljaselgitamisel.

Minu arvates on see väga hea teema ja see peaks panema meid rohkem mõtlema säästvale tulevikule. Arvan, et kaasates noori huvitavatesse projektidesse paneb see ehk neid vastutustundlikumalt tarbima. Kui meie, noored, ei mõtle vastutustundlikule tarbimisele, siis sellise käitumisega näitame me hoolimatust järgnevatele põlvkondade vastu. Me peame hoidma ja säästvalt tarbima seda, mis meil olemas on. Projektiga seoses oli meie koolis väga palju õpilasi erinevatest Euroopa riikidest. Tänu sellele õppisime lähemalt tundma teiste riikide keeli ja erinevaid kultuure. Minu kodus elas nädal aega vahetusõpilane Lena Saksamaalt. See oli väga tore kogemus. Sain temaga rääkida nii saksa, inglise kui eesti keeles.

Märtsikuus avaneb mul nüüd võimalus osaleda projekti osapoolte kolmandal kokkusaamisel, mis toimub 10.-14. märtsil Poolas Varssavis. Selleks ajaks peavad kõigil partneritel valmima oma maad tutvustavad tervisliku toidu reklaamid.